Strona główna / Archwium dla tagu: SGGW

Archwium dla tagu: SGGW

Kot wegetarianin?

Koty to jedne z najbardziej popularnych zwierząt towarzyszących człowiekowi. W Polsce żyje ich około 6 mln. Nasi pupile mają jednak także swoją mroczną stronę. To wyjątkowo sprytne drapieżniki, które bezwzględnie mordują małe ssaki i ptaki, a podstawą ich diety jest mięso. Wielu właścicieli kotów chciałoby zmienić ich naturę – na …

Czytaj więcej »

Smog i jego źródła

smog w powietrzu

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Inżynierii …

Czytaj więcej »

Grill gorszy niż smog?

szkodliwy grill

Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba …

Czytaj więcej »

Weekend niedaleko Warszawy – gdzie warto pojechać, żeby odpocząć

Chcesz wybrać się na weekend pod Warszawą? To świetny pomysł, gdyż okolice Warszawy posiadają wiele pięknych miejsc, które warto odwiedzić, aby uciec od miejskiego zgiełku. W sąsiedztwie Warszawy jest wiele miejsc doskonałych do dwudniowego odpoczynku, oto niektóre z nich. Tężnia solankowa w Konstancinie-Jeziornie Podróż do Konstancina zajmuje około 30 minut …

Czytaj więcej »

Je się uszami

słuch przy jedzeniu

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością …

Czytaj więcej »

Polowanie na człowieka

tygrys sumatrzański

Ludojady, czyli drapieżniki z grupy ssaków, które zabijają ludzi dla pożywienia, to poważny problem, z jakim borykają się mieszkańcy Azji, głównie Indii. Szczególnie niebezpieczne są trzy gatunki kotów: tygrys, lampart i lew. Rocznie zabijają przynajmniej kilkanaście osób, ale zaatakowanych ludzi jest znacznie więcej. Ofiary głodu i chorób Przyczyn, dla których …

Czytaj więcej »

Buriaci, czyli szamanizm współczesny

szamanizm Buriatów

Europejczykom szamanizm może kojarzyć się z dawnymi wierzeniami, historiami o Indianach i badaniami Mircei Eliadego. Trudno uwierzyć, że systemy wierzeń, w których kluczową rolę łącznika między światem ziemskim a duchowym odgrywa szaman, mogą być praktykowane współcześnie wśród wykształconych mieszkańców miast. Tym ciekawsze są badania dr. Wojciecha Połecia z Wydziału Nauk …

Czytaj więcej »

Leśne zwiastuny wiosny

wiosna w lesie

Nadejście wiosny to szczególny moment w przyrodzie, zwłaszcza tej dzikiej, w głębokich lasach i puszczach. Tam wiosnę można nie tylko zobaczyć, ale także usłyszeć. Jej pierwsze zwiastuny znajdziemy nie tylko wśród roślin i zwierząt, lecz także wśród grzybów. Co można dostrzec w przedwiosennym lesie i czy na tej podstawie da …

Czytaj więcej »

Jedzenie w kosmosie

jedzenie w kosmosie

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …

Czytaj więcej »

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Żywność fermentowana

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność …

Czytaj więcej »