Smaki

Zdrowy i lekki początek dnia – 5 pomysłów na śniadanie fit

pomysły na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z opinią dietetyków, osoby, które nie jedzą śniadań, są o wiele bardziej narażone na nadwagę niż te, którzy regularnie spożywają ten posiłek. Co najlepiej zjeść na śniadanie? To porcja pożywienia, która powinna składać się z pełnowartościowych produktów, żeby dostarczyć organizmowi energii na cały dzień. …

Czytaj więcej »

Tequila – historia i zasady spożywania

tequila

Tequila to meksykański napój, który popularny jest nie tylko w Ameryce środkowej i Południowej, ale również w wielu europejskich krajach. Według tradycyjnego przepisu powinien on zawierać od 35 do 55% alkoholu i być produkowany ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jaka jednak jest historia tego trunku i jakie są zasady …

Czytaj więcej »

Przysmaki kuchni francuskiej

Kuchnia francuska

Spośród wszystkich światowych kuchni warto w szczególności zwrócić uwagę na tę francuską, która każdemu Europejczykowi powinna przypaść do gustu, zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Warto wiedzieć o tym, że choć każdy francuski region wyróżnia się zupełnie innymi daniami, jednak tymi najpopularniejszymi w całej Francji są oczywiście ślimaki, żabie udka, zupa …

Czytaj więcej »

Sok z malin – naturalny lek. Poznaj jego właściwości!

Sok z malin

Naturalne rozwiązania to często te najlepsze. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o wzmacnianie odporności i przygotowywanie naszego organizmu na chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych owoców, po które warto sięgać o każdej porze roku są maliny. Poza sezonem letnim nie mamy dostępu do ich świeżej wersji, ale możemy …

Czytaj więcej »

Krewetki na kilka sposobów

jak przyrządzić krewetki

Krewetki to dla wielbicieli owoców morza prawdziwy rarytas. Wprawdzie w Polsce są dostępne głównie w postaci mrożonej, ale z ich wykorzystaniem można przygotować mnóstwo wspaniałych dań, czy to na kolacje, czy też biesiadę w gronie rodziny lub znajomych. Krewetki ma maśle Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i …

Czytaj więcej »

Smaki naszego dzieciństwa

Najpyszniejsze desery dzieciństwa

Wracając myślami do smaków dzieciństwa każdy z nas ma nieco inne wspomnienia. Wynika to głównie z regionu, w którym się wychowaliśmy oraz z dostępności produktów i kreatywności naszych rodziców lub dziadków. W czasach, kiedy sklepowe półki nie uginały się od nadmiaru produktów, a pomarańcze były towarem luksusowym, sprzedawanym jedynie w …

Czytaj więcej »

5 ciekawostek o pizzy, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś

Pizza i kawa

Ten okrągły drożdżowy placek pokryty przepysznymi dodatkami i serem znajduje się na liście ulubionych potraw wielu osób. Choć pizza oryginalnie pochodzi z Włoch, stała się niemal narodową potrawą Amerykanów. Jak się jednak okazuje, najwięcej włoskiego przysmaku spożywają Norwegowie zjadający prawie 5,5 kg pizzy rocznie na osobę. Poniżej 5 ciekawostek o …

Czytaj więcej »

Buddha Bowl – miska pyszności, która zachwyca wyglądem i smakiem!

Jak przygotować Budha bowl

Jeśli mowa o jakimś trendzie żywnościowym w 2018 roku, jest to z całą pewnością Buddha Bowl – miska Buddy. Pięknie wygląda oraz świetnie smakuje. Zasadniczo Miski Buddy są kolorowe. Wszystkie składniki dania umieszcza się w dużej misce. Buddha Bowl składa się z produktu pełnoziarnistego, warzyw (surowych/smażonych/grillowanych), białek (w postaci roślin …

Czytaj więcej »

Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

Świąteczne biesiadowanie za nami, a przed nami czas wprowadzania w życie postanowień noworocznych, które wiążą się również z chęcią zadbania o swoje zdrowie i sylwetkę. Aby ułatwić realizację tych zamierzeń, warto do codziennego menu wprowadzić kasze i wykorzystać ich różne rodzaje. Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą nasz jadłospis o …

Czytaj więcej »

Kuchnię, w której nie ma przypraw, należy natychmiast zburzyć

przyprawy w kuchni

Przyprawy są produktem obowiązkowym w każdej kuchni. Nie zawierają wartości odżywczych, mimo to są niezbędne do większości potraw i nadają im odpowiedni aromat oraz smak. Zapoczątkowały one historię kulinarniów sensu stricte. Dzięki ich użyciu przygotowane potrawy nie miały tylko zaspokoić głód, ale także dobrze smakować. Co chyba wcale nie dziwi, …

Czytaj więcej »