witamina b12
Niedostateczna ilość witaminy B12 w naszym organizmie może przyczynić się do trwałego, groźnego uszczerbku na zdrowiu. Wystarczy wprowadzić niewielkie urozmaicenia do codziennej diety, aby zapewnić sobie odpowiedni poziom kobalaminy | fot.: Fotolia
Strona główna / Zdrowie / Brud niezbędny do przeżycia – witamina B12

Brud niezbędny do przeżycia – witamina B12

Niewielki procent populacji ma odpowiedni, wystarczający poziom witaminy B12 we krwi. Znaną jako czerwona witamina lub witamina przeciwanemiczna kobalaminę możemy znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego – nie bez powodu! W rzeczywistości zawarta jest w bakteriach obecnych w glebie, a przecież rośliny, pożywienie zwierząt, właśnie z gleby wyrastają. Ot i zagadka rozwiązana; ta istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu neurologicznego witamina pochodzi z bakterii i… brudu. Powinniśmy zadbać o jej prawidłową suplementację, bowiem jej niedobór może przyczynić się do licznych groźnych chorób, ale także spowodować nieodwracalne uszkodzenia układu nerwowego. Poznaj B12 – najbrudniejszą ze wszystkich witamin.

Niedobór brudu druzgocze nasze zdrowie

Wszystkie witaminy z grupy B, a przede wszystkim osławiona i bardzo potrzebna B12 mają wpływ na nasze zdrowie – nie tylko fizyczne, bo również psychiczne. Utarł się mit, że niedobór kobalaminy dotyczy wyłącznie osób na dietach roślinnych, wegetarian a w szczególności wegan. Jest to oczywiście błędny sposób myślenia; zbyt niski poziom witaminy B12 może dotknąć każdego z nas, bez względu na sposób odżywiania. Powinniśmy kontrolować swoje zdrowie i wykonywać kompleksowe badania krwi, aby upewnić się, czy na pewno dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę kobalaminy. Jej niedobór może spowodować druzgocący, nieodwracalny uszczerbek na naszej kondycji zdrowotnej.

Czujesz chroniczne zmęczenie, nie masz ochoty nawet ruszyć palcem i ciągle przysypiasz? Być może nie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającej dawki czerwonej witaminy. Jest ona niezbędna dla prawidłowej pracy układu krwionośnego, ma spory udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jeśli czerwone krwinki nie mogą w pełni się rozwinąć, grozi Ci niedokrwistość, czyli popularnie znana anemia. Ucierpieć może także nasz układ pokarmowy, bowiem niedobór kobalaminy znacznie wpływa na apetyt.

Co grozi Ci, jeśli zaniedbasz kwestię czerwonej witaminy? Niestety, jej niedobór może spowodować szereg groźnych chorób – nie tylko anemię, ale także Alzheimeradepresjęogólne pogorszenie sprawności umysłowejdrażliwość pokarmowączęste biegunki lub zaparcia i bóle brzucha.

Dlatego lepiej jak najwcześniej skierować się do lekarza w sprawie dokładnych badań. Im dłużej zwlekasz z poznaniem prawdy, tym gorzej dla Twojego zdrowia.

Na co warto zwrócić uwagę? Głównym sygnałem niedoboru, który powinien zapalić czerwoną lampkę w Twojej głowie jest osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy. Również napady tachykardii, czyli przyspieszonej akcji serca. Utożsamiana z anemią bladość skóry, kłopoty z koncentracją, zaburzenia pamięci. Pojawiają się też problemy ze strony układu pokarmowego, nie tylko zmniejszony apetyt, ale także pieczenie lub drętwienie języka, afty w jamie ustnej.

Zadbaj o swój poziom B12

W zależności od wieku, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu należy dostarczyć dziecku od 0.9 do 1.8 mcg (mikrogramów) kobalaminy. Dorosły człowiek potrzebuje 2.4 mcg czerwonej witaminy – oczywiście mowa jest o dawce dziennej.

Witaminę B12 zawierają głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej znajdziemy jej w mięsie (szczególnie wołowym), podrobach mięsnych (głównie wątrobie), ale także rybach i owocach morza (makrela, łosoś, sardynka, śledź, tuńczyk). Także inne produkty odzwierzęce, takie jak mleko i jego przetwory oraz jaja, zawierają czerwoną witaminę. Osoby na dietach roślinnych powinny dbać o regularną suplementację witaminy B12 oraz spożywać jak najwięcej produktów fortyfikowanych w kobalaminę (często napoje roślinne i ich przetwory). Warto pamiętać, że wysoka temperatura wyniszcza witaminę. Przetwarzanie termiczne; gotowanie, smażenie i pieczenie może obniżyć jej zawartość aż o 97%.

Niedostateczna ilość witaminy B12 w naszym organizmie może przyczynić się do trwałego, groźnego uszczerbku na zdrowiu. Wystarczy wprowadzić niewielkie urozmaicenia do codziennej diety, aby zapewnić sobie odpowiedni poziom kobalaminy. Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo, że masz niedobór czerwonej witaminy, jak najprędzej skieruj się do lekarza w celu przebadania Twojej krwi. Suplementacja B12 często rozwiązuje powszechne problemy zdrowotne, a jej przyjmowanie powoduje znaczną poprawę samopoczucia oraz funkcjonowania organizmu.

ZMA

Sprawdź także

Kobieta w zimie

Witamina D – sprawdź, czy nie cierpisz na jej niedobór!

Na niedobór witaminy D cierpi nawet 80% społeczeństwa! Jej nieodpowiedni poziom może prowadzić do wielu …