Smaki

Smak wakacji: sałatka brazylijska

sałatka brazylijska na lato

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, …

Czytaj więcej »

Śniadanie musi być smaczne

pyszne śniadanie na ciepło

Pożywne i pyszne śniadanie, z którego czerpiesz prawdziwą przyjemność to klucz do wspaniałego dnia. Śniadanie daje energię na pierwszą połowę dnia, eliminuje senność i apatię, poprawia ogólny stan zdrowia i nastrój. Ludzie, którzy jedzą rano, mają wyższe zdolności intelektualne, wskaźniki uwagi i koncentracji. Kasza jest najbardziej optymalną opcją na śniadanie. …

Czytaj więcej »

Zdrowe gofry niewielkim kosztem – jak je przyrządzić?

Zdrowe gofry

Nie ma co ukrywać – klasyczne gofry z polewą i bitą śmietaną to prawdziwa bomba kaloryczna. Czy osoby dbające o linię są skazane na rezygnację tego typu deserów? Absolutnie nie! Sprawdź, jak niewielkim kosztem przyrządzić pyszne i – co najważniejsze – zdrowe gofry. Sposób pierwszy: zmień rodzaj mąki Do przygotowania …

Czytaj więcej »

Koktajle z młodym zielonym jęczmieniem, czyli jak oswoić super roślinę

młody zielony jęczmień

Wśród osób ceniących sobie zdrową żywność coraz większą popularność zyskuje młody jęczmień. Jest on źródłem witamin oraz posiada właściwości, które są nieocenione dla ludzkiego organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie. Dlaczego warto wprowadzić młody jęczmień do diety? Zielony jęczmień wykorzystywany już przez starożytnych Rzymian, który docenili jego cenne wartości odżywcze. …

Czytaj więcej »

Najciekawsze trendy kulinarne tego roku

street food

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko o wygląd potrawy, choć i ten zyskuje na znaczeniu, ale także o to, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Nieustająco szukamy tez nowych smaków i ich fuzji w kuchniach całego świata. …

Czytaj więcej »

Czy jest mi potrzebny probiotyk? I gdzie go znaleźć w naturze?

zakwas z buraków

Wiosna to czas, kiedy częściej chorujemy. Lekarze często przepisują antybiotyki, które atakują i niszczą wszystkie mikroorganizmy (również te pożyteczne), przez co wyjaławiają jelita. Reklamy telewizyjne grzmią, że właśnie wtedy powinniśmy pamiętać o przyjmowaniu probiotyków. A czym właściwie jest probiotyk? I jaki wybrać – w pigułce a może naturalny?  Probiotyk, co to takiego? …

Czytaj więcej »

Lody Koral obchodzą 40-lecie

Lody Koral

Koral to marka lodów znana wszystkim Polakom. W 2019 r. firma obchodzi swój 40-ty jubileusz. Jak powstały i jak zmieniały się na przestrzeni dekad ulubione lody Polaków? Lody rzemieślnicze Założycielami firmy byli bracia, Marian i Józef Koral, którzy w 1979 roku otworzyli w Limanowej koktajlbar o nazwie „Kubuś”. Przez całe …

Czytaj więcej »

Kolorowe pomysły na wiosenne śniadanie

Wiosenne śniadania

Pierwsze ciepłe, wiosenne dni niosą ze sobą powiew optymizmu i świeżości. Budzi się w nas chęć do zmiany, wypróbowania nowych rozwiązań i pomysłów. Wiosna kojarzy nam się z odnową, odrodzeniem. Stąd też chęć przejścia na wiosenną dietę i detoks po zimie. Chcemy wejść w tę porę roku lżejsi, zdrowsi i …

Czytaj więcej »

Szybkie placki dla dzieci na śniadanie

placki warzywne dla dzieci

W czasach gdy nie mamy wystarczająco wiele czasu, by przygotować porządne śniadanie naszym dzieciom, często sięgamy po gotowe płatki, czy kanapki z różnego rodzaju smarowidłami. Niestety, większość z tych produktów jest bardzo niezdrowa dla naszych dzieci. Płatki, choć może wydawać się, że są zdrowym produktem, często bywają przetworzone, dosładzane.  Podobnie …

Czytaj więcej »