Archwium dla tagu: przetwory

Pierwszy raz robisz domowy dżem? Sprawdź te wskazówki

dżem truskawkowy z rabarbarem

Masz ochotę na słodkie śniadanie albo kolację? Marzą Ci się wypełnione owocami naleśniki albo chrupiące tosty, ale skończyły Ci się zapasy? Nie musisz wcale pędzić do sklepu ani rezygnować ze swoich zachcianek! Przepisy na domowe przetwory wcale nie są trudne – wystarczy znać kilka podstawowych wskazówek. Sprawdź, jak zrobić dżem i …

Czytaj więcej »

Przetwory z ogórków: kilka bezcennych porad z notatnika babci

przetwory na zimę

W dzisiejszym szalonym, zabieganym świecie coraz więcej z nas potrzebuje pewnego specyficznego komfortu związanego z powrotem do korzeni. Nasze drogi do takiego stanu są różne, ale często postanawiamy po prostu robić rzeczy, które może nie do końca są konieczne, ale dają niezwykle dużo satysfakcji i swego rodzaju poczucie łączności z …

Czytaj więcej »

Rokitnik: skarb w kosmetykach i w kuchni

rokitnik właściwości zdrowotne

Rokitnik to małe drzewo lub krzew o wielu łodygach, który rośnie zarówno w warunkach dzikich, jak i specjalnie uprawianych. Jest ceniony za cudowne właściwości owoców: małe jagody o jasnopomarańczowym kolorze ze specyficznym kwaśnym smakiem i zapachem ananasa. Rokitnik ma silne właściwości lecznicze. Ze względu na swój unikalny skład, jest stosowany …

Czytaj więcej »

Jak przygotować w domu ocet jabłkowy i do czego można go używać?

przepis na ocet jabłkowy

Z całych jabłek możemy przygotować ocet jabłkowy, dlatego nie martwmy się, jeśli nie mamy co robić z resztkami skórek i rdzeni. Jabłka ekologiczne są idealnego do takiego octu, szczególnie jeśli będziemy używać skórek. Korzyści ze stosowania octu jabłkowego Ocet jabłkowy ma wiele zdrowych zastosowań. Powstaje przez fermentację i zawiera dużo …

Czytaj więcej »

Letnie przetwory: na jesień i na zimę

jak zrobić domowy ketchup

Owocowe i warzywne dobrodziejstwa lata można zatrzymać na dłużej. Wiedziały to już nasze solidne i zapobiegliwe babcie, które całe sierpnie poświęcały myciu słoików, kiszeniu ogórków, smażeniu konfitur i robieniu wszelkiego rodzaju marmolad. Dziś słoiki do przetworów można po prostu kupić i odświeżyć, wyparzając je w piekarniku, więc sprawa stała się …

Czytaj więcej »

Syrop z pigwy na zimę

Syrop z pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia Oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią – we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je „owocami jabłkowymi”. Z owoców pigwy można uzyskać: miód, marmolady, dżemy, powidła, …

Czytaj więcej »