Deska do krojenia otoczona warzywami
Przed Wami kilka produktów, o których wdrożeniu do jadłospisu należy pomyśleć w okresie zimowym | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Jak jeść zdrowo i sezonowo? Propozycja zimowej diety

Kiedy za oknem spada temperatura, warto zwrócić szczególną uwagę na zdrowie i odporność. Odpowiednia ilość snu, suplementy i aktywność fizyczna pozwalają nam dbać o organizm przez cały rok. Pamiętajmy też o diecie, która w tym okresie powinna być dla nas szczególnie ważna. Przed Wami kilka produktów, o których wdrożeniu do jadłospisu należy pomyśleć w okresie zimowym.

Kiszonki

Kiszona kapusta to jedna z najpopularniejszych kiszonek w Polsce. Jest ona bogatym źródłem witaminy B6, B12, C i K, poza tym zawiera żelazo, wapń, potas i cynk. Kiszone ogórki to kolejny popularny przysmak i kolejna porcja zdrowia. Pomagają nam one dostarczyć do organizmu ogromne ilości witaminy C, są też wspaniałym źródłem wapnia, miedzi i jodu.

Skąd tyle dobra w zwykłych kiszonkach? Proces fermentacji, któremu poddawane są kiszone warzywa i owoce sprawia, że mają one wyjątkowo dużo łatwo przyswajalnej witaminy C i minerałów. Ponadto wzmacniają naturalną florę bakteryjną, która chroni nasz organizm przed drobnoustrojami. Poprawiają też one pracę jelit, wspomagają trawienie i wzmacniają przewodzenie impulsów nerwowych.

Z racji tego, że kisić można prawie wszystko, od buraków, czosnku i cebuli, przez marchew czy jabłka, do wspomnianych już ogórków, warto pamiętać o pysznych kiszonkach, zwłaszcza zimą!

Warzywa, nawet te mrożone

Zimą nie można zapominać o warzywach. Choć ich dostępność nie jest tak szeroka jak w sezonie wiosenno-letnim, warto wybierać te sezonowe, ze względu na bogactwo minerałów i witamin. Należą do nich m.in.:

  • buraki – to produkty zawierające dużą ilość żelaza,
  • brukselka – bogata w witaminę C,
  • dynia – źródło beta karotenu,
  • cebula i czosnek – z bakteriobójczą allicyną,
  • fasola – pełna białka,
  • cykoria – zawierająca rzadko występujący mangan i miedź.

A co, jeśli nie mamy dostępu do świeżych warzyw? Mrożonki są obecne o każdej porze roku i nie trzeba się ich bać. Zawierają ogromną ilość witamin, które w okresie zimowym są nam szczególnie potrzebne. Gotując mrożone warzywa w towarzystwie kaszy, zapewniamy sobie dodatkowe źródło błonnika, żelaza i wapnia, oraz witamin A, E i B..

Rozgrzewające zupy

Ciepła zupa to coś, co w zimne dni od razu stawia na nogi. A najbardziej rozgrzewający krem ze zmiksowanych warzyw. W końcu miksować można praktycznie każde warzywo! Pomidory, brokuły, ziemniaki, warzywa korzenne, a w sezonie zimowym nawet mrożonki. Wszystko będzie smakować wyjątkowo dobrze.

Rozgrzewająca zupa nie może obyć się jednak bez ważnego dodatku, jakim są odpowiednie przyprawy. Papryka i chili zawierają kapsaicynę, która pobudza trawienie i powoduje wzrost temperatury ciała, a także przyśpiesza spalanie kalorii. Podobne działanie ma czarny pieprz, imbir i kurkuma. Dlatego warto zupy doprawiać mocno, ale oczywiście też z umiarem.

Zimowa suplementacja

Aby zachować zdrowie i zadbać o odporność, do codziennej diety należy włączyć odpowiednie suplementy. Dlaczego to ważne? Ilość witamin i minerałów wchłanianych z pożywienia może okazać się niewystarczająca, a to prosta droga do pojawienia się niedoborów. Dlatego zimą poleca się szczególnie apteczne produkty zawierające dużą ilość żelaza, witaminy C, która zwiększa jego wchłanianie i moduluje odporność, witaminę D oraz kwasy omega-3.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

witaminy dla kobiet

Które witaminy dla kobiet są najważniejsze? Przewodnik po suplementach diety

Witaj w przewodniku po suplementach diety. Dzisiejszy temat dotyczy kobiet, które są jednym z najważniejszych …