Strona główna / Styl życia / Smaki (strona 10)

Smaki

Grill na słodko? Czemu nie!

sałatka z grillowanego arbuza

Polacy uwielbiają grillować. Kiedy tylko zza chmur wyjrzą pierwsze promienie wiosennego słońca, a temperatura wzrośnie powyżej 15 stopni, nietrudno w powietrzu wyczuć charakterystyczny zapach grillowanych potraw. Na rusztach królują kiełbasy, kaszanki, karkówki i coraz częściej warzywa. A co z owocami? Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, …

Czytaj więcej »

Zioła dobre na wszystko

wiosenne zioła

Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach  internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie …

Czytaj więcej »

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze …

Czytaj więcej »

Kwiaty – modny motyw sezonu

motywy kwiatowe

Kwiaty w tym sezonie stały się obowiązkowym motywem. Królują na wybiegach, we wnętrzach i oczywiście w ogrodach. Ale nie tylko! Pojawiają się też na naszych talerzach. Kwiaty zagościły bowiem w kuchni, nie tylko jako element wystroju, ale pełnoprawny składnik dań. Ich obecność niewątpliwie podniesie walory smakowe i estetyczne potraw, a także …

Czytaj więcej »

5 sposobów na dobrą energię każdego dnia

smoothie na śniadanie

Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki …

Czytaj więcej »

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości w restauracji?

Kolory w restauracji

Chcąc przyciągnąć klienta do restauracji, przede wszystkim koncentrujemy się na smacznej kuchni. Warto jednak zadbać o odpowiednie wnętrze naszego lokalu. Oprócz oryginalnych i praktycznych rozwiązań architektonicznych, powinniśmy położyć szczególny nacisk na dobór odpowiednich barw i kolorów. Dlaczego? Dlatego, że kolorystyka wnętrza odgrywa ogromną rolę w budowaniu wyjątkowego klimatu i nastroju, …

Czytaj więcej »

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

filet z dorsza

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją …

Czytaj więcej »

Jedzenie w kosmosie

jedzenie w kosmosie

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe …

Czytaj więcej »

Kontrowersyjne potrawy z całego świata

potrawa z ryby fugu

Kulinarna historia różnych regionów świata to temat, który fascynuje niemal wszystkich pasjonatów spragnionych dobrego jedzenia. Oryginalne, niepowtarzalne potrawy świadczą o wyjątkowości miejsca, ale i o umiejętności przystosowania się do określonych warunków, wykorzystania dostępnych składników. Kształtowane przez wieki gusta niejednokrotnie jednak, zamiast uwielbienia i podziwu, budzić mogą niedowierzanie, a nawet obrzydzenie. …

Czytaj więcej »