Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest dla osób, u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Ten rodzaj diety, zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność oraz cukrzycę typu 1 i typu 2, a także przyszłym mamom, u których cukrzyca wystąpiła w okresie ciąży.
Żywienie odgrywa znaczącą rolę w życiu każdego człowieka i ma bardzo duży wpływ na jego zdrowie. Jednym ze schorzeń, w których prawidłowa dieta ma ogromne znaczenie jest cukrzyca. Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest dla osób, u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Ten rodzaj diety, zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność oraz cukrzycę typu 1 i typu 2, a także przyszłym mamom, u których cukrzyca wystąpiła w okresie ciąży.
Zasady w diecie z niskim indeksem glikemicznym
Opisywana dieta jest oparta na produktach ubogich w węglowodany łatwo przyswajalne, czyli cukry. O tym, czy dany produkt może zostać włączony do diety, decyduje jego indeks glikemiczny. Produkty spożywcze możemy podzielić na trzy grupy:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym: 0-55,
- produkty o średnim indeksie glikemicznym: 55-70,
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym: powyżej 70.
Produkty o niskim poziomie glikemicznym to bardzo obszerna grupa, w skład której wchodzą przede wszystkim surowe warzywa i większość owoców, nasiona i orzechy, grube kasze, a także nasiona roślin strączkowych. Produkty charakteryzujące się średnim indeksem glikemicznym, możemy spożywać w sposób okazjonalny. W tej grupie znajdziemy pieczywo pełnoziarniste, suszone owoce, soki owocowe, owoce tropikalne, rozgotowane warzywa oraz bataty. Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym powinniśmy całkowicie odrzucić i unikać. Należą do nich wszelkie produkty wysoko przetworzone, czyli pieczywo chrupkie, owoce w syropie, pieczywo cukiernicze itp. Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest nowym sposobem żywienia, który wymagać będzie nie tylko zmian na tradycyjnej liście zakupów, ale także w samej kuchni. Trzeba jednak wiedzieć, że indeks glikemiczny, mimo iż jest pomocny w doborze produktów, to nie stanowi idealnego parametru, ponieważ rozpatrywany jest głównie w odniesieniu do pojedynczych produktów. Tworząc różnorodne dania, często łączymy produkty, nie wiedząc jaką dokładnie wartość przyjmie indeks glikemiczny. Pamiętajmy więc, że dodatek białka, tłuszczu oraz błonnika będzie spowalniał trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, będziemy mogli uniknąć gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Jeśli nie czujemy się pewnie w kuchni, możemy zdecydować się na fantastyczną opcję – a dokładniej mówiąc, na catering dietetyczny – Light Catering. W ofercie tego cateringu znajdziecie możliwość wybrania diety z niskim indeksem glikemicznym, którą będziecie mogli omówić z dietetykiem, wprowadzić zmiany i dopasować ją pod własne preferencje żywieniowe.
Materiał partnera zewnętrznego