Archwium dla tagu: przepis

Najczęściej w odniesieniu do sposobu przygotowania dania uwzględniający składniki i kolejne kroki wykonania określonych czynności. Przepis w znaczeniu przenośnym to także zbiór wskazówek (np. przepis na sukces). W jeszcze innym znaczeniu przepis wiąże się z prawem i oznacza regułę, sposób postępowania. Przepis prawa normuje zachowania społeczne, ustala zasady podatkowe, skarbowe, ruchu drogowego itd.

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

przepisy na szparagi

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …

Czytaj więcej »

Orientany klasyk – Pad Thai

Klasyczne dania kuchni świata warto zrobić, aby urozmaicić własny jadłospis, poeksperymentować albo usłyszeć kilka westchnień zachwytu swoich gości. Dziś orientalny, ale prawdziwie klasyczny przepis na Pad Thai. Skąd wziął się Pad Thai? Tajlandia. Kraj egzotyki, kolorów i różnorodności pod względem kulturowym, ale przede wszystkim smakowym. Pad Thai to dane wchodzące …

Czytaj więcej »

Lekki pomysł na kolację: sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

sałatka z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną …

Czytaj więcej »

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis …

Czytaj więcej »

Krewetki na kilka sposobów

jak przyrządzić krewetki

Krewetki to dla wielbicieli owoców morza prawdziwy rarytas. Wprawdzie w Polsce są dostępne głównie w postaci mrożonej, ale z ich wykorzystaniem można przygotować mnóstwo wspaniałych dań, czy to na kolacje, czy też biesiadę w gronie rodziny lub znajomych. Krewetki ma maśle Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i …

Czytaj więcej »

Jak kupować i przygotowywać homary?

Przygotowanie homara

Owoce morza cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością, a najsmaczniejszy z nich wszystkich jest homar, który może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Zaliczany jest do skorupiaków i żyje głównie w wodach Morza Północnego, Śródziemnego, a także w Atlantyku. Mięso homara należy do jednego z najsmaczniejszych i pomimo tego, że …

Czytaj więcej »

Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską

Domowe krówki

Krówki to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji zbliżających się Świąt. California Prune Board przygotowała przepis na domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską. Składniki: 2 puszki mleka skondensowanego …

Czytaj więcej »

Smaki kuchni greckiej

sałatka grecka

Wakacje mogą kojarzyć się ze słońcem, złotym piaskiem i szumem morza. Niekiedy jednak lokalne smaki są tak wyborne, że na samo wspomnienie wyjazdu jako pierwsze przychodzą nam na myśl wyłącznie cudowne wrażenia kulinarne. Nie inaczej jest z tymi, którzy odwiedzili słoneczną Grecję i zasmakowali chociażby tamtejszych oliwek czy innych wybornych …

Czytaj więcej »

Sałatka brokułowa z winogronami, czyli eleganci smak lata

Sałatka brokułowa z winogronami

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha! Sałatka brokułowa z winogronami Przepis poleca Robert Muzyczka, …

Czytaj więcej »

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to …

Czytaj więcej »