rosół na przeziębienie
Rosół to bogate źródło wielu ważnych witamin i minerałów, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem | fot.: Fotolia

Domowy sposób na przeziębienie i grypę – rosół

Podczas przeziębienia, częściej niż kiedykolwiek sięgamy po gorące zupy. Najbardziej popularną jest rosół, któremu wielu przypisuje zdrowotne właściwości. Czy to tylko placebo, czy może rosół naprawdę pomaga na przeziębienie?

Rosół – tak leczyły się nasze babcie

Chyba każdy z nas słyszał o babcinym sposobie na przeziębienie, jakim jest miska rosołu. Nie ma wielu badań na ludziach na temat wpływu rosołu na przeziębienie, choć i tak jest wystarczająco dużo powodów, by go spróbować. Jedno z badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym Chest  zasugerowało, iż zupa z kury ma działanie przeciwzapalne, co pomaga w złagodzeniu dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych. Naukowcy badali w szczególności ruch neutrofili, czyli białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie chorób. Po spożyciu rosołu ich ruch wzrastał, co może sugerować jego pozytywny wpływ na przeziębienie i grypę.

Aromat rosołu

Aromat, przyprawy i para z rosołu mogą być pomocne w oczyszczaniu zatok i poprawie objawów infekcji u osób z problemami z układem oddechowym. Naukowcy przebadali 15 osób, którym wprowadzili cząsteczki naśladujące bakterie lub wirusy. Zmierzyli aktywność układu odpornościowego po wdychaniu zimnej i gorącej wody oraz gorącego rosołu. Ten ostatni okazał się najskuteczniejszy w stymulowaniu transportu śluzowo-rzęskowego, który wspomaga przemieszczanie się substancji w górnych i dolnych drogach oddechowych. Cokolwiek przyspiesza oczyszczanie dróg oddechowych, może zmniejszyć ryzyko powstania, lub wyleczyć istniejącą infekcję.

Miseczka wartości odżywczych w rosole

Odkładając badania na bok, każdy ekspert zgodzi się, że rosół jest godzien uwagi w stanach przeziębienia ze względu na zawarte w nim wysokie wartości odżywcze. Rosół jest lekki, co ważne w przypadku braku apetytu, występującego często przy przeziębieniu. Mimo tej lekkości zawiera mnóstwo potrzebnych witamin i minerałów, dzięki czemu staje się bardzo dobrym daniem dla osoby chorej. Stanowi też bardzo dobre źródło nawodnienia, co ma szczególne znaczenie w przypadku podwyższonej temperatury lub biegunki.

Co w rosole pomaga walczyć z przeziębieniem?

W większości rosołów można znaleźć składniki, które dostarczą bardzo dużo witamin i minerałów. Marchew dostarcza na przykład organizmowi witaminy A – substancji odżywczej, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Kurczak natomiast to bogate źródło cynku, który pomaga zwalczać przeziębienie. Kurczak zawiera też cysteinę aminokwasową, która jest pomocna w odbudowie tkanek w organizmie, co ma duże znaczenie przy osłabionym organizmie. Niektórzy eksperci twierdzą ponadto, iż kolagen znajdujący się w kurzych kościach może wspomagać procesy regeneracji po grypie i przeziębieniu.

Rosół na przeziębienie – na pewno nie zaszkodzi

Rosół to bogate źródło wielu ważnych witamin i minerałów, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem. Aby je uzyskać należy postawić na prawdziwy rosół na wywarze z kurczaka i warzyw. Przyniesie ulgę zatokom i rozgrzeje w chłodne, zimowe dni.

KGR

Sprawdź także

sposoby na przeziębienie

Wszystko, co musisz wiedzieć o przeziębieniu – przyczyny, leczenie oraz sprawdzone sposoby na poprawienie odporności

To właśnie przeziębienie jest najbardziej rozpowszechnioną spośród wszystkich chorób wirusowych. Choć dolegliwość ta charakteryzuje się …