źródła potasu w diecie
Potas jest jednym z elektrolitów, które wszechstronnie wspierają pracę organizmu | fot.: materiał partnera

6 najlepszych źródeł potasu w codziennej diecie, sprawdź!

Potas to jeden z kluczowych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu jest nazywany „pierwiastkiem życia”. Dlatego warto zadbać o dostarczenie go organizmowi we właściwych ilościach. Jak to zrobić? Co zawiera potas? Oto najważniejsze informacje.

Dlaczego potas ma tak duże znaczenie?

Potas jest jednym z elektrolitów, które wszechstronnie wspierają pracę organizmu. Prawidłowy poziom tego pierwiastka w organizmie sprzyja m.in.:

  • właściwemu funkcjonowaniu mięśni,
  • prawidłowej pracy serca oraz układu krążenia,
  • utrzymaniu optymalnego funkcjonowania układu nerwowego, a zwłaszcza funkcji poznawczych, w tym pamięci i koncentracji,
  • utrzymywaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

Norma potasu we krwi wynosi 3,7-5,3 mmol/l w badaniu biochemicznym, natomiast zalecana dzienna dawka tego pierwiastka dla osoby dorosłej to aż 4 500 mg. Dlatego warto zadbać o dietę bogatą w potas. Zobacz, gdzie możesz go znaleźć! Przy okazji pamiętaj, że przyswajaniu potasu sprzyja obecność magnezu. Dlatego warto sprawdzić również, w jakich produktach jest magnezi także włączyć je do swojej diety.

Produkty, w których znajdziesz dużo potasu, to…

… przede wszystkim warzywa, owoce oraz produkty zbożowe. Oto zestawienie tych, które zawierają najwyższe porcje tego pierwiastka.

1. Banany

1 średniej wielkości owoc zawiera aż 474 mg tego pierwiastka (395 mg/100g), co stanowi powyżej 10% zapotrzebowania dobowego. Ale uwaga! Nie przesadzaj z ilością bananów w diecie – są też bogatym źródłem cukru i mają wysoki indeks glikemiczny.

2. Awokado

1 sztuka awokado (ok. 140 g) to nawet aż 840 mg potasu. Ponadto awokado jest bogate w witaminy (w tym A, C, te z grupy B czy witaminę E), minerały (poza potasem – magnez, fosfor, wapń, cynk, żelazo oraz sód) oraz kwasy tłuszczowe. To świetna przekąska, którą można spożywać na wiele sposobów.

3. Ziemniaki

 W 100 g potasu można znaleźć ok. 443 mg potasu. Ale uwaga! Proces ich gotowania może powodować utratę dużej ilości cennego pierwiastka. Aby zminimalizować ten efekt, przygotowuj ziemniaki na parze.

4. Pomidory

W 100 g pomidora znajduje się ok. 237 mg potasu. To smaczne warzywo zawiera również m.in. duże ilości witaminy C, błonnik, brom, a także likopen – silny antyutleniacz. Dlatego powinno być stale obecne w zdrowej diecie.

5. Kasza gryczana

Kasza gryczana zawiera 443 mg potasu na 100 g. Jest zatem zdrowym dodatkiem zbożowym do posiłków – idealnie uzupełni np. drugie danie.

6. Wołowina

Mięso wołowe zawiera 375 mg potasu na 100 g. Dlatego warto od czasu do czasu włączyć ją do jadłospisu w zdrowej postaci.

Potas znajdziesz również w wielu innych składnikach, np. w orzechach pistacjowych, białej fasoli, nasionach roślin strączkowych, a także w czekoladzie i kakao czy też w… chałwie.

Pamiętaj jednak, że choć włączenie do diety produktów, które zawierają duże ilości potasu, jest stosunkowo proste, pierwiastek ten równie łatwo wypłukuje się z organizmu. Sprzyjają temu m.in. duże ilości wypijanej kawy czy zwiększone spożycie sodu. Dlatego wiele osób przyjmuje preparaty z potasem, np. Aspargin, z myślą o zapewnieniu sobie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka. Warto zadbać o dostarczenie go sobie w odpowiedniej ilości i szybko reagować na ewentualne objawy niedoboru. To sposób na zdrowsze życie.

Materiał partnera

Sprawdź także

Uśmiechnięta kobieta prowadząca zdrowy styl życia

10 praktycznych wskazówek jak prowadzić zdrowy styl życia

Poznaj 10 praktycznych wskazówek jak prowadzić zdrowy styl życia. Pomogą Ci osiągnąć Twój osobisty sukces!