Pokrzywa zazwyczaj nie kojarzy się najlepiej – albo z pospolitym chwastem, spotykanym niemal na każdym kroku, albo z przyczyną nieprzyjemnych poparzeń skóry. Nie zapominajmy jednak, że to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, zawierająca m.in. witaminy oraz antyoksydanty. O korzystnym działaniu składników, które znajdują się w pokrzywach, wiadomo od dawna. Nic …
Czytaj więcej »Najlepsze letnie przepisy na kawę – na zimno i na ciepło
Lato to wspaniały czas, kiedy to poszukujemy kontaktu z naturą i pragniemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Jeśli mamy własny ogród, taras czy choćby balkon, warto wykorzystać je zarówno w upalne poranki, jak i w przyjemne letnie wieczory. Wypoczynek na zewnątrz, w miłym towarzystwie, przy kubku aromatycznej kawy …
Czytaj więcej »Patent na śniadanie
Na przyrządzenie i zjedzenie śniadania Polki poświęcają mniej czasu niż na zrobienie makijażu. Aby poranny posiłek dostarczał niezbędnych substancji odżywczych, warto przygotować go poprzedniego wieczora. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się płatki owsiane i kasza jaglana – wystarczy zalać je na noc mlekiem, a rano dodać suszone lub świeże owoce. Zdecydowana większość …
Czytaj więcej »Kultowy chłodnik w trzech odsłonach
Pełne witamin chłodniki są doskonałym wyborem na letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na posiłek nad parującym talerzem zupy. Równie dobrze zaspokajają głód, a ponadto pomagają obniżyć temperaturę ciała, kiedy marzymy tylko o przyjemnym ochłodzeniu się. Nic więc dziwnego, że kultowy chłodnik z botwiny doczekał się wielu odsłon, które …
Czytaj więcej »Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw
Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad. …
Czytaj więcej »Ostatnia chwila na szparagi
Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …
Czytaj więcej »Dobry czas dla whisky
Rośnie popularność whisky w Polsce. Konsumenci chętnie sięgają nie tylko po tańszą odmianę blended, lecz także po droższą single malt. Jej sprzedaż wzrosła o 50 proc. Częściej sięgają też po krótkie, limitowane edycje. Polska znajduje się również w czołówce największych importerów złotego trunku. Awansowała z 16. miejsca na 13. – W Polsce notujemy dwucyfrowy wzrost …
Czytaj więcej »Jak grilluje się na świecie?
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach …
Czytaj więcej »Śniadanie mistrzów: co zjeść, aby sprawnie myśleć (nie tylko dla maturzystów)
Rano w dniu matury jest już za późno na czytanie lektur i powtarzanie wzorów matematycznych, ale można jeszcze coś zrobić, aby zwiększyć szanse na dobry wynik. Trzeba zjeść odpowiednie śniadanie – takie, które pomoże sprawnie myśleć i utrzymać koncentrację. Jak powinien być skomponowany pierwszy posiłek w tym ważnym dniu, radzi …
Czytaj więcej »Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus
Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …
Czytaj więcej »