Strona główna / Archwium dla tagu: żywność

Archwium dla tagu: żywność

Jak walczyć z brzydkim zapachem w lodówce

brzydki zapach w lodówce

Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy żywność wymagającą niskiej temperatury. Jest to w związku z tym ogromne skupisko pożywek dla bakterii i źródło wielu zapachów. Przechowując żywność w niewłaściwy sposób, łatwo spowodować, by zapachy te stały się naprawdę nieprzyjemne. Jak uniknąć takich sytuacji? Poza pilnowaniem dat ważności produktów, jest kilka …

Czytaj więcej »

Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?

witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …

Czytaj więcej »

Jedzenie w kosmosie

jedzenie w kosmosie

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …

Czytaj więcej »

Marnujemy nawet 1/3 żywności

Marnujemy żywność

Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i nabiał. Wyrzucanie żywności częściej zdarza się osobom zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska niż osobom o niższym poziomie dochodów.  – Na …

Czytaj więcej »

Lekcja czytania etykiet

Lekcja czytania etykiet

Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych  sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat …

Czytaj więcej »

Akrylamid – cichy zabójca

frytki chipsy akrylamid

Potocznie już uważa się, że potrawy smażone nie są korzystne dla naszego zdrowia. Zazwyczaj zwracamy w tym kontekście uwagę na tłuszcz, który zwiększa kaloryczność potraw. Mięso smażone w głębokim oleju instynktownie odbieramy jako mniej zdrowe, ale już frytki wydają się dość niepozornym grzechem. A to właśnie złociste ziemniaki stanowią źródło …

Czytaj więcej »

WHO ogłosiło nową piramidę żywieniową

Nowa piramida żywienia i aktywności fizycznej

Po latach badań Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła nowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania się. W przeciwieństwie do poprzednich wytycznych, tym razem podstawę stanowi aktywność fizyczna. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia na podstawie badań WHO zmian na lepsze jest więcej. Niektórzy nazywają je …

Czytaj więcej »

Diety świata: chińska dieta pięciu przemian

We współczesnym, powszechnym i mocno uproszczonym, rozumieniu dieta to sposób odżywiania obliczony na redukcję wagi i uzyskanie pożądanej sylwetki. Są jednak rejony świata, w których dieta jest nie tylko sposobem odżywiania warunkującym zdrowie i dobre samopoczucie, ale i elementem filozofii życiowej. Tak rozumieją ją Chińczycy – między innymi dzięki uważnej …

Czytaj więcej »

Mimo suszy będzie taniej

Mimo suszy deflacja ponownie się pogłębia – i nic nie wskazuje na to, żeby sytuacja uległa zmianie. Tak przynajmniej wynika z pierwszego w historii eksperymentalnego szybkiego szacunku inflacji we wrześniu dokonanego przez GUS. Wskazują one na to, że w ujęciu rok do roku spadek cen konsumenckich wyniósł 0,8 proc., a …

Czytaj więcej »