Archwium dla tagu: witaminy

Kiełki – smaczny i zdrowy dodatek do posiłków!

zdrowotne właściwości kiełków

Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …

Czytaj więcej »

Odporność buduje się przez cały rok

budowanie odporności

Odporność organizmu można wspomagać. Niezbędna jest w tym m.in. dobrze zbilansowana dieta. Codzienne posiłki powinny zawierać m.in. produkty fermentowane. Do budowania odporności niezbędne są także produkty bogate w witaminy A, C, D i E oraz B6. Mianem odporności organizmu określa się jego zdolność do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno pochodzącymi z zewnątrz, jak np. wirusy, jak …

Czytaj więcej »

Dlaczego naturalne witaminy są najlepszymi suplementami?

Witaminy Cheers

Z roku na rok coraz chętniej sięgamy po suplementy diety. W dobie powszechnie występujących niedoborów witaminowych taki krok jest całkowicie zrozumiały. Nawet przykładając ogromną wagę do swojej diety, nigdy nie mamy przecież pewności, że dostarczamy wszystkich potrzebnych witamin. A tych potrzebujemy dziś naprawdę dużo. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu niedobory witamin …

Czytaj więcej »

Zdrowe i piękne włosy – każdy może je mieć!

pielęgnacja włosów zimą

Pewnie nie raz w długie zimowe wieczory przeglądałaś zdjęcia z wakacji i zastanawiałaś się co stało się z Twoimi pięknymi, lśniącymi włosami. Teraz są matowe, potargane, łamliwe, bez energii i cały czas wypadają? Niestety, zimą to problem niemal każdej kobiety. Możesz oczywiście zostawić je w takim stanie i nie zrobić …

Czytaj więcej »

Witaminy i minerały – klucz do dobrego samopoczucia

Zapotrzebowanie na witaminy i minerały

Na co dzień często zapominamy, że produkty spożywcze powinny nie tylko eliminować głód, ale także zapewniać nam odpowiednią ilość mikro- i makroelementów. Niedobór witamin i minerałów może stać się źródłem różnego rodzaju chorób i zaburzeń, np. osłabienia odporności, zapaleń w różnych częściach ciała, reumatyzmu czy nawet obniżonego nastroju. Nie zawsze …

Czytaj więcej »

Witamina D – jakie korzyści zdrowotne płyną z jej suplementowania?

Kobieta na trawie

Ciągłe doskonalenie metod badawczych oraz prężny rozwój biologii molekularnej pozwolił na bardziej szczegółowe poznanie funkcji witaminy D w naszym organizmie. Dziś już wiemy, że oprócz wpływu na układ kostny poprzez regulację gospodarki wapniowo- fosforanowej, ma ona również korzystne działanie na układ odpornościowy, sercowo- naczyniowy, nerwowy oraz zmniejsza ryzyko  nowotworów. Choroby …

Czytaj więcej »

Migrena – podstępny przeciwnik

Migrena

Migrena to jedna z najczęstszych chorób układu nerwowego, o charakterze przewlekłym. Dotyka około 320 mln ludzi na całym świecie (dane WHO), w Polsce 1, 2- 4 mln. Częściej chorują kobiety. Pierwsze objawy mogą wystąpić już w dzieciństwie, rozwój choroby przypada na wiek dojrzały, ze szczytem objawów w 25- 55 r. …

Czytaj więcej »

Witarianizm, czyli jemy surowe

witarianizm czyli raw food

Witarianizm zwany również dietą surową nie cieszy się tak dużą popularnością, jak dieta wegańska lub wegetariańska, jednak coraz większa liczba osób zaczyna interesować się wspomnianym sposobem odżywiania. Czym jednak charakteryzuje się dieta witariańska? Głównym jej założeniem jest spożywanie każdego dnia tylko i wyłącznie surowych produktów, co oznacza, iż z wielu …

Czytaj więcej »

Które owoce nie pójdą nam w biodra?

owoce dieta

Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń? – Na początku chciałabym podkreślić, że …

Czytaj więcej »