Według danych Towarzystwa Ortopedycznego i Traumatologicznego osteoporoza dotyka aż 30 % kobiet i 8 % mężczyzn po 50 roku życia. Śmiało może być więc nazywana „cichą epidemią”, doprowadza bowiem nie tylko do kalectwa, ale również do śmierci. Czy można jej zapobiegać? W wielu przypadkach tak. Wystarczy zadbać o prawidłową dietę, …
Czytaj więcej »Amarantus – zboże XXI wieku
W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …
Czytaj więcej »Polskie dzieci jedzą za słodko, za słono i za mało kolorowo
Wiele osób doradza rodzicom w kwestii żywienia dzieci w okresie 1000 pierwszych dni życia, ale często te informacje są sprzeczne i to sprawia, że w diecie najmłodszych pojawiają się liczne błędy – mówią specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka. Nieprawidłowości występują zarówno na etapie karmienia piersią, jak i rozszerzania diety (5.–12. miesiąc życia) czy żywienia dziecka po …
Czytaj więcej »Jak wzmocnić nasze kości?
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W …
Czytaj więcej »