Strona główna / Archwium dla tagu: przepis

Archwium dla tagu: przepis

Najczęściej w odniesieniu do sposobu przygotowania dania uwzględniający składniki i kolejne kroki wykonania określonych czynności. Przepis w znaczeniu przenośnym to także zbiór wskazówek (np. przepis na sukces). W jeszcze innym znaczeniu przepis wiąże się z prawem i oznacza regułę, sposób postępowania. Przepis prawa normuje zachowania społeczne, ustala zasady podatkowe, skarbowe, ruchu drogowego itd.

Smak wakacji: sałatka brazylijska

sałatka brazylijska na lato

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, …

Czytaj więcej »

Dynia – królowa jesieni

Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy

Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia …

Czytaj więcej »

Dobre, bo domowe: jak upiec chleb?

Domowy wyrób chleba przez wiele osób uważany jest za skomplikowany. Tymczasem samodzielne upieczenie chleba jest w rzeczywistości łatwe, wymaga jedynie cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu. Chleb pieczony w domy pięknie pachnie, jest bardzo smaczny i chrupiący. Nie zawiera żadnych polepszaczy i konserwantów. Kto choć raz spróbuje takiego wypieku, będzie już zawsze przygotowywał chleb w domu. Chleb na drożdżach Najłatwiejszy i najszybszy do upieczenia jest chleb na drożdżach. …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

domowe masła orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje wielu dietetyków, którzy uważają je za istotny element diet odchudzających. Przede wszystkim masło orzechowe stanowi ciekawe, ale i zdrowe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Czy masło orzechowe odchudza? Właściwości masła orzechowego W opozycji do popularnych kremów czekoladowych …

Czytaj więcej »

Zdrowe i proste pomysły na drugie śniadanie

W społeczeństwie rośnie świadomość tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Wiele osób łączy komponowanie pełnowartościowych posiłków z aktywnością fizyczną, która pozytywnie wpływa na wygląd ciała i samopoczucie. Zdarza się jednak tak, że mimo chęci przygotowywania zdrowych dań, nie mamy już pomysłów na tworzenie nowych propozycji w naszym domowych menu. Alternatywa …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

przepisy na szparagi

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …

Czytaj więcej »

Orientany klasyk – Pad Thai

Klasyczne dania kuchni świata warto zrobić, aby urozmaicić własny jadłospis, poeksperymentować albo usłyszeć kilka westchnień zachwytu swoich gości. Dziś orientalny, ale prawdziwie klasyczny przepis na Pad Thai. Skąd wziął się Pad Thai? Tajlandia. Kraj egzotyki, kolorów i różnorodności pod względem kulturowym, ale przede wszystkim smakowym. Pad Thai to dane wchodzące …

Czytaj więcej »

Lekki pomysł na kolację: sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

sałatka z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną …

Czytaj więcej »

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis …

Czytaj więcej »

Krewetki na kilka sposobów

jak przyrządzić krewetki

Krewetki to dla wielbicieli owoców morza prawdziwy rarytas. Wprawdzie w Polsce są dostępne głównie w postaci mrożonej, ale z ich wykorzystaniem można przygotować mnóstwo wspaniałych dań, czy to na kolacje, czy też biesiadę w gronie rodziny lub znajomych. Krewetki ma maśle Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i …

Czytaj więcej »