Strona główna / Archwium dla tagu: przetwory

Archwium dla tagu: przetwory

Przetwory z ogórków: kilka bezcennych porad z notatnika babci

przetwory na zimę

W dzisiejszym szalonym, zabieganym świecie coraz więcej z nas potrzebuje pewnego specyficznego komfortu związanego z powrotem do korzeni. Nasze drogi do takiego stanu są różne, ale często postanawiamy po prostu robić rzeczy, które może nie do końca są konieczne, ale dają niezwykle dużo satysfakcji i swego rodzaju poczucie łączności z …

Czytaj więcej »

Rokitnik: skarb w kosmetykach i w kuchni

rokitnik właściwości zdrowotne

Rokitnik to małe drzewo lub krzew o wielu łodygach, który rośnie zarówno w warunkach dzikich, jak i specjalnie uprawianych. Jest ceniony za cudowne właściwości owoców: małe jagody o jasnopomarańczowym kolorze ze specyficznym kwaśnym smakiem i zapachem ananasa. Rokitnik ma silne właściwości lecznicze. Ze względu na swój unikalny skład, jest stosowany …

Czytaj więcej »

Jak przygotować w domu ocet jabłkowy i do czego można go używać?

przepis na ocet jabłkowy

Z całych jabłek możemy przygotować ocet jabłkowy, dlatego nie martwmy się, jeśli nie mamy co robić z resztkami skórek i rdzeni. Jabłka ekologiczne są idealnego do takiego octu, szczególnie jeśli będziemy używać skórek. Korzyści ze stosowania octu jabłkowego Ocet jabłkowy ma wiele zdrowych zastosowań. Powstaje przez fermentację i zawiera dużo …

Czytaj więcej »

Letnie przetwory: na jesień i na zimę

jak zrobić domowy ketchup

Owocowe i warzywne dobrodziejstwa lata można zatrzymać na dłużej. Wiedziały to już nasze solidne i zapobiegliwe babcie, które całe sierpnie poświęcały myciu słoików, kiszeniu ogórków, smażeniu konfitur i robieniu wszelkiego rodzaju marmolad. Dziś słoiki do przetworów można po prostu kupić i odświeżyć, wyparzając je w piekarniku, więc sprawa stała się …

Czytaj więcej »

Syrop z pigwy na zimę

Syrop z pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia Oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią – we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je „owocami jabłkowymi”. Z owoców pigwy można uzyskać: miód, marmolady, dżemy, powidła, …

Czytaj więcej »