Strona główna / Zdrowie / Dieta w chorobie nowotworowej
Wsparcie w leczeniu
Każdy rodzaj raka i sposób jego leczenia wymagają odrębnej diety i specjalnego sposobu odżywiania. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Dieta w chorobie nowotworowej

Żywienie w chorobie nowotworowej to istotny element leczenia. Jedzenie odpowiednich produktów w trakcie kuracji oraz po niej pomaga odzyskać siły i poczuć się lepiej. Jak prawidłowo odżywiać się przy terapii nowotworowej.

Korzyści dobrej diety w trakcie leczenia nowotworu

Zarówno sama choroba, jak i jej leczenie wpływają na sposób odżywiania. Zdarza się, że organizm przestaje tolerować poszczególne produkty i potrzebuje w większych lub mniejszych ilościach konkretnych składników odżywczych. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze różni się w zależności od osoby. Dlatego jako uzupełnienie terapii nowotworowej, należy włączyć specjalnie przygotowaną dietę. Właściwe odżywianie podczas leczenia ma sprawić, że pacjent poczuje się lepiej, będzie miał więcej siły i energii, zachowa dotychczasową wagę i dostarczy sobie mikroelementy niezbędne dla organizmu. Będzie też lepiej znosił efekty uboczne kuracji, obniży ryzyko infekcji oraz przyspieszy proces leczenia. Zbilansowana i zdrowa dieta opiera się na jedzeniu produktów zawierających w odpowiednich proporcjach składniki pokarmowe, które pomagają zwalczać raka. Należą do nich: białko, tłuszcze, węglowodany, woda, witaminy i minerały.

Sposób odżywiania a leczenie choroby nowotworowej

Podczas terapii nowotworowej dotychczasowa zdrowa i zbilansowana dieta może okazać się nieskuteczna, tj. nie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przypadku raka leczenie dietą polega na wzmacnianiu ciała i takim uzupełniania makro- i mikroelementów, żeby organizm przetrwał skutki raka i jego leczenia. Bardzo często oznacza to spożywanie produktów, których nie poleca się osobom zdrowym. Dieta w chorobie nowotworowej może opierać się na pożywieniu bogatym w tłuszcz, tak żeby pomóc utrzymać pacjentowi odpowiednią wagę. W przypadku trudności w przełykaniu, zaleca się spożywanie lodów oraz mlecznych koktajli. Zalecenia żywieniowe w terapii nowotworowej powinny dostosowywać się do indywidualnych potrzeb pacjenta, rodzaju leczonego raka, stosowanej kuracji oraz odczuwanych efektów ubocznych. Bez względu na zastosowane leczenie (naświetlania, chemio- czy immunoterapii) oprócz komórek raka niszczy się również zdrowe komórki ciała. Wtedy też pojawiają się efekty uboczne, do których należy m.in. utrata apetytu, ból jamy ustnej lub gardła, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu, nudności, wymioty, biegunki lub zatwardzenia. Efekty uboczne oraz ich nasilenie zależą od czynników takich jak rodzaj raka, stosowana terapia i czas jej trwania oraz jej intensywność.

Zdrowe nawyki żywieniowe podczas leczenia raka

Terapię żywieniową stosuje się wraz z konwencjonalnymi metodami leczenia nowotworu złośliwego, żeby dostarczyć pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, pomóc mu utrzymać prawidłową masę ciała i siłę, utrzymać tkanki ciała w dobrym zdrowiu oraz wesprzeć organizm w zwalczaniu infekcji. Niektóre rodzaje guzów złośliwych potrafią zmieniać sposób, w jaki ciało wykorzystuje konkretne makro- i mikroelementy. Nowotwory żołądka lub jelit wpływają na zmianę zużywania przez organizm białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Pacjent zjada wystarczające ilości pożywienia, ale jego ciało przyswaja zbyt mało wartości odżywczych. W takim przypadku chory powinien przyjmować specjalistyczne i dobrze tolerowane preparaty. Więcej w tym temacie na https://www.nestlehealthscience.pl/zarzadzanie-zdrowie/onkologia/zywienie-w-chorobie-onkologicznej. U niektórych osób skutki uboczne terapii antynowotworowej prowadzą do niedożywienia. Pacjent słabnie, dopada go chroniczne zmęczenie i nie może pokonać infekcji, które atakują jego organizm. Ma również trudności z dokończeniem kuracji nowotworowej. Niedożywienie może się pogłębiać wraz z rozrostem raka. Najczęstszy problem wśród pacjentów z nowotworami to spożywanie zbyt małej ilości białka i zjadanie niewystarczającej ilości kalorii. U chorych już na początku leczenia nowotworu może rozwinąć się anoreksja, czyli niechęć do przyjmowania pokarmów lub obniżony apetyt. Choroba dodatkowo osłabia pacjentów i prowadzi do niedożywienia, utrudniając organizmowi zwalczanie raka. Zespół wyniszczenia nowotworowego, występujący często u leczonych na raka płuc, trzustki i górnego odcinka układu trawiennego, charakteryzuje się utratą apetytu, spadkiem wagi i masy mięśniowej oraz słabością. Pacjenci z nowotworami złośliwymi mogą cierpieć jednocześnie i na anoreksję, i na kacheksję nowotworową. Utrata wagi może wiązać się z dostarczaniem sobie zbyt małej ilości kalorii, zużywaniem większej ilości kalorii lub jednym i drugim.

Utrata wagi a terapia nowotworowa

Podczas leczenia raka bardzo ważne jest wczesne reagowanie na wszystkie efekty uboczne upośledzające prawidłowe dostarczanie składników odżywczych i powodujące spadek wagi (np. utrata apetytu, wymioty, biegunki). Zarówno terapia żywieniowa, jak i podawane pacjentowi lekarstwa, mają mu pomóc utrzymać odpowiednią masę ciała. Dlatego pomocniczo stosuje się m.in. środki zwiększające apetyt, ułatwiające trawienie, zapobiegające zaparciom lub biegunkom.

Każdy rodzaj raka i sposób jego leczenia wymagają odrębnej diety i specjalnego sposobu odżywiania. Dla jednego pacjenta konieczne będzie dostarczanie zwiększonych ilości białka, a dla drugiego wybranych witamin i minerałów. Terapia żywieniowa i podawane pacjentowi suplementy uzupełniające powinny być zawsze dobrane przez specjalistę.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Podstawowe zasady pielęgnacji włosów

Coraz więcej kobiet zaczyna zastanawiać się, jak pielęgnować włosy. Nie czekaj na ostatnią chwilę i …