Archwium dla tagu: przepis

Najczęściej w odniesieniu do sposobu przygotowania dania uwzględniający składniki i kolejne kroki wykonania określonych czynności. Przepis w znaczeniu przenośnym to także zbiór wskazówek (np. przepis na sukces). W jeszcze innym znaczeniu przepis wiąże się z prawem i oznacza regułę, sposób postępowania. Przepis prawa normuje zachowania społeczne, ustala zasady podatkowe, skarbowe, ruchu drogowego itd.

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »

Domowy majonez – idealny na święta

Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt, który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały …

Czytaj więcej »

Tilapia z kreolskim sosem tatarskim

Dla wszystkich spragnionych ryby w nowej odsłonie mamy doskonały przepis na szybkie danie. Pozbawiamy tilapię panierki, ale zamiast niej dodajemy interesujący sos, który nada całości charakteru. Zamiast klasyka polskiej kuchni, czyli sosu tatarskiego, możemy przygotować rześki i świeży dressing inspirowany kuchnią kreolską. Dzięki temu w naszej kuchni zaświeci trochę słońca. …

Czytaj więcej »

Zimowy tort bezowy

Torty bezowe kojarzą się z bitą śmietaną i świeżymi, letnimi owocami: truskawkami, malinami, jagodami, czy borówkami. Jednak ich zimowa wersja z dostępnymi o tej porze roku granatami, kiwi czy pomarańczami jest równie pyszna. I choć beza cieszy się niesławną reputacją trudnej w przygotowaniu, to z pomocą kilku dobrych rad z …

Czytaj więcej »

Tajskie pyszoty na zimowe słoty, czyli ryba w ostrej marynacie

Jesienią i zimą szukamy dań, które nas rozgrzeją. Częściej zatem przygotowujemy mięsa, gulasze, zawiesiste zupy. Oczywiście to nic złego od czasu do czasu skusić się na takie danie. Mamy jednak lekką, zdrową i z pewnością nie mniej ognistą propozycję – rybę w ostrej, tajskiej marynacie. składniki (na 4 porcje) ok. …

Czytaj więcej »

Pomysłowy przepis na skrzydełka z kurczaka w miodzie

Skrzydełka z kurczaka

Przygotowując posiłki, chcemy aby danie, które stworzymy było smaczne i zdrowe. Nie da się również ukryć, że często zależy nam również na czasie. W dobie ciągłych obowiązków i szybkiego trybu życia nikt z nas nie ma przecież siły na wielogodzinne gotowanie. Naszym sprzymierzeńcem w stworzeniu fantastycznego dania na obiad lub …

Czytaj więcej »

Syrop z pigwy na zimę

Syrop z pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia Oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią – we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je „owocami jabłkowymi”. Z owoców pigwy można uzyskać: miód, marmolady, dżemy, powidła, …

Czytaj więcej »

Odczaruj nudne kanapki

Kanapki – równie często zjadane na śniadanie czy kolację, co serwowane jako zimne przystawki na imprezach. Przygotowywane jako szybka alternatywa dla bardziej skomplikowanych i wyszukanych dań. Najczęściej to bułka lub kromka chleba z masłem, serem i szynką, czyli…nuda. My jednak pokażemy Ci, że przy odrobinie wysiłku, możesz zwykłą kanapkę zmienić …

Czytaj więcej »

Sztuka zdobienia kawy – wykorzystaj posypki, polewy i inne dodatki

Kawa dekoracyjna

Kawa może nam towarzyszyć praktycznie codziennie, pijemy ją tuż po przebudzeniu, w drodze do pracy, albo właśnie w pracy. Często nie ma jednak odpowiednio dużo czasu na pełne rozsmakowanie się w aromatycznym napoju, bo przecież ciągle się gdzieś śpieszymy… Gdy nadchodzi weekend lub mamy zaplanowane spotkanie z przyjaciółmi, możemy w …

Czytaj więcej »

Konfitura z żurawiny – przepis na zdrowie

Żurawina to jeden z najzdrowszych owoców występujących w naszym kraju. I, choć dość niepozorna, kryje w sobie bogactwo witamin i antyoksydantów. Medycyna konwencjonalna odkryła ją dość niedawno, natomiast ta ludowa korzysta z niej od lat. W żurawinie znajdziemy potas, beta-karoten i mnóstwo witaminy C. Nasze prababki stosowały ją na przeziębienia, …

Czytaj więcej »