Nauka

Smog i jego źródła

smog w powietrzu

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Inżynierii …

Czytaj więcej »

4 porady, jak skutecznie nauczyć się języka obcego

nauka języka obcego

„W końcu nauczę się nowego języka” – to jedno z popularniejszych noworocznych postanowień. Jak często zdarza się, że wpisujemy je na listę również w kolejnym roku, bo nie udało nam się zrealizować celu? Pora to zmienić! Dla wszystkich tych, którzy chcą wpisać to postanowienie na listę noworocznych postanowień po raz …

Czytaj więcej »

Mięso z probówki: czeka nas rewolucja?

mięso z probówki

W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia – jest odpowiedzialna za emisję gazów cieplarnianych na równi z transportem. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. To wciąż prawdziwe mięso, ale bez …

Czytaj więcej »

Gdzie po wiedzę?

Kobieta czyta książkę

W świecie, w którym wszystko mamy na wyciągnięcie ręki, sprawdzenie jakiejkolwiek informacji zajmuje nam wyłącznie chwilę. Wystarczy otworzyć komputer albo wstukać zapytanie do komórki. Jakim więc cudem w tym świecie, w którym wszystko można mieć w kilka sekund, uzyskanie prawdziwej, głębokiej i rzetelnej wiedzy nie okazuje się wcale takie proste. …

Czytaj więcej »

Je się uszami

słuch przy jedzeniu

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością …

Czytaj więcej »

Polowanie na człowieka

tygrys sumatrzański

Ludojady, czyli drapieżniki z grupy ssaków, które zabijają ludzi dla pożywienia, to poważny problem, z jakim borykają się mieszkańcy Azji, głównie Indii. Szczególnie niebezpieczne są trzy gatunki kotów: tygrys, lampart i lew. Rocznie zabijają przynajmniej kilkanaście osób, ale zaatakowanych ludzi jest znacznie więcej. Ofiary głodu i chorób Przyczyn, dla których …

Czytaj więcej »

Będziemy nieśmiertelni?

nieśmiertelność

Najbliższe lata upłyną pod znakiem prób przedłużania życia, a w perspektywie dekad – nawet nieśmiertelności – ocenia Aleksandra Przegalińska z Massachusetts Institute of Technology. Już teraz dzięki nowym technologiom możliwe jest klonowanie naczelnych, a dzięki wykorzystaniu systemu CRISPR możliwa jest edycja genów. Wkrótce mogą upowszechnić się nanoroboty, które będą kontrolować ciało i naprawiać …

Czytaj więcej »

Wieczna zmarzlina na Spitsbergenie może się roztopić w ciągu 10 lat

Jednym z efektów postępującego globalnego ocieplenia jest rozmarzanie wiecznej zmarzliny w rejonie Spitsbergenu. Badaniami nad tzw. permafrostem zajmują się Polacy. W ciągu roku chcą oszacować zakres zmian klimatycznych spowodowanych roztapianiem się arktycznego zlodowacenia. Chcą oszacować zmiany klimatyczne w perspektywie 100 lat. Niedawno polscy naukowcy wykonali pierwsze pomiary w warunkach letnich na Spitsbergenie. Planowane są …

Czytaj więcej »