Kobieta po 40
W odchudzaniu, niezależnie od tego jaki sposób wybierzemy, najważniejszy jest zdrowy rozsądek. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jak schudnąć po 40 roku życia?

Schudnąć można w każdym wieku. Jednak nie w każdym przedziale wiekowym proces ten przebiega tak samo szybko.

Nadliczbowe kilogramy, to problem wielu kobiet po czterdziestym roku życia. Składa się na to kilka czynników:

  • spowolniony metabolizm, który utrudnia trawienie cukrów,
  • zaniedbania z lat młodości, im dłużej trwa nadwaga, tym trudniejsze jest pozbycie się jej,
  • brak czasu na zadbanie o siebie,
  • początki zmian hormonalnych w organizmie, zmniejsza się poziom estrogenu i progesteronu, które odpowiadają m. in. za nawilżenie skóry, zwiększa się natomiast poziom męskich androgenów, które są powodem narastania tkanki tłuszczowej w górnych partiach ciała.

Aby dieta była skuteczna

Kiedy decydujemy się podjąć walkę ze zbędnymi kilogramami, warto pamiętać o kilku istotnych czynnikach, mających wpływ na skuteczność diety:

  1. Zdrowe odchudzanie, to 2-3 kg. w ciągu miesiąca, nie warto przyspieszać tego procesu, ryzykujemy w tym przypadku, niedoborami składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania, mogą także pojawić się zmiany hormonalne, a pierwszą częścią ciała, na jakiej będzie widać spadek masy ciała będzie twarz.
  2. Należy stopniowo ograniczać kalorie, nie wolno dopuszczać do silnego uczucia głodu.
  3. Istotne jest dobranie takiej diety, aby jedzenie wciąż stanowiło przyjemność, a nie stawało się katorgą.
  4. Lepiej jeść solidne posiłki, niż podjadać pomiędzy skromnymi posiłkami.

Lepiej wykluczyć od razu

Mimo, iż ograniczanie kalorii należy wprowadzać stopniowo, to pewne produkty należy z jadłospisu wykluczyć już na samym początku diety, należą do nich:

  • cukier,
  • alkohol (ewentualnie kieliszek czerwonego wina dziennie),
  • tłuste dodatki: masło, twaróg, śmietana tłuste sosy,
  • słodycze,
  • tłuste mięsa i wędliny,
  • owoce należy ograniczyć do dwóch dziennie.

Diety-cud nie istnieją

Nie istnieje jedna dieta, skuteczna dla każdego. Nie wymyślono jeszcze diety, która przyniesie spektakularne efekty na długo. Każda dieta ma swoje zalety i wady.

Dieta niskoenergetyczna

Dostarczamy do organizmu 1000–1200 kcal dziennie w przypadku kobiet oraz 1400–1800 kcal w przypadku mężczyzn. W tej diecie organizm musi otrzymać podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze (całkowite wykluczenie tłuszczów uniemożliwi wchłanianie niektórych witamin) oraz składniki mineralne oraz wspomniane witaminy.

Należy ograniczyć spożycie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym oraz tłuszczów zwierzęcych. Wskazane natomiast jest zwiększenie ilości spożywanych warzyw (głównego źródła witamin oraz niezbędnego w procesie odchudzania błonnika) a także wody.

Stosowanie tej diety umożliwia zmniejszenie masy działa o ok. 10 % w stosunku do wagi wyjściowej Jednak im dłużej dieta ta będzie stosowana, tym spadek masy ciała będzie mniejszy.

Dieta bardzo niskoenergetyczna

Sprowadza się do spożywania do 800 kcal dziennie, zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn. Pozwala ona na utratę ok 1-2 kg. w przeciągu tygodnia.

Jest ona zalecana wyłącznie osobom ze znaczną otyłością, które stoją przed koniecznością szybkiej utraty masy ciała, np. przed operacją. Nie należy jej stosować bez wskazań medycznych.

Diety jednoskładnikowe

Polegają na spożywaniu jednego rodzaju owoców lub warzyw, mogą to być także diety mleczne, ryżowe itp. Dużym minusem tych diet jest brak wielu istotnych dla organizmu składników mineralnych.

Dieta białkowo-tłuszczowa

Jest dietą niskowęglowodanową. Pozwala ona na szybką utratę masy ciała, zwłaszcza, gdy stosujemy ją po raz pierwszy. Jednak dieta ta jest uboga w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne. Jest jednocześnie ciężkostrawna, niesie za sobą ryzyko podwyższenia poziomu cholesterolu oraz chorób wątroby.

Dieta rozdzielna

Polega na niełączeniu w jednym posiłku węglowodanów z białkami, gdyż są one trawione w organizmie przez różne enzymy.

Enzymów tych nie należy łączyć, ponieważ połączone nadmiernie obciążają układ trawienny, spowalniając tym samym metabolizm.

Farmakologia

Jednym ze sposobów na utratę masy ciała są tabletki przyspieszające odchudzanie oraz suplementy diety

Tabletki na odchudzanie zawierają składniki, które wpływają na wchłanianie tłuszczu z jelit, dają uczucie sytości, ułatwiają wchłanianie węglowodanów.

Tabletki te mają wpływ na przemianę materii – podnoszą temperaturę ciała (tak jak podczas ćwiczeń fizycznych), co z kolei powoduje przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej.

Suplementy diety wspierają organizm w spalaniu tłuszczu, zmniejszeniu łaknienia i przyspieszeniu metabolizmu. Zawierają one zazwyczaj:

  • błonnik pokarmowy, odpowiedzialny za zmniejszenie łaknienia, przyspiesza on wydalanie niestrawionych resztek,
  • chrom, który reguluje poziom cukru, a tym samym ogranicza apetyt na słodycze
  • L-karnitynę, przyspieszającą spalanie tłuszczu.

Złoty środek?

W odchudzaniu, niezależnie od tego jaki sposób wybierzemy, najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Należy również pamiętać o tym, by stosowaną dietę łączyć z wysiłkiem fizycznym.

Pomaga on spalać kalorie, a poza tym uelastycznia skórę i powoduje wydzielanie endorfin, zwanych hormonami szczęścia.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

biotyna

Czym jest biotyna?

Biotyna to organiczny związek chemiczny, który jest ważnym składnikiem diety, pomagając w utrzymaniu zdrowia skóry, …