Smaki

Niezawodne jesienne nalewki

Jesienne nalewki to chwila radości i przypomnienie słonecznych dni sprzed kilku miesięcy. Pozwala się zrelaksować oraz skutecznie odpycha jesienne chłody. W lato warto wziąć się za samodzielne sporządzenie kilku prostych nalewek, nie wymagają one wielkiej wiedzy, ani konieczności nabywania specjalistycznego sprzętu. Proste przepisy znajdujące się w sieci jest w stanie …

Czytaj więcej »

Zdrowe i proste pomysły na drugie śniadanie

W społeczeństwie rośnie świadomość tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Wiele osób łączy komponowanie pełnowartościowych posiłków z aktywnością fizyczną, która pozytywnie wpływa na wygląd ciała i samopoczucie. Zdarza się jednak tak, że mimo chęci przygotowywania zdrowych dań, nie mamy już pomysłów na tworzenie nowych propozycji w naszym domowych menu. Alternatywa …

Czytaj więcej »

Proste i smaczne desery z rabarbarem

deser z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego wielbiciele tego specyficznego cierpko-słodkiego warzywa muszą się spieszyć, by zdążyć nacieszyć się jego niebywałymi walorami smakowymi.  Z rabarbaru można przygotowywać przetwory i kompoty, ale najczęściej wykorzystuje się go do deserów. Rabarbar pod kruszonką Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu deserów z …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

przepisy na szparagi

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …

Czytaj więcej »

Grill gorszy niż smog?

szkodliwy grill

Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba …

Czytaj więcej »

Tofu – do czego przydaje się w kuchni

tofu w kuchni

Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …

Czytaj więcej »

Orientany klasyk – Pad Thai

Klasyczne dania kuchni świata warto zrobić, aby urozmaicić własny jadłospis, poeksperymentować albo usłyszeć kilka westchnień zachwytu swoich gości. Dziś orientalny, ale prawdziwie klasyczny przepis na Pad Thai. Skąd wziął się Pad Thai? Tajlandia. Kraj egzotyki, kolorów i różnorodności pod względem kulturowym, ale przede wszystkim smakowym. Pad Thai to dane wchodzące …

Czytaj więcej »

Pyszna tarta z truskawkami i serem mascarpone

Tarta truskawkowa

Truskawki to owoc, który większości z nas przychodzi jako pierwszy na myśl, gdy myślimy o letnich przysmakach. Możemy je jeść solo, zrobić z nich orzeźwiający kompot lub przyrządzić na ich bazie smakowitą tartę, idealną do popołudniowej kawy. Przepis na tą ostatnią – poniżej. Niezbędne składniki to: 500 g truskawek, 5 …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto celebrować posiłki?

Stół elegancko nakryty

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o celebrowaniu posiłków. To duży błąd, bo nasz organizm potrzebuje czasu na przetrawienie pokarmu. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak i to, jak jemy. Szczególnie ważne są obiady. Kiedyś rodziny wspólnie zasiadały do stołu, by rozkoszować się posiłkiem i dzielić się ze sobą …

Czytaj więcej »