Archwium dla tagu: przepis

Najczęściej w odniesieniu do sposobu przygotowania dania uwzględniający składniki i kolejne kroki wykonania określonych czynności. Przepis w znaczeniu przenośnym to także zbiór wskazówek (np. przepis na sukces). W jeszcze innym znaczeniu przepis wiąże się z prawem i oznacza regułę, sposób postępowania. Przepis prawa normuje zachowania społeczne, ustala zasady podatkowe, skarbowe, ruchu drogowego itd.

5 egzotycznych sposobów na wzmocnienie odporności

egzotyczne sposoby na odporność

Od syropu z cebuli przez koktajl na czosnku, mleku i miodzie aż po kompres ze smalcu i spirytusu – w polskiej tradycji nie brakuje zwariowanych domowych sposobów na batalię z przeziębieniem. Nie jesteśmy w tym zakresie osamotnieni. Każda kultura może się bowiem pochwalić własnymi osiągnięciami na polu ludowej medycyny. Oto …

Czytaj więcej »

Kulinarne wariacje na temat jarzynowej, czyli 3 pomysły na zupę z warzyw

Kremowa zupa z dyni

Jesień jest czasem, kiedy chętniej sięgamy po zupy nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również dlatego, że znakomicie rozgrzewają w coraz chłodniejsze, jesienne dni. Gorące wywary mogą uchronić nas przed przeziębieniem, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Poznaj 3 pomysły na zupę jarzynową i dodaj ją do swojego jesiennego …

Czytaj więcej »

Zupa na start – rozgrzewający pomysł na śniadanie

Zupa na śnaidanie

Przyzwyczailiśmy się traktować zupy jako danie obiadowe, ewentualnie kolacyjne. Na śniadanie częściej jadamy tradycyjne kanapki, owsiankę czy zupy mleczne. Tymczasem lekka zupa warzywna to nie tylko sycący i rozgrzewający, ale i niezwykle zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. W okresie jesiennym i zimowym warto zastąpić jajecznicę i tosty talerzem rozgrzewającej zupy …

Czytaj więcej »

Smak Włoch – jak zrobić alla parmigiana?

Alla Parmigiana

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracji Al Capone. Alla Parmigiana Składniki: 2 okrągłe plastry cukinii 2 …

Czytaj więcej »

5 hipsterskich koktajli, które skutecznie gaszą pragnienie

Przepisy na napoje orzeźwiające ze świata

Jedną z zalet życia w globalnej wiosce jest to, że poszukując sprawdzonych sposobów na letnie upały sięgać możemy nie tylko do rodzimej tradycji, ale także czerpać z doświadczenia mieszkańców gorących stref klimatycznych. O przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata spytaliśmy ekspertów z biura lotniczego Sky4Fly.net. Każdą z propozycji z …

Czytaj więcej »

Pyszne i proste pasty śniadaniowe (dużo przepisów)

Pasta na śniadanie - hummus

Zdarzają się takie dni, kiedy zwyczajnie nie mamy pomysłu na dobre i pożywne śniadanie, a zwykła kanapka z wędliną i żółtym serem jest ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę. Wtedy warto wyjąć blender z kuchennej szafki (albo ostry nóż) i w kilka minut przyrządzić idealne pasty, które smakują zarówno z …

Czytaj więcej »

3 pomysły na lunch boxy do pracy

3 pomysły na lunch box

Jak zdążyć ze smacznym i sycącym obiadem, kiedy po pracy chcesz zająć się swoim hobby, znaleźć czas dla znajomych, rodziny i jeszcze zdążyć się zrelaksować przed wtuleniem głowy w poduszkę? Wbrew pozorom rozwiązaniem problemu nie jest tylko zamówienie gotowego posiłku… Czasami ostatnie, na co masz ochotę, to gotowanie obiadu późnym …

Czytaj więcej »

Kultowy chłodnik w trzech odsłonach

Chłodnik na lato

Pełne witamin chłodniki są doskonałym wyborem na letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na posiłek nad parującym talerzem zupy. Równie dobrze zaspokajają głód, a ponadto pomagają obniżyć temperaturę ciała, kiedy marzymy tylko o przyjemnym ochłodzeniu się. Nic więc dziwnego, że kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które …

Czytaj więcej »

Ostatnia chwila na szparagi

Szparagi

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …

Czytaj więcej »

Jak grilluje się na świecie?

teppanyaki

Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach …

Czytaj więcej »