Kolejny szybki pomysł na szybką i dietetyczną kolację. Minimum składników, chude mięso, orzeźwiająca marynata i patelnia grillowa (albo grill elektryczny) – i gotowe. Kurczak w maślance to świetna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznych, acz lekkich przepisów.
Kurczak w maślance
składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej wolnowybiegowego)
- 3/4 szklanki chudej maślanki
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- szczypta tymianku i natki pietruszki
- sól, pieprz
przygotowanie
- Kurczaka umieścić w torebce foliowej (najlepiej zamykanej struną), dodaj maślankę, czosnek i przyprawy. Zamknij szczelnie i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
- Rozgrzej patelnię grillową – aby kurczak nie przywierał, posmaruj ją cienką warstwą tłuszczu (na przykład kokosowego) albo zwykłym olejem.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść na patelni.Grilluj przez około 7 minut z każdej strony.
- Podawaj z ulubioną surówką.
RED