Podczas przeziębienia, częściej niż kiedykolwiek sięgamy po gorące zupy. Najbardziej popularną jest rosół, któremu wielu przypisuje zdrowotne właściwości. Czy to tylko placebo, czy może rosół naprawdę pomaga na przeziębienie?
Rosół – tak leczyły się nasze babcie
Chyba każdy z nas słyszał o babcinym sposobie na przeziębienie, jakim jest miska rosołu. Nie ma wielu badań na ludziach na temat wpływu rosołu na przeziębienie, choć i tak jest wystarczająco dużo powodów, by go spróbować. Jedno z badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym Chest zasugerowało, iż zupa z kury ma działanie przeciwzapalne, co pomaga w złagodzeniu dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych. Naukowcy badali w szczególności ruch neutrofili, czyli białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie chorób. Po spożyciu rosołu ich ruch wzrastał, co może sugerować jego pozytywny wpływ na przeziębienie i grypę.
Aromat rosołu
Aromat, przyprawy i para z rosołu mogą być pomocne w oczyszczaniu zatok i poprawie objawów infekcji u osób z problemami z układem oddechowym. Naukowcy przebadali 15 osób, którym wprowadzili cząsteczki naśladujące bakterie lub wirusy. Zmierzyli aktywność układu odpornościowego po wdychaniu zimnej i gorącej wody oraz gorącego rosołu. Ten ostatni okazał się najskuteczniejszy w stymulowaniu transportu śluzowo-rzęskowego, który wspomaga przemieszczanie się substancji w górnych i dolnych drogach oddechowych. Cokolwiek przyspiesza oczyszczanie dróg oddechowych, może zmniejszyć ryzyko powstania, lub wyleczyć istniejącą infekcję.
Miseczka wartości odżywczych w rosole
Odkładając badania na bok, każdy ekspert zgodzi się, że rosół jest godzien uwagi w stanach przeziębienia ze względu na zawarte w nim wysokie wartości odżywcze. Rosół jest lekki, co ważne w przypadku braku apetytu, występującego często przy przeziębieniu. Mimo tej lekkości zawiera mnóstwo potrzebnych witamin i minerałów, dzięki czemu staje się bardzo dobrym daniem dla osoby chorej. Stanowi też bardzo dobre źródło nawodnienia, co ma szczególne znaczenie w przypadku podwyższonej temperatury lub biegunki.
Co w rosole pomaga walczyć z przeziębieniem?
W większości rosołów można znaleźć składniki, które dostarczą bardzo dużo witamin i minerałów. Marchew dostarcza na przykład organizmowi witaminy A – substancji odżywczej, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Kurczak natomiast to bogate źródło cynku, który pomaga zwalczać przeziębienie. Kurczak zawiera też cysteinę aminokwasową, która jest pomocna w odbudowie tkanek w organizmie, co ma duże znaczenie przy osłabionym organizmie. Niektórzy eksperci twierdzą ponadto, iż kolagen znajdujący się w kurzych kościach może wspomagać procesy regeneracji po grypie i przeziębieniu.
Rosół na przeziębienie – na pewno nie zaszkodzi
Rosół to bogate źródło wielu ważnych witamin i minerałów, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem. Aby je uzyskać należy postawić na prawdziwy rosół na wywarze z kurczaka i warzyw. Przyniesie ulgę zatokom i rozgrzeje w chłodne, zimowe dni.
KGR