Smaki

Blog kulinarny – czy warto go prowadzić?

Zdjęcie na blog

Branża kulinarna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Wszystko za sprawą coraz większej liczby blogów kulinarnych – jednej z najpowszechniejszych form dziennika internetowego. Ma to oczywiście wiele zalet, ale trudno ukryć, że zdobycie rzeszy odbiorców przy takiej konkurencji nie jest łatwe. Sprawdź, dlaczego warto prowadzić bloga kulinarnego. Miłość do …

Czytaj więcej »

Czy szpinak ma dużo żelaza? Obalamy mit!

Szpinak w misce

„Chcesz wyrównać poziom żelaza? Jedz szpinak!” – to zalecenie znane jest od dekad. Zielone warzywo liściaste uznawano za jedno z najważniejszych źródeł tego makroelementu. Tymczasem prawda wygląda zupełnie inaczej. Zobacz, jakie właściwości ma szpinak i co tak naprawdę zwiększa poziom żelaza. Szpinak jest zaliczany do rodziny roślin szarłatowatych, która pochodzi …

Czytaj więcej »

Chińskie przysmaki dla miłośników azjatyckiej kuchni

Dim Sum

Wiele osób szuka niepowtarzalnych smaków i aromatów, dlatego skierowanie się ku kuchni chińskiej sprawi, że smakosze znajdą wszystko to czego oczekują. Ta niezwykła i bardzo charakterystyczna kuchnia oferuje niezwykłe połączenia, a dodatkowo jest bardzo zdrowa oferując mnóstwo warzyw, ryżu, aromatycznych wywarów i owoców morza. Nie da się ukryć, że kuchnia …

Czytaj więcej »

Szukasz zdrowej diety? Sezonowe odżywianie to strzał w dziesiątkę

Ile to razy analizowałaś, którą spośród setek rozmaitych diet wybrać dla siebie? Jeśli restrykcyjne sposoby odżywiania i drakońskie kuracje odchudzające nie są dla Ciebie, istnieje bezpieczne, a co najważniejsze zdrowe rozwiązanie. Wystarczy jedynie dostosować własne menu do zmieniających się pór roku i z fantazją korzystać z sezonowych darów natury, których …

Czytaj więcej »

Umami – poznaj tajemnice piątego smaku

Jak smakuje umami?

Słodki, słony, gorzki, kwaśny, doskonale znamy te smaki i potrafimy je odróżnić bez zastanowienia. Jednak, czy wiemy jak smakuje umami? Trudny do uchwycenia, delikatny, po prostu inny – dlaczego zasługuje na osobną kategorię? Jak go rozpoznać i które produkty zawierają go najwięcej? Umami Umami to piąty (obok słodkiego, słonego, kwaśnego …

Czytaj więcej »

Jak przygotować w domu ocet jabłkowy i do czego można go używać?

przepis na ocet jabłkowy

Z całych jabłek możemy przygotować ocet jabłkowy, dlatego nie martwmy się, jeśli nie mamy co robić z resztkami skórek i rdzeni. Jabłka ekologiczne są idealnego do takiego octu, szczególnie jeśli będziemy używać skórek. Korzyści ze stosowania octu jabłkowego Ocet jabłkowy ma wiele zdrowych zastosowań. Powstaje przez fermentację i zawiera dużo …

Czytaj więcej »

Antynowotworowe przyprawy

Przyprawy antynowotworowe

Choroby nowotworowe to w dzisiejszych czasach udręka dużej części populacji. Warto jednak wiedzieć o tym, że istnieje kilka sposobów na to, aby zmniejszyć podatność organizmu na proces rozwoju nowotworów. Oczywiście na pierwszym miejscu mieści się profilaktyka, z odpowiednią dietą na jednym z ważniejszych miejsc, w której nie powinno zabraknąć nie …

Czytaj więcej »

Dynia – królowa jesieni

Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy

Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia …

Czytaj więcej »

Dobre, bo domowe: jak upiec chleb?

Domowy wyrób chleba przez wiele osób uważany jest za skomplikowany. Tymczasem samodzielne upieczenie chleba jest w rzeczywistości łatwe, wymaga jedynie cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu. Chleb pieczony w domy pięknie pachnie, jest bardzo smaczny i chrupiący. Nie zawiera żadnych polepszaczy i konserwantów. Kto choć raz spróbuje takiego wypieku, będzie już zawsze przygotowywał chleb w domu. Chleb na drożdżach Najłatwiejszy i najszybszy do upieczenia jest chleb na drożdżach. …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

domowe masła orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje wielu dietetyków, którzy uważają je za istotny element diet odchudzających. Przede wszystkim masło orzechowe stanowi ciekawe, ale i zdrowe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Czy masło orzechowe odchudza? Właściwości masła orzechowego W opozycji do popularnych kremów czekoladowych …

Czytaj więcej »