12 zastosowań oleju rycynowego
12 zastosowań oleju rycynowego | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Dom / Olej rycynowy – panaceum na codzienne wyzwania

Olej rycynowy – panaceum na codzienne wyzwania

Olej rycynowy to jedna z podstaw medycyny naturalnej. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z czasów starożytnych Indii i Egiptu, choć wówczas jego dominującym zastosowaniem było zmniejszanie tarcia bloków skalnych. Z czasem doceniono go także za właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe, przypisuje mu się nawet działanie antyrakowe. Gęsta, bezwonna ciecz ma jednak o wiele więcej zastosowań zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Olej rycynowy, czyli naturalny kosmetyk

Olej rycynowy jest wytwarzany z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Jego głównym składnikiem jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. Znajdziemy w nim również mniejsze ilości glicerydów kwasów oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego.

To jeden z najchętniej wykorzystywanych składników kosmetycznych – znajdziemy go w odżywkach do włosów, paznokci, w balsamach i kremach. Stosowany w czystej postaci działa stymulująco na porost włosów poprzez zwiększenie cyrkulacji krwi stymulację mieszków włosowych. Dlatego stosuje się go dla wzmocnienia struktury włosa na głowie (np. w połączeniu z olejem kokosowym albo żółtkiem jajka, ale również w wypadku, kiedy chcemy zagęścić brwi i rzęsy. Wysoko skoncentrowane kwasy tłuszczowe przenikają wgłąb naskórka nawilżając skórę, wygładzając drobne zmarszczki i wygładzając drobne niedoskonałości skóry. Regularnie stosowany wpływa także na redukcję rozstępów powstałych w wyniku ciąży albo wahań wagi. Jeśli zaś połączymy olej z sokiem z cytryny i żółtkiem jajka, uzyskamy świetną odżywkę do suchych i łamliwych paznokci.

Warto jednak wiedzieć, że posiadaczki cery tłustej i mieszanej powinny unikać częstego stosowania oleju na twarz ze względu na jego możliwe działanie komedogenne (zapychające pory skóry).

Olej rycynowy a medycyna naturalna

Olej rycynowy jest doskonałym środkiem antybakteryjnym: możemy stosować go do odkażania ran, leczenia otarć i zmian skórnych. Ukoi podrażnienia, zniweluje swędzenie skóry, podobno zmniejsza także łagodne guzy powierzchniowe. Stosowany zewnętrznie w postaci okładu złagodzi bóle mięśni, stawów oraz dolegliwości miesiączkowe.

W przypadku przedłużających się zaparć nasze babcie zalecały łyżeczkę oleju rycynowego na czczo przez trzy dni, ale sens takiej kuracji zawsze warto wcześniej skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Olej rycynowy a sprzątanie

Olej rycynowy sprawdza się tam, gdzie chcemy ograniczyć zastosowanie drażniącej chemii do pielęgnacji sprzętów domowych. Nabłyszczy i odżywi meble skórzane (dzięki wysokiej koncentracji kwasów tłuszczowych), skutecznie odświeży metalowe garnki i inne akcesoria.Używany do przecierania dużych liści domowych roślin nie tylko pozwoli na łatwiejsze pozbycie się kurzu, ale także skutecznie nabłyszczy.

Ponadto odstraszy wszelkie gryzonie i szkodniki. Rozłożony w ogrodzie spowoduje na przykład rozstrój żołądka u kretów, które będą odtąd omijać naszą posesję.

Poniżej podsumowanie najważniejszych zalet oleju rycynowego:

 

Zastosowania oleju rycynowego
Zastosowania oleju rycynowego | fot.: kreatywna.pl

RED

Sprawdź także

piękna kobieta na stonowanym różowym tle

Robot odkurzający, czy mopujący? Który warto kupić? Pomoże odpowiedź na te pytania

Roboty, które zdecydowanie ułatwiają nam domowe prace to coraz częściej standard i rozwiązanie obecne w …