Smaki

Pokrzywa – pospolita roślina o wielu właściwościach zdrowotnych

Liście pokrzywy

Pokrzywa zazwyczaj nie kojarzy się najlepiej – albo z pospolitym chwastem, spotykanym niemal na każdym kroku, albo z przyczyną nieprzyjemnych poparzeń skóry. Nie zapominajmy jednak, że to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, zawierająca m.in. witaminy oraz antyoksydanty. O korzystnym działaniu składników, które znajdują się w pokrzywach, wiadomo od dawna. Nic …

Czytaj więcej »

Najlepsze letnie przepisy na kawę – na zimno i na ciepło

Najlepsze letnie przepisy na kawę na zimno i na ciepło

Lato to wspaniały czas, kiedy to poszukujemy kontaktu z naturą i pragniemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Jeśli mamy własny ogród, taras czy choćby balkon, warto wykorzystać je zarówno w upalne poranki, jak i w przyjemne letnie wieczory. Wypoczynek na zewnątrz, w miłym towarzystwie, przy kubku aromatycznej kawy …

Czytaj więcej »

Patent na śniadanie

Jak zrobić zdrowe śniadanie

Na przyrządzenie i zjedzenie śniadania Polki poświęcają mniej czasu niż na zrobienie makijażu. Aby poranny posiłek dostarczał niezbędnych substancji odżywczych, warto przygotować go poprzedniego wieczora. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się płatki owsiane i kasza jaglana – wystarczy zalać je na noc mlekiem, a rano dodać suszone lub świeże owoce. Zdecydowana większość …

Czytaj więcej »

Kultowy chłodnik w trzech odsłonach

Chłodnik na lato

Pełne witamin chłodniki są doskonałym wyborem na letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na posiłek nad parującym talerzem zupy. Równie dobrze zaspokajają głód, a ponadto pomagają obniżyć temperaturę ciała, kiedy marzymy tylko o przyjemnym ochłodzeniu się. Nic więc dziwnego, że kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które …

Czytaj więcej »

Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw

Zupa krem z brokuła i kalafiora

Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad.  …

Czytaj więcej »

Ostatnia chwila na szparagi

Szparagi

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …

Czytaj więcej »

Dobry czas dla whisky

whisky

Rośnie popularność whisky w Polsce. Konsumenci chętnie sięgają nie tylko po tańszą odmianę blended, lecz także po droższą single malt. Jej sprzedaż wzrosła o 50 proc. Częściej sięgają też po krótkie, limitowane edycje. Polska znajduje się również w czołówce największych importerów złotego trunku. Awansowała z 16. miejsca na 13. – W Polsce notujemy dwucyfrowy wzrost …

Czytaj więcej »

Jak grilluje się na świecie?

teppanyaki

Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach …

Czytaj więcej »

Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus

deser z nasion chia

Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …

Czytaj więcej »