Strona główna / Archwium dla tagu: zdrowa żywność

Archwium dla tagu: zdrowa żywność

Kiełki – smaczny i zdrowy dodatek do posiłków!

zdrowotne właściwości kiełków

Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …

Czytaj więcej »

Żyj naturalnie! Adaptogeny jako ziołowe zamienniki sztucznych suplementów diety

Napoje energetyczne mają za zadanie zwiększyć naszą wydajność i, jak sama nazwa wskazuje, sprawić, byśmy mieli więcej energii, jednak większość z nich zawiera znaczne ilości kofeiny, cukru oraz innych stymulantów. Ich stosowanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia arytmii serca, podwyższonego ciśnienia krwi, niewydolności nerek oraz, paradoksalnie, chronicznego zmęczenia. Jeśli …

Czytaj więcej »

Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus

deser z nasion chia

Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …

Czytaj więcej »

WHO ogłosiło nową piramidę żywieniową

Nowa piramida żywienia i aktywności fizycznej

Po latach badań Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła nowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania się. W przeciwieństwie do poprzednich wytycznych, tym razem podstawę stanowi aktywność fizyczna. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia na podstawie badań WHO zmian na lepsze jest więcej. Niektórzy nazywają je …

Czytaj więcej »

Przybywa biokonsumentów

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach. …

Czytaj więcej »

Dieta paleo – jemy jak praprzodkowie

Wśród najróżniejszych diet, które zdobywają ostatnio popularność, dieta paleo z pewnością sięga do najdalszych zwyczajów żywieniowych człowieka. Opiera się bowiem na tym, co (przypuszczalnie) jedli i czego unikali nasi przodkowie z okresu paleolitycznego. Zwolennicy tak pojętej diety mówią: zapomnijcie o fast foodach i glutenie, a będziecie wyraźnie zdrowsi. Co człowiek …

Czytaj więcej »

Słupsk chce być zieloną stolicą Polski

Słupsk ma potencjał, by stać się zieloną stolicą Polski i być wzorem pod względem działań proekologicznych oraz prozdrowotnych – podkreśla prezydent miasta Robert Biedroń. Władze Słupska zachęcają mieszkańców, by przesiadali się z samochodów na rowery lub korzystali z transportu publicznego. Wspierają także rozwój odnawialnych źródeł energii. W szkołach i przedszkolach podawane będą tylko zdrowe obiady, …

Czytaj więcej »

Bezkarna „nutella”, czyli zdrowy smakołyk (nie tylko) dla najmłodszych

Za aksamitnym orzechowo-czekoladowym kremem przepada chyba każdy łasuch, i to niezależnie od wieku. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, słodki słoiczek trudno jednak uznać za synonim zdrowego deseru, choć właśnie tak każą nam postrzegać go reklamy. Jeśli przepadacie za Nutellą, ale odstrasza Was skład cukrowo-tłuszczowego smarowidła, wypróbujcie nasze propozycje! Wegańska „nutella” z …

Czytaj więcej »

Rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie

warzzywa

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie. – Polska jest w zasadzie na początku rozwoju rynku produktów ekologicznych, czyli certyfikowanych. W krajach zachodnich, które mają ten …

Czytaj więcej »