Strona główna / Styl życia / Smaki (strona 20)

Smaki

Walcz z upałem… ogórkowym chłodnikiem z łososiem

W upalne dni powinniśmy spożywać lekkostrawne posiłki, które nie będą nadmiernie obciążać organizmu podczas długotrwałego trawienia. Zalecane jest jedzenie owoców i warzyw, które są bogate w składniki mineralne i witaminy. Idealnym pomysłem na upalne dni jest chłodnik. Połączenie orzeźwiającego kefiru lub jogurtu, świeżych warzyw i ziół oraz łososia to bomba …

Czytaj więcej »

Bezkarna „nutella”, czyli zdrowy smakołyk (nie tylko) dla najmłodszych

Za aksamitnym orzechowo-czekoladowym kremem przepada chyba każdy łasuch, i to niezależnie od wieku. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, słodki słoiczek trudno jednak uznać za synonim zdrowego deseru, choć właśnie tak każą nam postrzegać go reklamy. Jeśli przepadacie za Nutellą, ale odstrasza Was skład cukrowo-tłuszczowego smarowidła, wypróbujcie nasze propozycje! Wegańska „nutella” z …

Czytaj więcej »

Kawa mrożona dla łasucha

Kawa z lodami

Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku. – Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza …

Czytaj więcej »

Zielona herbata z miętą, czyli marokańska inspiracja

Nigdzie herbata nie smakuje tak, jak w Maroku. Słodka, a zarazem orzeźwiająca, daje wytchnienie podczas upałów. Marokańczycy celebrują wspólną herbatę: ceremoniał wymaga, żeby parzenie i picie odbywało się w milczeniu. Czas na rozmowy jest potem. Gorący napój podnosi temperaturę ciała, a więc przynosi ulgę od upałów. Jeśli pod ręką nie …

Czytaj więcej »

Zdrowe grillowanie

Zwyczaj grillowania dotarł do nas z Zachodu, ale  przyjął się jak swój. Wypoczynek w ogrodzie lub na działce, przy uczcie z mięsem i kiełbaskami w rolach głównych, który jest odpowiednikiem amerykańskiego barbecue, stał się jednym z popularniejszych sposobów spędzania letnich wieczorów przez Polaków. Czy jednak spotkania przy ruszcie nie szkodzą …

Czytaj więcej »

Zamknij lato w butelce… słonecznej oliwy

Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa.  Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej …

Czytaj więcej »

Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga

Anna Lewandowska

W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga. Anna Lewandowska uważa, …

Czytaj więcej »

Czego jeszcze nie wiesz o swojej kawie?

Kawa

Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego smak i aromat. Mleczne kawy powinno się robić na bazie mieszanki arabiki i robusty. Najlepiej, aby mleko miało 3,2 proc. zawartość tłuszczu i nie było podgrzane do temperatury …

Czytaj więcej »

Brownie, czyli genialna pomyłka

To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto …

Czytaj więcej »