chia dieta
Jako, że nasiona chia są ich świetnym źródłem, dlatego też powinny zostać wdrożone do naszego jadłospisu jako część zrównoważonej diety | fot.: stock.adobe.com

Kilka słów o właściwościach i zastosowaniu nasion chia

Nasiona chia, czyli inaczej mówiąc nasiona szałwii hiszpańskiej to produkt wywodzący się z Gwatemali i Meksyku, który w ostatnich czasach zrewolucjonizował rynek zdrowego żywienia. Nic dziwnego, bowiem zawarte w nim wartości odżywcze i prozdrowotne pozwoliły na zaklasyfikowanie go do grupy tzw. superfoods, czyli żywności, która w istotny sposób przyczynia się do wzrostu poziomu naszego zdrowia i samopoczucia. Zanim jednak zaczniemy korzystać z tego dobrodziejstwa, warto znać jego właściwości oraz wiedzieć, kiedy powinniśmy go stosować. 

Właściwości nasion chia

Nasiona chia to jeden z najlepiej znanych roślinnych dostarczycieli kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się m.in. do zmniejszania stanów zapalnych w naszym organizmie. Dodatkowo, wspomagają pracę naszego serca oraz regulują poziomu cholesterolu w naszej krwi.

Poza tym, nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają mnóstwo składników mineralnych, takich jak:

– fosfor, który przyczynia się do utrzymywania w zdrowiu naszych kości i tkanek,

– miedź wpływającą na prawidłową pracę naszego serca,

– żelazo, które bierze udział w transporcie tlenu do naszej krwi, 

– magnez, dzięki któremu prawidłowo funkcjonuje nasz układ nerwowy.

Co więcej, nasiona chia są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje prawidłową pracę naszego układu pokarmowego oraz wysokojakościowe białka odpowiadające m.in. za prawidłową odbudowę zużywających się tkanek. Znajdziemy tu też dużą dawkę przeciwutleniaczy chroniących nas przed działaniem wolnych rodników oraz działających przeciwnowotworowo.

Wszystkie przedstawione powyżej korzyści płyną z prawidłowego dostarczania do organizmu tych składników. Jako, że nasiona chia są ich świetnym źródłem, dlatego też powinny zostać wdrożone do naszego jadłospisu jako część zrównoważonej diety.

smoothie bowl chia
Nasiona chia – znakomitą propozycją jest dodanie ich do jogurtu, puddingu, czy koktajlu | fot.: stock.adobe.com

Gdzie możemy zastosować nasiona szałwii hiszpańskiej? 

Znamy już korzyści, jakie płyną ze stosowania tego dobroczynnego składnika. Nie wiemy jednak, jak w odpowiedni sposób wykorzystać jego potencjał. Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że nasiona chia świetnie sprawdzą się w naszej kuchni.

Jednym z zastosowań może być użycie ich jako zagęstnik do zupy. W związku z tym stanowią zdrowszą alternatywę dla mąki. Niemniej jednak należy zauważyć, że takie zastosowanie wymaga uprzedniego namoczenia produktu. 

Jeżeli zastanawiamy się, gdzie jeszcze możemy wykorzystać nasiona chia, to znakomitą propozycją jest dodanie ich do jogurtu, puddingu, czy koktajlu. Nasiona szałwii hiszpańskiej równie dobrze sprawdzą się w odniesieniu do wypieków. Z ich pomocą możemy podjąć się zadania upieczenia bezglutenowego chleba. Co ciekawe, nasiona szałwii hiszpańskiej występują na rynku w w formie oleju. Zastosowanie go stanowi świetną alternatywę dla oliwy z oliwek. W związku z tym nasiona chia w płynnej postaci doskonale odnajdą się na pizzy, czy podczas spożywania sałatek. 

Podsumowanie 

Jak możemy zauważyć, nasiona chia znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Dodatkowo, zawarte w nich składniki sprawiają, że jest to produkt niesamowicie bogaty w różnorodne mikro oraz makroelementy. W związku z powyższym, powinniśmy rozważyć ich wprowadzenie do naszej diety. Niemniej jednak należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki, która wynosi 40 gramów.

MSZ