Sezon na figi to wyjątkowy czas dla wielu miłośników tego owocu. Figi, choć często kojarzone z krajami śródziemnomorskimi, zdobywają coraz większą popularność na całym świecie. Są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto jeść figi i jakie korzyści przynoszą dla zdrowia, ten artykuł jest …
Czytaj więcej »Smak i zdrowie w jagodzie ze Wschodu
Chociaż produkty typu superfoods kojarzą nam się z orientalnymi owocami z ciepłych krajów, to i niedaleko nas, w nieco chłodniejszych strefach klimatycznych rosną wyjątkowe, drogocenne dla naszego zdrowia rośliny. Jedną z nich jest jagoda z Kamczatki. Jagoda z Kamczatki Owoce tej rośliny pochodzącej z terenu północno-wschodniej Azji są doskonale znane …
Czytaj więcej »Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?
Dla zachowania zdrowia i urody warto spożywać jak najwięcej warzyw i nieco mniej owoców – to prawda znana każdemu, kto choć trochę interesuje się odżywianiem. Ale w codziennej diecie różnorodność oznacza też zwrócenie uwagi na barwy. Te bowiem mają niebagatelne znaczenie. Co kolory mówią nam o warzywach i owocach? Specjaliści …
Czytaj więcej »Stres oksydacyjny a choroba nowotworowa, czyli po co nam przeciwutleniacze?
Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest on jednym z czynników mających wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienia zanikowego bocznego. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub …
Czytaj więcej »