naturalne źródła witaminy B9
Niedobory witamin i minerałów odbijają się na kondycji organizmu i skutkują zwykle sennością oraz brakiem energii | fot.: stock.adobe.com

Kto powinien suplementować witaminę B9? Sprawdź!

Źródłem witaminy B9, znanej szerzej jako kwas foliowy, jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa. Teoretycznie, komponując odpowiednio jadłospis, jesteśmy w stanie uniknąć jej niedoborów. Istnieją jednak grupy osób, które są na ten stan szczególnie narażone lub znajdują się w sytuacji, gdy zwiększona podaż kwasu foliowego jest zalecana. Kto powinien zwrócić uwagę na suplementację witaminy B9? Wyjaśniamy.

Kwas foliowy znajdziemy głównie w warzywach o zielonym kolorze: sałacie, szpinaku, kapuście, jarmużu, ale także w korzeniu pietruszki, pestkach słonecznika czy w białej fasoli. Witamina B9 występuje naturalnie w pożywieniu, zdarza się jednak, że należy sięgnąć po zawierające ją preparaty z apteki. Kiedy warto rozważyć suplementację?

Osoby zmagające się z anemią

Złe samopoczucie, brak energii i ospałość mogą zwiastować pojawienie się anemii. Aby wykluczyć lub potwierdzić ten stan, wykonuje się badania krwi zlecone przez lekarza. Należy pamiętać, że niedokrwistość związana jest także z niedoborem kwasu foliowego, dlatego elementem diagnostyki powinno być oznaczenie jego poziomu we krwi. Jeśli wyniki wskażą zbyt niski poziom witaminy B9, warto uzupełnić dietę odpowiednią suplementacją.

Kobiety w ciąży

Konieczność przyjmowania kwasu foliowego kojarzy się przede wszystkim z ciążą. Tymczasem okazuje się, że należy go przyjmować jeszcze w okresie prekoncepcyjnym. Dlaczego jest to tak istotne? Niedobór tej substancji może być przyczyną pojawienia się wad płodu, w tym niewłaściwego wykształcenia układu nerwowego.

Osoby ze złymi nawykami żywieniowymi

Spożywanie wysoko przetworzonej żywności może wiązać się ze zbyt małą podażą składników odżywczych. Niedobory witamin i minerałów odbijają się na kondycji organizmu i skutkują zwykle sennością oraz brakiem energii. Po dłuższym czasie taki styl życia może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne, w tym mieć wpływ na właściwe funkcjonowanie organów wewnętrznych. Jaki ma to związek z kwasem foliowym? Uboga w zielone warzywa dieta – charakterystyczna dla miłośników fast foodów – może niekorzystnie odbić się na zdrowiu.

Materiał partnera

Sprawdź także

witaminy dla kobiet

Które witaminy dla kobiet są najważniejsze? Przewodnik po suplementach diety

Witaj w przewodniku po suplementach diety. Dzisiejszy temat dotyczy kobiet, które są jednym z najważniejszych …