Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …
Czytaj więcej »Jak walczyć z brzydkim zapachem w lodówce
Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy żywność wymagającą niskiej temperatury. Jest to w związku z tym ogromne skupisko pożywek dla bakterii i źródło wielu zapachów. Przechowując żywność w niewłaściwy sposób, łatwo spowodować, by zapachy te stały się naprawdę nieprzyjemne. Jak uniknąć takich sytuacji? Poza pilnowaniem dat ważności produktów, jest kilka …
Czytaj więcej »Żywność jest coraz droższa. Za mleko płacimy 1/3 więcej
Ceny żywności notują wzrost największy od pięciu lat. W czerwcu były wyższe aż o 3,9 proc. niż rok wcześniej. Wiele wskazuje na to, że drożyzna nie ustąpi tak szybko, a jej powodem są między innymi warunki pogodowe oraz tendencje na rynkach światowych. – Ceny żywności właściwie w każdym miesiącu w …
Czytaj więcej »Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …
Czytaj więcej »Jedzenie w kosmosie
Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …
Czytaj więcej »Marnujemy nawet 1/3 żywności
Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i nabiał. Wyrzucanie żywności częściej zdarza się osobom zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska niż osobom o niższym poziomie dochodów. – Na …
Czytaj więcej »Lekcja czytania etykiet
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat …
Czytaj więcej »Akrylamid – cichy zabójca
Potocznie już uważa się, że potrawy smażone nie są korzystne dla naszego zdrowia. Zazwyczaj zwracamy w tym kontekście uwagę na tłuszcz, który zwiększa kaloryczność potraw. Mięso smażone w głębokim oleju instynktownie odbieramy jako mniej zdrowe, ale już frytki wydają się dość niepozornym grzechem. A to właśnie złociste ziemniaki stanowią źródło …
Czytaj więcej »WHO ogłosiło nową piramidę żywieniową
Po latach badań Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła nowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania się. W przeciwieństwie do poprzednich wytycznych, tym razem podstawę stanowi aktywność fizyczna. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia na podstawie badań WHO zmian na lepsze jest więcej. Niektórzy nazywają je …
Czytaj więcej »Diety świata: chińska dieta pięciu przemian
We współczesnym, powszechnym i mocno uproszczonym, rozumieniu dieta to sposób odżywiania obliczony na redukcję wagi i uzyskanie pożądanej sylwetki. Są jednak rejony świata, w których dieta jest nie tylko sposobem odżywiania warunkującym zdrowie i dobre samopoczucie, ale i elementem filozofii życiowej. Tak rozumieją ją Chińczycy – między innymi dzięki uważnej …
Czytaj więcej »