Bulletproof coffe, czyli kuloodporna kawa, to idealna propozycja dla zaspanych | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Bulletproof coffee, czyli kuloodporny poranek

Bulletproof coffee, czyli kuloodporny poranek

Miłośnicy najnowszego trendu, który świat poznał jako Bulletproof Coffee, przekonują, że po jej spróbowaniu nie wrócisz już do starych nawyków. Poranna kawa z dodatkiem masła dodaje energii, rozjaśnia umysł, a nawet…odchudza. Sportowcy zaczynają od niej dzień, przeciwnicy mleka zaś znaleźli doskonałą alternatywę dla małej czarnej.

Bulletproof Coffee – co to jest?

Pomysłodawcą Kuloodpornej kawy jest Dave Asprey – amerykański bloger, zwolennik zdrowego żywienia, który zaczerpnął z tybetańskiej kultury picia herbaty. Tybetańczycy łączą ją z masłem jaków i solą. Zamiast tego Dave Asprey połączył kawę z masłem krów karmionych trawą i olejem MCT (do tego typu olejów zaliczany jest tłuszcz koksowy). Pomimo, że całość brzmi dość karkołomnie i trudno wyobrazić sobie smak tak przygotowanej kawy, jest naprawdę wyborna. I nie, nie pływają w niej tłuste oka – dodany tłuszcz po energicznym ubiciu całości zamienia się w piankę, a dodatek oleju kokosowego nadaje całości smakowity aromat. Co ważne, do zrobienia napoju powinniśmy wybrać kawę ziarnistą – nie nadadzą się ani bezkofeinowa, ani rozpuszczalna.

Bulletproof coffee to solidny zastrzyk energii na cały dzień, a niektórzy przypisują jej nawet działanie odchudzające. Spożyty rano tłuszcz ma blokować łaknienie i tym samym wpływać na ilości kalorii w pozostałych posiłkach. Jednakże zastępowanie śniadania nawet najbardziej tłustą kawą to z pewnością zły pomysł. Warto za to uwzględnić masło i olej z kawy w dziennym bilansie energetycznym i ograniczyć tłuszcze w ciągu dnia. Kuloodporna kawa to świetna propozycja dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, dla znudzonych smakiem tradycyjnego latte i dla wszystkich, którzy mają problem, żeby się rano rozbudzić.

Jak zrobić Bulletproof Coffee?

składniki:

  • kubek mocnej kawy (wykluczone są kawa rozpuszczalna i bezkofeinowa)
  • łyżka niesolonego masła (najlepiej od krów karmionych trawą)
  • łyżeczka oleju kokosowego

przygotowanie:

Połączone składniki należy solidnie zmiksować – do tego celu możemy użyć blendera lub ręcznego spieniacza do kawy. Kuloodpornej kawy nie słodzimy.

  • Aala

    Pijąc taką kawę warto zwrócić szczególną uwagę na reakcje organizmu. Czyli czy na przykład nie czujemy się ociężali, czy wątroba nie daje się we znaki.