Archwium dla tagu: warzywa

Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?

Co kolory mówią nam o warzywach i owocach

Dla zachowania zdrowia i urody warto spożywać jak najwięcej warzyw i nieco mniej owoców – to prawda znana każdemu, kto choć trochę interesuje się odżywianiem. Ale w codziennej diecie różnorodność oznacza też zwrócenie uwagi na barwy. Te bowiem mają niebagatelne znaczenie. Co kolory mówią nam o warzywach i owocach? Specjaliści …

Czytaj więcej »

Domowe sposoby na trądzik

Domowe maseczki

Trądzik to zmora nie tylko nastolatków. Nieestetyczne czerwone krostki bądź czarne zaskórniki skutecznie odbierają dobry humor w każdym wieku. Jeśli problem nie wymaga specjalistycznej interwencji albo do wizyty u kosmetologa zostało nam trochę czasu możemy wykorzystać tradycyjne, sprawdzone metody poprawiania kondycji skóry.  Zaletą stosowania domowych sposobów kosmetycznych jest nie tylko …

Czytaj więcej »

Letnie warzywa i owoce, które nawadniają (i nie tylko)

Letnie warzywa i owoce, które doskonale orzeźwiają

W upalne dni zazwyczaj obficie się pocimy aby schłodzić organizm. W tym czasie szczególnie łatwo zaburzyć poziom wody i elektrolitów w organizmie, co nie znaczy, że musimy w sztuczny sposób uzupełniać niedobory. Letnie stragany zapełniły się świeżymi warzywami i owocami, które nie tylko nas nawodnią, ale i dostarczą nam licznych …

Czytaj więcej »

Patent na śniadanie

Jak zrobić zdrowe śniadanie

Na przyrządzenie i zjedzenie śniadania Polki poświęcają mniej czasu niż na zrobienie makijażu. Aby poranny posiłek dostarczał niezbędnych substancji odżywczych, warto przygotować go poprzedniego wieczora. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się płatki owsiane i kasza jaglana – wystarczy zalać je na noc mlekiem, a rano dodać suszone lub świeże owoce. Zdecydowana większość …

Czytaj więcej »

Aktywny wyjazd – co jeść, aby być w dobrej formie

Właściwe odżywianie podczas wycieczki

Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. …

Czytaj więcej »

Najlepszy czas na zdrowe odżywianie

Warzywa na wiosnę

Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają jednak przede wszystkim do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców oraz regularnej aktywności fizycznej. Ma to duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, nowotworów i choroby Alzheimera. By zapobiegać rozwojowi groźnych chorób i utrzymać organizm …

Czytaj więcej »

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »

Wiosenne nowalijki – za i przeciw

Nowalijki - jak wybierać i co z nimi robić?

Z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na warzywne nowalijki. Przyjemnie jest popatrzeć na coraz weselsze półki w marketach i stragany na bazarach z młodziutką marchewką, ogórkami bez folii, sałatą, jędrnymi rzodkiewkami i zielonym szczypiorkiem. Wczesnowiosenne warzywa – świeże, smaczne, aromatyczne i kolorowe – zachęcają do zakupu, ale… Czy możemy je bezkarnie jeść? …

Czytaj więcej »

Dynia nie tylko na Halloween

Dynia jest jednym z symboli amerykańskiego święta Halloween. Jednak poza funkcją dekoracyjną warzywo to posiada wiele walorów smakowych i odżywczych. – Istnieje kilka powodów, dla których Polacy kupują dynie: Mamy klientów, którzy kupują do kuchni, do dekoracji i do wycinania na Halloween – mówi newsrm.tv Krzysztof Chojnacki, Farma Dyń Powsin. …

Czytaj więcej »

Prosty quiche z warzywami

Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że  jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, …

Czytaj więcej »