Zdrowie

Zdrowy styl życia zamiast diety odchudzającej?

zdrowie zamiast odchudzania

Jeszcze do niedawna diety odchudzające były stałym elementem życia większości kobiet. Niewiele osób zdawało sobie sprawę z zasad racjonalnego żywienia – dieta miała powodować utratę zbędnych kilogramów, szybko i bez względu na konsekwencje. Dostarczeniem odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych czy możliwością wystąpienia efektu jojo nikt się nie przejmował. Obecnie …

Czytaj więcej »

Sok jabłkowy: często wybierany, ale czy nie za mało doceniany?

sok jabłkowy

Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy[1]. Oprócz walorów smakowych, za które jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go …

Czytaj więcej »

Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

aromaty w żywności

Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. Jednak czy wiemy, czym tak naprawdę są i na jakich zasadach można je stosować? Aromaty można podzielić …

Czytaj więcej »

5 sposobów na dobrą energię każdego dnia

smoothie na śniadanie

Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki …

Czytaj więcej »

Słowiańska gimnastyka czarownic

Słowiańska gimnastyka czarownic

Współczesne Polki bardzo chętnie podejmują się różnych form aktywności fizycznej, w trosce o swoją figurę oraz zdrowie. Dużą popularnością cieszy się joga, której praktykowanie w kulturze zachodniej zazwyczaj ogranicza się do ćwiczeń z pominięciem filozofii. Jednak niewiele osób wie, że przed wiekami Słowianie zamieszkujący teren naszego kraju mieli swój własny …

Czytaj więcej »

Trądzik dorosłych – nowa choroba cywilizacyjna?

Trądzik dorosłych

Problemy trądzikowe przez długi czas były przypisywane wyłącznie osobom młodym. Tymczasem obecnie tego typu kłopoty przytrafiają się nie tylko nastolatkom, ale i 20-, a nawet 30-latkom. Jakie są powody występowania przypadłości u dorosłych? Jak ją leczyć? Trądzik w swojej najbardziej klasycznej odmianie jest chorobą skórną wywołaną przez zmiany hormonalne, które …

Czytaj więcej »

Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?

witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana. Witamina C …

Czytaj więcej »

Czy wybór naczyń ma wpływ na jakość potraw cukrzyków?

Zachary Staines w kuchni

Niewłaściwa dieta, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, duża nadwaga i otyłość utrudniające normalne funkcjonowanie, nadmiar tłuszczu w organizmie sprawiają, że bezustannie wzrasta liczba osób w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn, u których niespodziewanie pojawia się i rozwija w błyskawicznym tempie rozwija cukrzyca, głównie typu II (zwana powszechnie …

Czytaj więcej »

4 niecodzienne fobie, które trapią ludzi

kot strach

Od zarania dziejów ludzie bali się zjawisk, które były dla nich niepojęte. W samym strachu nie ma nic nadzwyczajnego. Więcej – jest potrzebny jako ważny mechanizm aktywującym nasz instynkt przetrwania. Jednak niektóre osoby cierpią na  wyjątkowo irracjonalne lęki, dotyczące sytuacji z pozoru zwyczajnych lub przedmiotów używanych codzienne. Poznaj najbardziej zdumiewające …

Czytaj więcej »

Czy mięso in vitro to nasza przyszłość?

mięso z in vitro

Obecnie Ziemia zamieszkana jest przez ponad 7 miliardów ludzi. Nieustanny przyrost populacji powoduje, że z roku na rok dla coraz większej liczby osób, szczególnie z państw Trzeciego Świata, brakuje żywności. Aby nie dopuścić do ogólnoświatowej klęski głodu, niezbędne jest drastyczne ograniczenie hodowli przemysłowej zwierząt. Mięso z probówki może się okazać …

Czytaj więcej »