Kulinarna historia różnych regionów świata to temat, który fascynuje niemal wszystkich pasjonatów spragnionych dobrego jedzenia. Oryginalne, niepowtarzalne potrawy świadczą o wyjątkowości miejsca, ale i o umiejętności przystosowania się do określonych warunków, wykorzystania dostępnych składników. Kształtowane przez wieki gusta niejednokrotnie jednak, zamiast uwielbienia i podziwu, budzić mogą niedowierzanie, a nawet obrzydzenie. …
Czytaj więcej »Czerwona herbata – sposób na figurę i pamięć
Żadne sztuczne suplementy diety nie są tak skuteczne, jak natura. Osoby, które zmagają się z nadwagą powinny sięgnąć po czerwoną herbatę. Jej gorzki smak można z łatwością zniwelować dodatkiem aromatów, a jej dobroczynne właściwości są nie do przecenienia. Czerwona herbata poddawana jest stosunkowo krótkiej fermentacji. To właśnie dlatego zawarte w …
Czytaj więcej »Idealne sushi? Nic trudnego!
Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi? Ryż to podstawa Wybierając ryż, musimy zwrócić uwagę na to, …
Czytaj więcej »Zdrowie na zimowym talerzu na 3 sposoby
Szukasz inspiracji na zdrowe potrawy, które możesz skomponować ze składników dostępnych zimą? Oto 3 przepisy na pyszne, pożywne dania, które jednocześnie są bombami witaminowymi. Zimowe sałatki powinny przede wszystkim być pożywne i bogate w mikroelementy oraz witaminy. Szczególnie w zimne dni nie bój się dodatkowej porcji tłuszczu w postaci awokado, …
Czytaj więcej »All American Burger, czyli coś dla mięsożerców
Przysmak rodem z Ameryki jest kolejnym dowodem na to, że w prostocie tkwi siła. Buła z grillowaną wołowiną, sosami, serem i warzywami to ten rodzaj guilty pleasure, który nigdy się nie znudzi, zwłaszcza mięsożercom. Podstawą są dobrej jakości składniki, zwłaszcza pieczywo i wołowina. Ta ostatnia powinna mieć odrobinę tłuszczu – po …
Czytaj więcej »Łosoś na 5 sposobów
Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie wybieramy go jako danie obiadowe mimo dość wysokiej ceny. Co zrobić, kiedy znudzi nam się tradycyjny przepis na smażoną bądź pieczoną w folii rybę? Oto 5 przepisów, które pokochają fani łososia. Łosoś na ostro składniki: …
Czytaj więcej »3 zupy fit, które wspomogą Twoją dietę!
Zimowa dieta nie należy do najlżejszych. Z upodobaniem sięgamy po słodkie przekąski, a nasze obiady to prawdziwe bomby kalorii, które podstępnie odkładają się w naszym ciele, tworząc nadprogramowe kilogramy. Jeśli do tego dołożyć święta i karnawał możemy być pewne, że w niedługim czasie nasze ulubione spodnie staną się nieco przyciasne, …
Czytaj więcej »Pierzga pszczela: skarb z ula
Miód to nie jedyny produkt, którym możemy się cieszyć dzięki mozolnej pracy pszczół. Prosto z ula pozyskuje się także m.in. pierzgę pszczelą nazywaną też czasem złotym pszczelim chlebkiem. To niezwykły i cenny dla zdrowia składnik, który warto włączyć do swojej diety! Pierzga w największym skrócie to zakonserwowany przez pszczoły pyłek …
Czytaj więcej »Co jeść zimą?
Zimą czujemy się osłabieni, rozdrażnieni i apatyczni. Niskie temperatury powodują również, że organizm zaczyna się domagać większej ilości pożywienia – najczęściej bardziej kalorycznego. By wspomóc nasz układ odpornościowy i pozostać pełnym energii, warto jednak nieco zmodyfikować swoje menu. Podstawą powinny być produkty, które dostarczają witaminy D3, kwasów omega-3 i antyoksydantów. W diecie nie może …
Czytaj więcej »Kurczak w maślance, czyli przepis dla trzymających dietę
Kolejny szybki pomysł na szybką i dietetyczną kolację. Minimum składników, chude mięso, orzeźwiająca marynata i patelnia grillowa (albo grill elektryczny) – i gotowe. Kurczak w maślance to świetna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznych, acz lekkich przepisów. Kurczak w maślance składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej wolnowybiegowego) 3/4 szklanki …
Czytaj więcej »