Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń? – Na początku chciałabym podkreślić, że …
Czytaj więcej »Zioła dobre na wszystko
Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie …
Czytaj więcej »Brak witaminy d – organizm bije na alarm!
Gdy w organizmie dzieje się coś niepokojącego, ciało wysyła nam wiele, często niejednoznacznych, sygnałów. Nie wolno lekceważyć żadnego z nich, ponieważ nawet pozornie błahe dolegliwości mogą być oznakami groźnych dla zdrowia i życia chorób. Sygnały alarmowe świadczące o niedoborze witaminy d: Chroniczne zmęczenie; Obniżona odporność; Otyłość brzuszna; Częste urazy kości …
Czytaj więcej »Sok, nektar, napój – czy wiesz, co pijesz?
Półki sklepowe uginają się od przeróżnych soków, nektarów, napojów, w tym wód smakowych. Wszystkie one zachęcają do wypicia, ale czy wszystkie powinniśmy na stałe włączać do codziennej diety? Jak świadomie wybrać najlepszy? Oczywiście najważniejszym źródłem wiedzy powinna być dla nas etykieta, która zawiera informacje o składzie lub sposobie produkcji. Zgodnie …
Czytaj więcej »Witamina młodości, witamina płodności, czyli sekrety witaminy E
Witamina E to grupa związków chemicznych nazywanych tokoferolami. Słynie ze swoich właściwości opóźniających starzenie się skóry, dlatego znalazła powszechne zastosowanie w kosmetologii. Jej niedobór u mężczyzn może prowadzić do bezpłodności. Z tego powodu jest także nazywana witaminą płodności. Chociaż dzienne zapotrzebowanie na wit. E jest niewielkie (wynosi zaledwie 8-13 mg …
Czytaj więcej »Letnie warzywa i owoce, które nawadniają (i nie tylko)
W upalne dni zazwyczaj obficie się pocimy aby schłodzić organizm. W tym czasie szczególnie łatwo zaburzyć poziom wody i elektrolitów w organizmie, co nie znaczy, że musimy w sztuczny sposób uzupełniać niedobory. Letnie stragany zapełniły się świeżymi warzywami i owocami, które nie tylko nas nawodnią, ale i dostarczą nam licznych …
Czytaj więcej »Pokrzywa – pospolita roślina o wielu właściwościach zdrowotnych
Pokrzywa zazwyczaj nie kojarzy się najlepiej – albo z pospolitym chwastem, spotykanym niemal na każdym kroku, albo z przyczyną nieprzyjemnych poparzeń skóry. Nie zapominajmy jednak, że to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, zawierająca m.in. witaminy oraz antyoksydanty. O korzystnym działaniu składników, które znajdują się w pokrzywach, wiadomo od dawna. Nic …
Czytaj więcej »Nakarmić geny. Jak substancje odżywcze wpływają na przyszłość dziecka?
Na każdym etapie rozwoju, od momentu przygotowania do ciąży, w jej trakcie oraz w okresie karmienia piersią, można mieć wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Te kluczowe momenty to tak zwane okna krytyczne rozwoju, w których istnieje możliwość wpływu na materiał genetyczny. Maksymalną ochronę DNA dziecka można zapewnić m.in. poprzez …
Czytaj więcej »Fakty i mity o jajkach
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek …
Czytaj więcej »Zdrowa dieta na przednówku
Podpowiadamy, jak z pomocą tradycyjnych polskich warzyw dostępnych w okresie zimowo-wiosennym wzmocnić organizm i dostarczyć mu niezbędnych witamin i energii, jeszcze zanim wiosna na dobre się rozgości, a przy okazji zrzucić również zbędne kilogramy. W okresie przednówka, kiedy zima powoli przemija, ale wiosny jeszcze nie odczuwamy, naszemu organizmowi zaczyna brakować …
Czytaj więcej »