nietolerancje pokarmowe
Wykrycie nietolerancji na dany produkt nie oznacza, że musimy z niego rezygnować na resztę życia. Nadwrażliwy układ immunologiczny można wyciszyć poprzez zastosowanie odpowiedniej diety | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Ból brzucha, przewlekłe zmęczenie, migrena? To może być nietolerancja pokarmowa!

Bóle brzucha, złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie to tylko przykłady dolegliwości, których przyczyną są nietolerancje pokarmowe. Dzięki odpowiednim badaniom wykryjesz źródło swoich kłopotów zdrowotnych i poprawisz swoje samopoczucie za pomocą diety dostosowanej do Twojego stanu zdrowia.

Czym właściwie jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancją pokarmową nazywamy sytuację, kiedy organizm nieprawidłowo reaguje na spożyty pokarm. W przypadku dość częstej nietolerancji IgG-zależnej układ immunologiczny zaczyna wytwarzać znaczne ilości przeciwciał IgG skierowanych na konkretny produkt. W wyniku różnorodnych reakcji dochodzi do powstania stanu zapalnego w poszczególnych tkankach lub w całych układach – niekoniecznie w układzie pokarmowym jakby się mogło wydawać. Procesy te mogą rozwijać się nawet powyżej doby, zanim ujawnią się pierwsze dolegliwości.

– Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne mogą objawiać się dyskomfortem jelitowym, zmianami skórnymi, bólami głowy czy mięśnia, nadmierną sennoscią, a nawet wahaniami nastroju i zmianami zachowania – komentuje dietetyk Katarzyna Startek, specjalista platformy Zdrowegeny.pl. Za pośrednictwem Zdrowegeny.pl zrealizujesz nowoczesne badania diagnostyczne w najlepszych laboratoriach w Polsce.

Jak możesz sprawdzić, co powoduje nietolerancję?

Wydawać by się mogło, że wystarczy zapisywać, co się zjadło, i obserwować pojawiające się dolegliwości, aby wykryć nietolerowane produkty. W przypadku IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych to tak nie działa. W tym przypadku objawy rozwijają się stopniowo i trudno jest je połączyć z konkretnym produktem. Możliwe jest jednak wykonanie badań, które dadzą gotową odpowiedź.

Obecność nietolerancji na dany pokarm jest ściśle związana ze stężeniem przeciwciał IgG swoistych dla tego produktu spożywczego. Dlatego też badania w kierunku nietolerancji pokarmowych polegają na pomiarze stężenia przeciwciał IgG we krwi. Testy te są oferowane w różnych zakresach, które dobiera się pod kątem swojej diety. Idealnym rozwiązaniem jest wybranie takiego zakresu testu na nietolerancje pokarmowe, aby znalazły się w nim wszystkie spożywane przez siebie produkty spożywcze.

Jak się pozbyć nietolerancji?

Wykrycie nietolerancji na dany produkt nie oznacza, że musimy z niego rezygnować na resztę życia. Nadwrażliwy układ immunologiczny można wyciszyć poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. Jeśli wykryto u nas silną nietolerancję, konieczne jest zastosowanie czasowej diety eliminacyjnej, czyli eliminujemy ze swojej diety nietolerowany produkt na okres około 6-12 miesięcy. W przypadku umiarkowanej nadwrażliwości wystarczy produkt ograniczyć – zaleca się dietę rotacyjną, w której nietolerowany produkt spożywa się nie częściej niż raz na cztery dni.

Po przeprowadzeniu diety rotacyjnej bądź eliminacyjnej należy wprowadzić produkt z powrotem stopniowo zwiększając jego spożycie i obserwować, czy dolegliwości powrócą. Innym sposobem sprawdzenia efektów jest ponowne wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

jak rozpoznać nietolerancję laktozy

Czym grozi nietolerancja laktozy i skąd wiedzieć, czy na nią cierpię?

Miliony ludzi nie trawi pewnego rodzaju cukru w mleku i produktach mlecznych, zwanego laktozą. Jeśli …