Poznaj produkty najlepiej odkwaszające organizm!

Właściwości alkalizujące wykazują przede wszystkim niemal wszystkie warzywa. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Na nic nie chorujesz i masz dobre wyniki badań laboratoryjnych, lecz ciągle źle się czujesz oraz brakuje Ci energii? To może być oznaką zakwaszenia organizmu. Jest to objaw zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej na skutek częstego spożywania takich produktów jak mięso, nabiał, pieczywo, dania mączne, kawa czy alkohol. Zakwasić możemy się również z powodu przewlekłego stresu, palenia papierosów oraz długotrwałego zażywania leków. Poznaj zatem zdrowe produkty, których wprowadzenie do diety pozwoli Ci odkwasić swój organizm. Już wkrótce możesz odczuć pełnię witalności!

Odkwaszanie organizmu – produkty

Właściwości alkalizujące wykazują przede wszystkim niemal wszystkie warzywa. W procesie odkwaszania pomocne są również owoce, zdrowe oleje roślinne, grzyby, zioła, a także kiełki. Poznaj zatem listę produktów żywnościowych, które warto wprowadzić już dziś do swojej diety. Pamiętaj o tym, że najzdrowsze jest zachowanie proporcji 80-20% pomiędzy żywnością zasadotwórczą a kwasotwórczą.

Surowy szpinak, jarmuż i brokuły

Warzywa te są często znienawidzone przez dzieci, zwłaszcza kiedy mają być przez nie zjadane w postaci surowej. Możesz jednak spożyć je w sposób całkowicie przyjemny. Wystarczy, że przygotujesz na bazie tych właśnie warzyw świeżo wyciskany sok z dodatkiem owoców.

Kiełki brukselki, lucerny oraz zbóż

Jeżeli kiełki dotychczas kojarzyły Ci się jedynie z jedzeniem dla fanatyków zdrowego odżywiania, musisz jak najszybciej zmienić swoje myślenie. Są one nie tylko pomocne w odkwaszaniu i oczyszczeniu organizmu, lecz także stanowią prawdziwą bombę witaminową. Warto po nie sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy ograniczona staje się dostępność do świeżych warzyw. Kiełki najlepiej smakują po dodaniu ich do sałatki.

Oliwa z oliwek

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich swoje zdrowie i energię życiową zawdzięczają między innymi oliwie z oliwek. Jest to mocno alkalizujący produkt, który pozwala zarazem zaopatrzyć organizm w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Możesz zastąpić ją polskim olejem lnianym, niezastąpionym źródłem kwasów Omega 3.

Czytaj również: Produkty odkwaszające organizm – jak sprawdzić czy musimy wprowadzić je do naszej diety?

Cytryna

Wydawało Ci się do tej pory, że cytryna z uwagi na swój smak wykazuje właściwości zakwaszające? Nic z tych rzeczy! Okazuje się, że jest to jeden z najskuteczniej alkalizujących produktów. Zacznij więc każdy dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z cytryną. Nie musisz wyrzucać skórki – w celu przyśpieszenia procesu odkwaszenia organizmu, wykorzystuj ją jako składnik soków. Pamiętaj jednak o wybieraniu niewoskowanej cytryny bio.

Kasza jaglana

Większość kasz zakwasza organizm, jednak popularna jaglanka stanowi pośród nich wyjątek. Ta smaczna kasza o żółtej barwie i lekko słodkim smaku, jest zarazem produktem bezglutenowym. Możesz więc spożywać ją podczas detoksu oczyszczającego – bez obaw o problemy z układem pokarmowym. Kasza jaglana smakuje obłędnie zarówno z owocami, jak i z gotowanymi warzywami.

Czerwona i biała kapusta

Ciężko znaleźć jednocześnie tak tani i łatwo dostępny produkt sprzyjający odkwaszaniu, jak właśnie kapusta. Możesz ją kupić w śmiesznie niskiej cenie praktycznie przez cały rok. Dodawaj kapustę do surówek i soków. Warto także przygotować z jej użyciem pyszne gołąbki czy jarski bigos.

Śniadanie dobrze podane
W procesie odkwaszania pomocne są również owoce, zdrowe oleje roślinne, grzyby, zioła, a także kiełki. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jabłka

W procesie odkwaszania organizmu najlepiej postawić na sezonowe owoce lokalne. W przypadku jabłek możemy wybierać spośród wielu gatunków o różnym smaku. Papierówki, czempiony, jabłka lobo, jabłuszka grójeckie, ligol – to tylko kilka spośród najpopularniejszych odmian.

Różne rodzaje sałat

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek dietę odkwaszającą bez sałaty. Podobnie jak w przypadku jabłek, i tutaj masz szeroki wybór odmian. Spróbuj nie tylko popularnej sałaty masłowej czy lodowej, lecz także roszpunki, sałaty rzymskiej, chińskiej oraz czerwonej sałaty lollo rosso.

Awokado

Twój organizm jest zakwaszony, kiedy dieta obfituje w nasycone tłuszcze zwierzęce. Tłuszcz jest jednak Ci potrzebny, ale ten zdrowy. Wprowadź więc do swojego jadłospisu awokado – pyszny owoc o konsystencji masła. Możesz z powodzeniem smarować nim kanapki oraz dodawać do sałatek.

Kalafior

Silnie zasadotwórczy jest także kalafior, którego nie może zabraknąć w procesie odkwaszania organizmu. Z kalafiora możesz przygotować praktycznie wszystko – nawet ciasto na pizzę, klopsiki czy kotlety.

Cukinia, pomidor i papryka

Kto z nas nie lubi ciepłego leczo? Posiłek ten świetnie rozgrzewa organizm chłodną porą. Warto wiedzieć, że kluczowe składniki leczo to produkty mocno alkalizujące, dlatego sprzyjają odkwaszaniu. Aby jednak zyskać jak najwięcej korzyści, przygotuj leczo jarskie, bez dodatku mięsa, a także zrezygnuj z zakwaszającej soli. Zastąp ją alkalizującymi przyprawami ziołowymi – na przykład na bazie bazylii, oregano czy kurkumy.

Herbaty ziołowe i zielona herbata

W trakcie procesu odkwaszania nie zapominaj o tym, aby systematycznie uzupełniać płyny. Alkalizują nie tylko warzywno-owocowe soki, lecz także herbaty ziołowe – np. rumianek, pokrzywa, czystek, melisa czy mięta. Zasadotwórcze właściwości wykazuje również zielona herbata.

Dieta na odkwaszanie organizmu

Wprowadź zatem jak najwięcej alkalizujących produktów żywnościowych do swojej diety. Już po krótkim czasie dostrzeżesz przypływ pozytywnej energii i pozbędziesz się dotychczasowych dolegliwości zdrowotnych. Skorzystaj z listy produktów odkwaszających organizm i na ich podstawie planuj posiłki.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

warzywa i owoce

Dlaczego warzywa i owoce powinny być podstawą diety?

Warzywa i owoce znajdują się u podstaw Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Jeszcze do …