Smaki

Inspirująca ciecierzyca

Hummus

W czasach, gdy coraz więcej osób deklaruje przejście na dietę wegańską czy wegetariańską, niektóre z produktów roślinnych zyskały na popularności. Przykładem tego jest ciecierzyca, która jest doskonałym źródłem białka i stanowi produkt spożywczy o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Warto więc skorzystać z inspiracji na dania z ciecierzycy, nawet jeśli na co …

Czytaj więcej »

Zupa kalafiorowa – sekret tradycyjnego smaku

Kremowa zupa kalafiorowa

Tradycyjna zupa kalafiorowa to danie znane i lubiane we wszystkich polskich domach. Smakuje pysznie nie tylko latem i przywołuje niezapomniane aromaty oraz smaki dzieciństwa. Dodatkowy atut to wyjątkowa łatwość przygotowania, którą od pokoleń doceniają miłośnicy prawdziwej domowej kuchni. Życzymy smacznego! Zupa kalafiorowa – składniki na 4 porcje – 1 mały …

Czytaj więcej »

Szkolne przekąski: pyszne, zdrowe i niebanalne

Kanapkowe szaszłyki z mozzarellą i śliwkami kalifornijskimi

Powrót dzieci do szkoły to dla rodziców liczne wyzwania, także te kulinarne. Nie jeden rodzic głowi się, co zapakować swoim pociechom do szkolnej śniadaniówki, która przecież wcale nie musi być nudna. W związku z tym California Prune Board przygotowała dwa przepisy na szkolne przekąski: galaretki jabłkowo­- śliwkowe autorstwa blogerki Crust&Dust …

Czytaj więcej »

Smaki kuchni greckiej

sałatka grecka

Wakacje mogą kojarzyć się ze słońcem, złotym piaskiem i szumem morza. Niekiedy jednak lokalne smaki są tak wyborne, że na samo wspomnienie wyjazdu jako pierwsze przychodzą nam na myśl wyłącznie cudowne wrażenia kulinarne. Nie inaczej jest z tymi, którzy odwiedzili słoneczną Grecję i zasmakowali chociażby tamtejszych oliwek czy innych wybornych …

Czytaj więcej »

Sałatka brokułowa z winogronami, czyli eleganci smak lata

Sałatka brokułowa z winogronami

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha! Sałatka brokułowa z winogronami Przepis poleca Robert Muzyczka, …

Czytaj więcej »

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

racuszki z krewetkami

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki. Poznajcie przepis na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym. Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym Przepis poleca …

Czytaj więcej »

Poznaj zupę gulaszową – tradycyjną potrawę kuchni węgierskiej

Zupa gulaszowa z młodej wołowiny

Uwielbiasz mięso? Równie mocno kochasz zupy? Teraz możesz połączyć je w jedną doskonałą całość! Zupa gulaszowa, bo o niej mowa, jest wyjątkowo smaczną, wyrazistą i sycącą potrawą, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięs i zup. Przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Składniki zdobędziesz bez najmniejszego …

Czytaj więcej »

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to …

Czytaj więcej »

Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętnie sięgamy w niej po produkty innowacyjne, próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu …

Czytaj więcej »

Amarantus – zboże XXI wieku

Deser z amarantusem

W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …

Czytaj więcej »