Zdrowie

Diagnoza: nietolerancja laktozy. Zalecenie: zero nabiału. Niekoniecznie!

Mleko w szklance na murku

Ból brzucha po porannej kawie lub urodzinowym cieście? Wyścig do toalety po dwóch kawałkach ulubionej pizzy? Choć nietolerancja laktozy potrafi uprzykrzyć życie, nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z nabiału. Sprawdź, jak wybrać najlepszy preparat z laktazą. Brakujące ogniwo: enzym laktaza Lody, ciasto, pizza, śmietana – przez lata nic Ci nie …

Czytaj więcej »

Suplementy – chwyt marketingowy czy faktyczna potrzeba naszego organizmu?

Suplementy diety

Suplementami diety nazywamy produkty będące uzupełnieniem codziennej, zbilansowanej diety. Dostępne są pod postacią tabletek, proszków bądź płynów, a w ich skład wchodzą witaminy i minerały. W suplementach związki te znajdują się w większych stężeniach niż w produktach naturalnego pochodzenia jak owoce czy warzywa (1). Produkty uzupełniające dietę mogą być produkowane …

Czytaj więcej »

Jak leczyć trądzik? Oto zioła, które Ci pomogą!

Zioła

Wielu z nas boryka się z problemem nieestetycznych zmian powstałych na twarzy w wyniku trądziku. Niejednokrotnie zalecane przez lekarzy kuracje antybiotykowe nie przynoszą oczekiwanych rezultatów i nie poprawiają wyglądu skóry. Czy istnieje skuteczny, a jednocześnie mało inwazyjny dla zdrowia całego organizmu sposób na leczenie trądziku? Trądzik – czym jest spowodowany? …

Czytaj więcej »

Molekularne badania genetyczne

DNA

Rozwój nowych technologii pozwala na nieustanny postęp w diagnostyce medycznej. Obecnie specjaliści są w stanie przeprowadzać badania molekularne, czyli analizę komórek na najdokładniejszym możliwym poziomie. Są one szeroko wykorzystywane w wykrywaniu u człowieka samych chorób i predyspozycji do ich wystąpienia. Niezależnie od rodzaju schorzenia wzrasta tendencja do poszukiwania jego przyczyn …

Czytaj więcej »

Kiszonki – dlaczego warto je jeść, co i jak kisić?

przepisy na kiszonki

Kiszonki to tanie i wartościowe źródło cennych składników odżywczych i naturalny probiotyk. Do tego smakują wybornie, a  najlepsze są te przygotowane w domu. Warto je zrobić latem, kiedy świeże warzywa mają najwięcej składników odżywczych i spożywać przez cały rok. Warto przyjrzeć się bliżej co sprawia, że kiszonki są tak cenne …

Czytaj więcej »

Kiełki – smaczny i zdrowy dodatek do posiłków!

zdrowotne właściwości kiełków

Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …

Czytaj więcej »

Po ciężkim treningu… jak pozbyć się zakwasów?

Rozgrzewka przed treningiem

Zakwasy to jeden z częstszych (i bardziej dokuczliwych problemów) z jakimi muszą mierzyć się osoby regularnie uprawiające intensywną aktywność fizyczną, w tym w szczególności bieganie oraz trening kulturystyczny. Wbrew obiegowemu mniemaniu, zakwasy nie są konsekwencją odkładania się w mięśniach kwasu mlekową, lecz stanowią następstwo uszkodzeń włókien mięśniowych, do których dochodzi …

Czytaj więcej »

Jesienne sałatki: dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Lunch box do pracy

Jesień to czas powrotów do szkół, na uczelnie, do pracy po ostatnich letnich podróżach. Jest to też czas, gdy dzień robi się coraz krótszy, słońca jest coraz mniej, za to pojawiają się częściej deszcze, chłodne poranki i wieczory, zimne wiatry. Na bazarkach coraz mniej już świeżych, pysznych, letnich warzyw w …

Czytaj więcej »