Smaki

Gotuj bez przypaleń z garnkami nieprzywierającymi

garnki nieprzywierające

Kompletowanie wyposażenia kuchni potrafi trwać latami. Głównie dlatego, że mało kogo stać na zakup w jednym momencie wszystkich niezbędnych sprzętów. Często też potrzeba użycia konkretnego rodzaju patelni lub rondla rodzi się podczas przygotowywania danej potrawy. Oprócz wymiarów wyposażenia warto zwrócić uwagę na materiał wykonania. Dziś tłumaczymy, dlatego wybór garnków z …

Czytaj więcej »

Sezon na przetwory!

przetwory na zimę

Lato to czas na łapanie słońca, wypoczynek i wyjazdy nad wodę. Ale to także wspaniały okres w roku, kiedy mamy pod dostatkiem mnóstwo przepysznych warzyw i owoców. Na szczęście już wiele lat temu człowiek opracował sobie kilka sposobów, aby przechować te dobrodziejstwa natury i móc cieszyć się nimi przez cały …

Czytaj więcej »

Wina słodkie – fascynujące, lecz niedoceniane

wina słodkie

W powszechnej opinii wina słodkie nie kojarzą się zbyt dobrze – słyszy się głosy, że słodycz musi równać się słabej jakości. Nic bardziej mylnego! Wina słodkie potrafią być naprawdę wybitne – a ich ceny… cóż: nie najniższe! Dobre wina słodkie – czym się charakteryzują i dlaczego potrafią być tak drogie?  …

Czytaj więcej »

Yerba mate – dla kogo polecane jest jej picie?

yerba mate

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Ludzie czerpią przyjemność ze smaku i pięknego aromatu napoju sporządzonego z palonych ziaren kawowca. Co więcej, mała czarna „stawia na nogi” oraz pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Zdrowszą alternatywą kawy jest popularna yerba mate, czyli napar z ostrokrzewu …

Czytaj więcej »

Kilka słów o właściwościach i zastosowaniu nasion chia

chia dieta

Nasiona chia, czyli inaczej mówiąc nasiona szałwii hiszpańskiej to produkt wywodzący się z Gwatemali i Meksyku, który w ostatnich czasach zrewolucjonizował rynek zdrowego żywienia. Nic dziwnego, bowiem zawarte w nim wartości odżywcze i prozdrowotne pozwoliły na zaklasyfikowanie go do grupy tzw. superfoods, czyli żywności, która w istotny sposób przyczynia się do wzrostu poziomu …

Czytaj więcej »

Miód wielokwiatowy – jakie ma zastosowanie oprócz słodzenia herbaty?

miód wielokwiatowy

Pod nazwą „miód wielokwiatowy” kryje się substancja naturalnie produkowana przez pszczoły, które do jego wytworzenia korzystały z pyłku pochodzącego z wielu gatunków roślin. Sprawia to, że każdy słoiczek miodu wielokwiatowego ma niepowtarzalne właściwości i swój wyjątkowy smak, które różni się także w zależności od sezonu w którym pszczoły zebrały pyłek …

Czytaj więcej »

Ciekawe drinki z wódką i przepisy na koktajle na bazie wódki!

wódka koktajle

Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na napój? Zestawiliśmy interesujące koktajle na bazie wódki, które nie wymagają przygotowania specjalnych składników ani specjalistycznego sprzętu, a być może w ogóle o nich nie słyszałeś! Są zarówno „klasyczne” koktajle, takie jak wódka-tonik i wódka-żurawina, a także bardziej odważne kreacje, takie jak mrożone truskawkowe daiquiri …

Czytaj więcej »

Ser owczy czy kozi, który najlepszy?

sery owcze sery kozie

Wśród osób pasjonujących się kuchnią i gotowaniem jest wielu zwolenników wszelkiego rodzaju serów. Nic w tym dziwnego – te produkty mleczne mogą się od siebie znacznie różnić, dlatego powstają dyskusje na temat tego, który z serów jest lepszy. Dzisiaj zajmiemy się rywalizacją sera owczego i koziego – który z nich …

Czytaj więcej »

Rodzaje soli kuchennej. Jaką wybrać?

rodzaje soli

Sól to jedna z najbardziej podstawowych przypraw, której nie powinno zabraknąć w kuchni. Oprócz tradycyjnej białej soli, po którą sięgamy przygotowując większość domowych posiłków – występuje także w wielu innych odmianach. Poszczególne jej rodzaje różnią się między sobą pochodzeniem, gramaturą, kolorem oraz zastosowaniem. Warto dowiedzieć się, jakie rodzaje soli kuchennej …

Czytaj więcej »

Mieszanki przypraw w polskiej kuchni

mieszanki przypraw

Polacy coraz większą wagę przywiązują to tego, co jedzą. Podczas zakupów sprawdzają skład kupowanych produktów, zawartość tłuszczów, węglowodanów, użytych barwników i konserwantów. Coraz większą wagę przywiązują także do smaku posiłków, na które bez wątpienia ogromny wpływ mają użyte mieszanki przypraw. Zioła prowansalskie i przyprawa pięciu smaków Przyprawy w kuchni polskiej …

Czytaj więcej »