Strona główna / Styl życia / Smaki (strona 3)

Smaki

Domowy sposób na przeziębienie i grypę – rosół

rosół na przeziębienie

Podczas przeziębienia, częściej niż kiedykolwiek sięgamy po gorące zupy. Najbardziej popularną jest rosół, któremu wielu przypisuje zdrowotne właściwości. Czy to tylko placebo, czy może rosół naprawdę pomaga na przeziębienie? Rosół – tak leczyły się nasze babcie Chyba każdy z nas słyszał o babcinym sposobie na przeziębienie, jakim jest miska rosołu. …

Czytaj więcej »

Gęsina wraca na polskie stoły

Polacy jedzą coraz więcej gęsiny

Polska to jeden z największych producentów i eksporterów gęsiny. Produkujemy blisko 8 mln sztuk gęsi, czyli 45 tys. ton. Zdecydowana większość trafia na eksport. Od lat największymi odbiorcami mięsa gęsiego produkowanego w Polsce byli Niemcy i Francuzi. W 2018 roku największym importerem stał się Hongkong. Rośnie też krajowa konsumpcja. Jeszcze kilka lat temu statystyczny …

Czytaj więcej »

Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu? Mrożenie …

Czytaj więcej »

Blog kulinarny – czy warto go prowadzić?

Zdjęcie na blog

Branża kulinarna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Wszystko za sprawą coraz większej liczby blogów kulinarnych – jednej z najpowszechniejszych form dziennika internetowego. Ma to oczywiście wiele zalet, ale trudno ukryć, że zdobycie rzeszy odbiorców przy takiej konkurencji nie jest łatwe. Sprawdź, dlaczego warto prowadzić bloga kulinarnego. Miłość do …

Czytaj więcej »

Czy szpinak ma dużo żelaza? Obalamy mit!

Szpinak w misce

„Chcesz wyrównać poziom żelaza? Jedz szpinak!” – to zalecenie znane jest od dekad. Zielone warzywo liściaste uznawano za jedno z najważniejszych źródeł tego makroelementu. Tymczasem prawda wygląda zupełnie inaczej. Zobacz, jakie właściwości ma szpinak i co tak naprawdę zwiększa poziom żelaza. Szpinak jest zaliczany do rodziny roślin szarłatowatych, która pochodzi …

Czytaj więcej »

Chińskie przysmaki dla miłośników azjatyckiej kuchni

Dim Sum

Wiele osób szuka niepowtarzalnych smaków i aromatów, dlatego skierowanie się ku kuchni chińskiej sprawi, że smakosze znajdą wszystko to czego oczekują. Ta niezwykła i bardzo charakterystyczna kuchnia oferuje niezwykłe połączenia, a dodatkowo jest bardzo zdrowa oferując mnóstwo warzyw, ryżu, aromatycznych wywarów i owoców morza. Nie da się ukryć, że kuchnia …

Czytaj więcej »

Szukasz zdrowej diety? Sezonowe odżywianie to strzał w dziesiątkę

Ile to razy analizowałaś, którą spośród setek rozmaitych diet wybrać dla siebie? Jeśli restrykcyjne sposoby odżywiania i drakońskie kuracje odchudzające nie są dla Ciebie, istnieje bezpieczne, a co najważniejsze zdrowe rozwiązanie. Wystarczy jedynie dostosować własne menu do zmieniających się pór roku i z fantazją korzystać z sezonowych darów natury, których …

Czytaj więcej »

Umami – poznaj tajemnice piątego smaku

Jak smakuje umami?

Słodki, słony, gorzki, kwaśny, doskonale znamy te smaki i potrafimy je odróżnić bez zastanowienia. Jednak, czy wiemy jak smakuje umami? Trudny do uchwycenia, delikatny, po prostu inny – dlaczego zasługuje na osobną kategorię? Jak go rozpoznać i które produkty zawierają go najwięcej? Umami Umami to piąty (obok słodkiego, słonego, kwaśnego …

Czytaj więcej »

Jak przygotować w domu ocet jabłkowy i do czego można go używać?

przepis na ocet jabłkowy

Z całych jabłek możemy przygotować ocet jabłkowy, dlatego nie martwmy się, jeśli nie mamy co robić z resztkami skórek i rdzeni. Jabłka ekologiczne są idealnego do takiego octu, szczególnie jeśli będziemy używać skórek. Korzyści ze stosowania octu jabłkowego Ocet jabłkowy ma wiele zdrowych zastosowań. Powstaje przez fermentację i zawiera dużo …

Czytaj więcej »

Antynowotworowe przyprawy

Przyprawy antynowotworowe

Choroby nowotworowe to w dzisiejszych czasach udręka dużej części populacji. Warto jednak wiedzieć o tym, że istnieje kilka sposobów na to, aby zmniejszyć podatność organizmu na proces rozwoju nowotworów. Oczywiście na pierwszym miejscu mieści się profilaktyka, z odpowiednią dietą na jednym z ważniejszych miejsc, w której nie powinno zabraknąć nie …

Czytaj więcej »