Żywność ekologiczna zawiera co najmniej 95% surowców rolniczych. Wyróżnia się też większą ilością minerałów i witamin. Niestety, producenci artykułów spożywczych nadużywają określeń „bio”, „eko”. Po czym poznać certyfikowane wyroby? Co powinno mieścić się na etykiecie? Wyjaśniamy! Czym jest żywność ekologiczna? Rozpoznawanie cech Czy wiesz, że żywność ekologiczna nie bez powodu uznaje się …
Czytaj więcej »Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?
Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …
Czytaj więcej »Jak walczyć z brzydkim zapachem w lodówce
Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy żywność wymagającą niskiej temperatury. Jest to w związku z tym ogromne skupisko pożywek dla bakterii i źródło wielu zapachów. Przechowując żywność w niewłaściwy sposób, łatwo spowodować, by zapachy te stały się naprawdę nieprzyjemne. Jak uniknąć takich sytuacji? Poza pilnowaniem dat ważności produktów, jest kilka …
Czytaj więcej »Żywność jest coraz droższa. Za mleko płacimy 1/3 więcej
Ceny żywności notują wzrost największy od pięciu lat. W czerwcu były wyższe aż o 3,9 proc. niż rok wcześniej. Wiele wskazuje na to, że drożyzna nie ustąpi tak szybko, a jej powodem są między innymi warunki pogodowe oraz tendencje na rynkach światowych. – Ceny żywności właściwie w każdym miesiącu w …
Czytaj więcej »Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …
Czytaj więcej »Jedzenie w kosmosie
Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …
Czytaj więcej »Marnujemy nawet 1/3 żywności
Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i nabiał. Wyrzucanie żywności częściej zdarza się osobom zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska niż osobom o niższym poziomie dochodów. – Na …
Czytaj więcej »Lekcja czytania etykiet
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat …
Czytaj więcej »Akrylamid – cichy zabójca
Potocznie już uważa się, że potrawy smażone nie są korzystne dla naszego zdrowia. Zazwyczaj zwracamy w tym kontekście uwagę na tłuszcz, który zwiększa kaloryczność potraw. Mięso smażone w głębokim oleju instynktownie odbieramy jako mniej zdrowe, ale już frytki wydają się dość niepozornym grzechem. A to właśnie złociste ziemniaki stanowią źródło …
Czytaj więcej »WHO ogłosiło nową piramidę żywieniową
Po latach badań Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła nowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania się. W przeciwieństwie do poprzednich wytycznych, tym razem podstawę stanowi aktywność fizyczna. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia na podstawie badań WHO zmian na lepsze jest więcej. Niektórzy nazywają je …
Czytaj więcej »