Witamina C w pierwszej kolejności kojarzy nam się z walką z przeziębieniem. To nie jedyna jej funkcja. Warto wiedzieć, że ma więcej zastosowań – także nieoczywistych. Zobacz, jaki wpływ na organizm ma ta popularna substancja.
Chociaż łączymy jej zastosowanie ze zwalczaniem infekcji i profilaktyką przeciwwirusową, lista właściwości witaminy C jest naprawdę długa. Zobacz, w czym oprócz modulacji układu odpornościowego może pomóc witamina C i na co należy ją stosować.
Funkcje witaminy C i jej zastosowanie
- synteza kolagenu i elastyny
Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu i elastyny – składników wewnątrz skóry, które są odpowiedzialne za jej młody wygląd. Procesy starzeniowe wiążą się bezpośrednio ze zmianą struktury kolagenu, którego regularna siateczka z czasem zostaje rozerwana. Wykazano, że miejscowe stosowanie witaminy C w celu kosmetycznym przyczynia się do produkcji kolagenu i elastyny[1]. Skóra twarzy i szyi odzyskuje jędrność i sprężystość.
Ale kolagen to nie tylko składowa skóry. Substancja ta jest budulcem kości, ścięgien, stawów, a nawet rogówki oka. To kolagen bierze udział w procesie tworzenia się ran, a także ułatwia krzepnięcie krwi, hamując krwotoki czy krwawienia dziąseł. Z wiekiem jest go w organizmie coraz mniej – dlatego u osób starszych szczególnie zaleca się suplementację witaminy C.
- ochrona przed słońcem
Miejscowe stosowanie witaminy C działa jak fotofiltr[2]. Nie chroni jednak skóry przed promieniowaniem UV, ale działa jak tarcza przeciwko pojawieniu się skutków oparzenia słonecznego. Warto wiedzieć, że właściwość tę wykazuje w głównej mierze kwas L-askorbinowy, zwany „lewoskrętnym”.
- działanie antyoksydacyjne
Stres oksydacyjny jest zmorą naszych czasów. Szybkie tempo życia, stres, palenie tytoniu i niewłaściwa dieta zaburzają równowagę w organizmie. Zakłócona homeostaza między wolnymi rodnikami, które posądza się o działanie kancerogenne a neutralizującymi je antyoksydantami, może być przyczyną nowotworów, ale również zmian miażdżycowych, choroby Alzheimera i Parkinsona[3].
Witamina C to tarcza ochronna, która wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dlatego rekomendowane jest włączenie jej do codziennej diety w profilaktyce stresu oksydacyjnego.
[1] www.wbc.poznan.pl/Content/206547/index.pdf
[2] https://edraurban.pl/ssl/book-sample-file/kosmeceutyki-seria-dermatologia-kosmetyczna-ii-wydanie/pdf/k2.pdf
[3] http://www.medonet.pl/zdrowie,stres-oksydacyjny—przyczyny–objawy–jak-mu-zapobiegac,artykul,1729064.html
Materiał partnera zewnętrznego