Strona główna / Styl życia / Smaki (strona 21)

Smaki

Czym słodzić, żeby nie zaszkodzić?

Stewia i ksylitol

Nazywano go słodkim narkotykiem, białą śmiercią – swego czasu cukier posądzano o przyczynianie się do chorób cywilizacyjnych i zalecano kategoryczne usunięcie go z diety. Nastąpiła moda na słodziki, niskokaloryczne aspartam, sacharyna i sukularoza pojawiały się we wszystkich produktach light. Po pewnym czasie okazało się, że i one nie są bez …

Czytaj więcej »

Daj się wpuścić w maliny

Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. …

Czytaj więcej »

Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych smaków

Karol Okrasa

Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej …

Czytaj więcej »

Oswoić owsiankę

Owsianka owocowa

Jedni nie wyobrażają sobie bez niej zdrowego śniadania, inni – narzekają na smak i wspominają traumy z dzieciństwa. Owsianka bezapelacyjnie jest jednym z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia, wymaga jednak kilku eksperymentów aby znaleźć ulubioną wersję (słodką lub wytrawną). Płatki owsiane zjedzone na pierwszy posiłek zapewnią naszemu organizmowi węglowodany złożone, …

Czytaj więcej »

Polacy pokochali cydr

Kolecki_cydr

W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez konsumentów jest wybierany częściej niż inne, bardziej kaloryczne napoje orzeźwiające, jak prosecco czy piwo. Cydr to napój …

Czytaj więcej »

Pora na pory!

Tarta z porami

W polskiej kuchni są chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, choć bez nich żaden rosół nie zyska głębi aromatu i wyrazistego smaku. Surowe dodajemy do sałatek, żeby podkreślić ich charakter, czasem zastępujemy nimi ˗ dla niektórych zbyt ostrą ˗ cebulę lub wrzucamy do woka jako składnik chińszczyzny. Przez wieki traktowane …

Czytaj więcej »

Slow food zamiast fast foodu. Polacy stawiają na potrawy przygotowywane ze świeżych produktów

Krzysztof Stelmach - Slow Market

Kulinarna mapa Polski jest coraz bardziej zdominowana przez slow food. Wśród konsumentów furorę robią dania z produktów ekologicznych, a przygotowywane w błyskawicznym tempie hamburgery i kebaby są odstawiane na bok. Slow food to też powrót do lokalnej kuchni i tradycyjnych przepisów. Idea slow food przyszła do Polski z Zachodu i szybko zyskała swoich fanów. – Trend slowfoodowy widzimy w prawie każdej …

Czytaj więcej »