Smaki

Czy jest mi potrzebny probiotyk? I gdzie go znaleźć w naturze?

zakwas z buraków

Wiosna to czas, kiedy częściej chorujemy. Lekarze często przepisują antybiotyki, które atakują i niszczą wszystkie mikroorganizmy (również te pożyteczne), przez co wyjaławiają jelita. Reklamy telewizyjne grzmią, że właśnie wtedy powinniśmy pamiętać o przyjmowaniu probiotyków. A czym właściwie jest probiotyk? I jaki wybrać – w pigułce a może naturalny?  Probiotyk, co to takiego? …

Czytaj więcej »

Lody Koral obchodzą 40-lecie

Lody Koral

Koral to marka lodów znana wszystkim Polakom. W 2019 r. firma obchodzi swój 40-ty jubileusz. Jak powstały i jak zmieniały się na przestrzeni dekad ulubione lody Polaków? Lody rzemieślnicze Założycielami firmy byli bracia, Marian i Józef Koral, którzy w 1979 roku otworzyli w Limanowej koktajlbar o nazwie „Kubuś”. Przez całe …

Czytaj więcej »

Kolorowe pomysły na wiosenne śniadanie

Wiosenne śniadania

Pierwsze ciepłe, wiosenne dni niosą ze sobą powiew optymizmu i świeżości. Budzi się w nas chęć do zmiany, wypróbowania nowych rozwiązań i pomysłów. Wiosna kojarzy nam się z odnową, odrodzeniem. Stąd też chęć przejścia na wiosenną dietę i detoks po zimie. Chcemy wejść w tę porę roku lżejsi, zdrowsi i …

Czytaj więcej »

Szybkie placki dla dzieci na śniadanie

placki warzywne dla dzieci

W czasach gdy nie mamy wystarczająco wiele czasu, by przygotować porządne śniadanie naszym dzieciom, często sięgamy po gotowe płatki, czy kanapki z różnego rodzaju smarowidłami. Niestety, większość z tych produktów jest bardzo niezdrowa dla naszych dzieci. Płatki, choć może wydawać się, że są zdrowym produktem, często bywają przetworzone, dosładzane.  Podobnie …

Czytaj więcej »

Mięso drobiowe to nie tylko kurczak!

Mięso drobiowe

Chociaż statystyczny Polak zjada blisko 30 kilogramów drobiu rocznie, to w tej grupie znajduje się jedynie kurczak. Wiele osób zapomina, że mięso drobiowe to nie tylko udka, skrzydełka i filety z piersi, ale również zyskujące coraz większa popularność dzięki programom kulinarnym mięso z kaczki, indyka oraz gęsi. Do mięs drobiowych …

Czytaj więcej »

Tłusty czwartek – jak świętuje świat?

pączki na tłusty czwartek

Puszyste pączki, kruche faworki, domowe oponki – katalog ulubionych słodkości Polaków mieści naprawdę sporo smakołyków. Tym bardziej nie dziwi popularność tłustego czwartku, dnia w którym liczenie kalorii i troska o idealną figurę odchodzą na dalszy plan. Skąd wzięła się nad Wisłą ta słodka tradycja i jak ostatnie chwile karnawału obchodzone …

Czytaj więcej »

5 powodów, dla których warto postawić na catering dietetyczny

Catering dietetyczny to coraz popularniejsze zjawisko. Często można spotkać go również pod nazwą — dieta pudełkowa. Fenomen dowożenia jedzenie zapakowanego w pudelka pod drzwi klienta niesie ze sobą wiele korzyści. Sprawdź, dlaczego opłaca się wybrać catering dietetyczny. Nie marnuj czasu Gotowanie bez pasji nie sprawia zbyt dużej przyjemności i do …

Czytaj więcej »

Domowy sposób na przeziębienie i grypę – rosół

rosół na przeziębienie

Podczas przeziębienia, częściej niż kiedykolwiek sięgamy po gorące zupy. Najbardziej popularną jest rosół, któremu wielu przypisuje zdrowotne właściwości. Czy to tylko placebo, czy może rosół naprawdę pomaga na przeziębienie? Rosół – tak leczyły się nasze babcie Chyba każdy z nas słyszał o babcinym sposobie na przeziębienie, jakim jest miska rosołu. …

Czytaj więcej »

Gęsina wraca na polskie stoły

Polacy jedzą coraz więcej gęsiny

Polska to jeden z największych producentów i eksporterów gęsiny. Produkujemy blisko 8 mln sztuk gęsi, czyli 45 tys. ton. Zdecydowana większość trafia na eksport. Od lat największymi odbiorcami mięsa gęsiego produkowanego w Polsce byli Niemcy i Francuzi. W 2018 roku największym importerem stał się Hongkong. Rośnie też krajowa konsumpcja. Jeszcze kilka lat temu statystyczny …

Czytaj więcej »

Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu? Mrożenie …

Czytaj więcej »