Smaki

10 błędów popełnianych podczas robienia domowych nalewek

Nalewka ziołowa w szklanej butelce

Na osoby, które lubią w domowym zaciszu przygotować domową nalewkę lub wino, czyha wiele pułapek. Jakie błędy pojawiają się podczas produkcji domowych trunków? Przedstawiamy je, by dało się uniknąć ich w przyszłości. Błąd 1: zbyt mocny alkohol Użycie czystego spirytusu o mocy 96% bez rozcieńczania wodą lub wódką zabije smak …

Czytaj więcej »

Jak urozmaicić kawę? Zobacz!

zimowa kawa

Kawa jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej znanych napojów na świecie. Każdy smakosz ma nie tylko ulubiony gatunek kawy, ale także sposób jej przyrządzenia. W zależności od humoru czy pory dnia można wybierać pomiędzy intensywnym espresso, kremowym cappuccino, subtelną latte, delikatną americano i wieloma innymi rodzajami. W zimie jednak chętniej …

Czytaj więcej »

Te desery podbijają podniebienia mnóstwa ludzi – a wcale nie są trudne do przyrządzenia!

Creme brulee

Niektóre słodkie dania, wręcz podbijają podniebienia wszystkich ludzi, którzy tylko ich spróbują! Warto wiedzieć, że pysze, kolorowe i zachwycające desery można przygotować samemu. Większość przepisów nie jest bardzo trudna i każdy może spróbować swoich sił. Przepisy na deser, które są pyszne i łatwe do przygotowania W Internecie można znaleźć bardzo …

Czytaj więcej »

Przepis na ciasto drożdżowe w wersji marchewkowo-makowej

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Nawet w wersji podstawowej, bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Jest to ciasto uniwersalne, sprawdzające się przy każdej okazji. Bez wątpienia goście będą zadowoleni, jeśli poczęstujemy ich herbatą/kawą z pysznym ciastem drożdżowym. Możliwe jest dodanie dowolnych dodatków, dzięki którym ciasto nabiera charakteru …

Czytaj więcej »

Sprowadź na swój stół atrakcyjne potrawy kuchni hiszpańskiej!

Hiszpańskie tapas

Kuchnia hiszpańska, choć wydawałoby się że wyjątkowo spójna pod względem kulturowo – geograficznym, jest pełna kontrastów i różnic. Półwysep Iberyjski dzieli się na wiele regionów, które warto poznać pod względem gastronomicznym, gdyż wzajemnie się uzupełniają i każdy smakosz znajdzie w nich swoje wybrane danie. Andaluzja słynie z potraw natury śródziemnomorskiej. …

Czytaj więcej »

Nie tylko co, ale też jak – czyli o zdrowej żywności, jej właściwym przyrządzaniu i przechowywaniu

jedzenie bio organic

Żyjemy w czasach, gdzie zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Skład i pochodzenie produktu to coś na co w dużym stopniu zwracamy uwagę. Większość firm produkujących żywność idzie w kierunku ograniczenia składu tak, aby zawierał jak najmniej dodatków chemicznych. Co jeść i jak jeść, aby jak najdłużej cieszyć się …

Czytaj więcej »

Przetwory z ogórków: kilka bezcennych porad z notatnika babci

przetwory na zimę

W dzisiejszym szalonym, zabieganym świecie coraz więcej z nas potrzebuje pewnego specyficznego komfortu związanego z powrotem do korzeni. Nasze drogi do takiego stanu są różne, ale często postanawiamy po prostu robić rzeczy, które może nie do końca są konieczne, ale dają niezwykle dużo satysfakcji i swego rodzaju poczucie łączności z …

Czytaj więcej »

Słodkie wypieki… z warzyw!

Ciasto marchewkowe

Warzywa są na topie! Współcześnie robimy z nich nie tylko zupy czy pasztety, ale i pyszne słodkości. W związku z tym przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta z warzywami, które przyprawią o zawrót głowy. Ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki cukru; 2 szklanki mąki pszennej; 4 jajka; 1 szklanka oleju; 2 …

Czytaj więcej »