Strona główna / Archwium dla tagu: węglowodany

Archwium dla tagu: węglowodany

Węglowodany w diecie sportowca. Jak odbudować siłę po treningu?

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie żywienie sportowców czy osób aktywnych fizycznie stanowi kluczową rolę w osiąganiu zamierzonych celów. Oczywiście, nasz jadłospis powinien pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki. Jednak warto zwrócić uwagę, że głównym źródłem energii w diecie wśród tej grupy osób są węglowodany. To niezwykle ważna informacja, ponieważ odpowiednia …

Czytaj więcej »

Najlepsze węglowodany na utratę wagi

produkty na odchudzanie

Węglowodany mają dość słabą reputację u wszystkich odchudzających się. Cukry są trawione dość łatwo i podnoszą poziom glukozy we krwi. Kiedy to nastąpi, uwalniana jest insulina. Insulina przenosi glukozę do komórek organizmu, a te mogą ją wykorzystać do przechowywania energii lub wykorzystania później. Insulina wspomaga też magazynowanie tłuszczu. Z tego …

Czytaj więcej »

Cukier w święta? Tak, ale z umiarem

świąteczne łakocie

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego odżywiania. W jaki sposób oraz w jakich ilościach spożywać cukier, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy na stole pojawia się …

Czytaj więcej »

Węgle, tłuszcze i białka – każdej diety cegiełka

składniki diety

Świat oszalał na punkcie diet, które w teorii mają pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że niektóre diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Każdą wybraną dietę należy przedyskutować ze specjalistami z zakresu żywienia, którzy racjonalnie ocenią jej wpływ na organizm. Codzienne żywienie powinno dostarczać niezbędnych …

Czytaj więcej »

Cukier jednak ok? Dietetycy obalają kolejne mity

cukier ok

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej …

Czytaj więcej »

Amarantus – zboże XXI wieku

Deser z amarantusem

W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …

Czytaj więcej »

Kiedy jeść węglowodany proste?

Węglowodany po treningu

Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zaleca się spożywanie nawet węglowodanów prostych, ale tylko bezpośrednio po treningu. Pozwalają one bowiem szybko uzupełnić ubytek energii. Dieta osób aktywnych fizycznie musi zawierać wszystkie składniki odżywcze, także tłuszcze i białka. Ze …

Czytaj więcej »

Nowa super dieta, czyli co wiedzą Szwedzi?

Nowa dieta szwedzka zasady i ograniczenia

Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …

Czytaj więcej »

Cukier to paliwo dla organizmu

Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek. Opinie …

Czytaj więcej »