Smaki

Kaszotto dla zapracowanych

Kaszotto dla zapracowanych

Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …

Czytaj więcej »

Gotuj zdrowo i naturalnie – nawet, gdy żyjesz w ciągłym biegu

Kolorowa sałatka w słoiku

W XX wieku świat przyspieszył, a obecnie – w wieku XXI – nasze życie nabrało naprawdę zawrotnego tempa. Pochłaniająca coraz więcej czasu i energii praca, wiele obowiązków domowych: pranie, sprzątanie, zakupy… gdzie w tym wszystkim znaleźć czas dla siebie? Z czegoś trzeba zrezygnować, by choć na chwilę złapać oddech i …

Czytaj więcej »

Domowy majonez – idealny na święta

Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt, który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały …

Czytaj więcej »

5 prostych drinków, którymi uwiedziesz kobietę

Drink Mojito

Kobieta – synonim piękna i delikatności. Dlatego też, jeśli chcesz kobiecie zaserwować drinka, musisz pamiętać, by w pewien sposób wpisywał się on w kobiecy charakter. To nie może być mocny napój, który powali ją z nóg, czy napój o bardzo intensywnym zapachu alkoholu. Poniżej omawiamy pięć prostych drinków, które doskonale …

Czytaj więcej »

Yerba Mate – orzeźwiający dar natury

Yerba Mate zamiast kawy

Yerba Mate to skarb Ameryki Południowej. Zaparzone w charakterystycznych naczyniach liście ostrokrzewu paragwajskiego, stanowią nie tylko zdrową alternatywę dla napojów pobudzających, ale i element tamtejszej kultury. Co jakiś czas media obiegają zdjęcia papieża Franciszka (rodowitego Argentyńczyka) podczas popijania zielonego napoju. W Polsce niestrudzonym propagatorem rytuału picia yerby jest Wojciech Cejrowski, chętnie …

Czytaj więcej »

Poranna kawa – od ziarna do filiżanki

Kawa z kawiarki czy z ekspresu

Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Wybór kaw jest ogromny nie tylko w sklepach dla kawoszy, lecz …

Czytaj więcej »

Bento – jedz pięknie

Bento działa na wszystkie zmysły

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uczą nas, że nawet z zupełnie przyziemnych przedmiotów, można uczynić maleńkie cuda. Wystarczy przejrzeć jakikolwiek katalog wystawy japońskiej sztuki użytkowej, żeby mieć pewność, że Japończycy lubią otaczać się pięknymi gadżetami. Nie inaczej jest w przypadku jedzenia, w którym estetyka podania, wygląd są równie ważne jak smak …

Czytaj więcej »

Kawa – czy na pewno wszystko o niej wiesz?

kawa latte w domu

Kawa to napój spożywany niemal na całym świecie pod różnymi postaciami. Od dawna ma zwolenników i przeciwników, który raz na jakiś czas ogłaszają kolejne sensacyjne informacje dotyczące wpływu na organizm – dobrego i złego. Gdzie leży prawda? Zazwyczaj pośrodku. Od początku o kawie Już w I tysiącleciu przed Chrystusem owoce …

Czytaj więcej »

Zdrowa dieta na przednówku

Dieta na przednowku

Podpowiadamy, jak z pomocą tradycyjnych polskich warzyw dostępnych w okresie zimowo-wiosennym wzmocnić organizm i dostarczyć mu niezbędnych witamin i energii, jeszcze zanim wiosna na dobre się rozgości, a przy okazji zrzucić również zbędne kilogramy. W okresie przednówka, kiedy zima powoli przemija, ale wiosny jeszcze nie odczuwamy, naszemu organizmowi zaczyna brakować …

Czytaj więcej »

Jedzmy jarmuż – sezon trwa

Zdrowy jarmuz

Poszukiwania warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze na szczęście przeniosły się także na nasze rodzime podwórko. Oprócz nasion chia, jagód Acai czy Goi, Polacy chętnie odkrywają zapomniane rośliny, które gościły na talerzach ich dziadków. I które śmiało możemy nazwać super-jedzeniem (angielski termin to superfood). Wśród nich zielone …

Czytaj więcej »