Strona główna / Archwium dla tagu: warzywa (strona 3)

Archwium dla tagu: warzywa

Kulinarne wariacje na temat jarzynowej, czyli 3 pomysły na zupę z warzyw

Kremowa zupa z dyni

Jesień jest czasem, kiedy chętniej sięgamy po zupy nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również dlatego, że znakomicie rozgrzewają w coraz chłodniejsze, jesienne dni. Gorące wywary mogą uchronić nas przed przeziębieniem, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Poznaj 3 pomysły na zupę jarzynową i dodaj ją do swojego jesiennego …

Czytaj więcej »

5 sposobów na to, jak jeść więcej warzyw

Jak jeść więcej warzyw

Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie – …

Czytaj więcej »

Sok, nektar, napój – czy wiesz, co pijesz?

Sok napój nektar czym się różnią

Półki sklepowe uginają się od przeróżnych soków, nektarów, napojów, w tym wód smakowych. Wszystkie one zachęcają do wypicia, ale czy wszystkie  powinniśmy na stałe włączać do codziennej diety? Jak świadomie wybrać najlepszy? Oczywiście najważniejszym źródłem wiedzy powinna być dla nas etykieta, która zawiera informacje o składzie lub sposobie produkcji. Zgodnie …

Czytaj więcej »

Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?

Co kolory mówią nam o warzywach i owocach

Dla zachowania zdrowia i urody warto spożywać jak najwięcej warzyw i nieco mniej owoców – to prawda znana każdemu, kto choć trochę interesuje się odżywianiem. Ale w codziennej diecie różnorodność oznacza też zwrócenie uwagi na barwy. Te bowiem mają niebagatelne znaczenie. Co kolory mówią nam o warzywach i owocach? Specjaliści …

Czytaj więcej »

Domowe sposoby na trądzik

Domowe maseczki

Trądzik to zmora nie tylko nastolatków. Nieestetyczne czerwone krostki bądź czarne zaskórniki skutecznie odbierają dobry humor w każdym wieku. Jeśli problem nie wymaga specjalistycznej interwencji albo do wizyty u kosmetologa zostało nam trochę czasu możemy wykorzystać tradycyjne, sprawdzone metody poprawiania kondycji skóry.  Zaletą stosowania domowych sposobów kosmetycznych jest nie tylko …

Czytaj więcej »

Letnie warzywa i owoce, które nawadniają (i nie tylko)

Letnie warzywa i owoce, które doskonale orzeźwiają

W upalne dni zazwyczaj obficie się pocimy aby schłodzić organizm. W tym czasie szczególnie łatwo zaburzyć poziom wody i elektrolitów w organizmie, co nie znaczy, że musimy w sztuczny sposób uzupełniać niedobory. Letnie stragany zapełniły się świeżymi warzywami i owocami, które nie tylko nas nawodnią, ale i dostarczą nam licznych …

Czytaj więcej »

Patent na śniadanie

Jak zrobić zdrowe śniadanie

Na przyrządzenie i zjedzenie śniadania Polki poświęcają mniej czasu niż na zrobienie makijażu. Aby poranny posiłek dostarczał niezbędnych substancji odżywczych, warto przygotować go poprzedniego wieczora. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się płatki owsiane i kasza jaglana – wystarczy zalać je na noc mlekiem, a rano dodać suszone lub świeże owoce. Zdecydowana większość …

Czytaj więcej »

Aktywny wyjazd – co jeść, aby być w dobrej formie

Właściwe odżywianie podczas wycieczki

Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. …

Czytaj więcej »

Najlepszy czas na zdrowe odżywianie

Warzywa na wiosnę

Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają jednak przede wszystkim do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców oraz regularnej aktywności fizycznej. Ma to duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, nowotworów i choroby Alzheimera. By zapobiegać rozwojowi groźnych chorób i utrzymać organizm …

Czytaj więcej »

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »