Strona główna / Archwium dla tagu: grill

Archwium dla tagu: grill

Grill węglowy czy gazowy – porównanie

Grill w ogrodzie

Do niedawna zakup grilla sprowadzał się do podjęcia decyzji, który model grilla węglowego wybrać. Oferta grilli gazowych jeszcze kilkanaście lat temu praktycznie nie istniała. Dziś na rynku mamy dziesiątki modeli i decydując się na zakup grilla najpierw trzeba odpowiedzieć na pytanie: grill węglowy czy gazowy? Grill węglowy czy gazowy? Najważniejsze …

Czytaj więcej »

Grill na słodko? Czemu nie!

sałatka z grillowanego arbuza

Polacy uwielbiają grillować. Kiedy tylko zza chmur wyjrzą pierwsze promienie wiosennego słońca, a temperatura wzrośnie powyżej 15 stopni, nietrudno w powietrzu wyczuć charakterystyczny zapach grillowanych potraw. Na rusztach królują kiełbasy, kaszanki, karkówki i coraz częściej warzywa. A co z owocami? Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, …

Czytaj więcej »

Kurczak w maślance, czyli przepis dla trzymających dietę

Lekki kurczak w maślance

Kolejny szybki pomysł na szybką i dietetyczną kolację. Minimum składników, chude mięso, orzeźwiająca marynata i patelnia grillowa (albo grill elektryczny) – i gotowe. Kurczak w maślance to świetna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznych, acz lekkich przepisów. Kurczak w maślance składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej wolnowybiegowego) 3/4 szklanki …

Czytaj więcej »

Polacy odkrywają ogrody

Relaks w ogrodzie

Polacy wykazują znacznie większą dbałość o ogrody niż jeszcze kilka lat temu, dlatego wiosną i latem centra ogrodnicze przeżywają prawdziwe oblężenie. Największą popularnością od kilku sezonów cieszą się meble ogrodowe – technorattanowe, drewniane bądź tekowe. W przypadku sprzętu do pielęgnacji ogrodów widać większe zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości. Najniższa półka cenowa w tym …

Czytaj więcej »

Jak grilluje się na świecie?

teppanyaki

Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach …

Czytaj więcej »

Zdrowe grillowanie

Zwyczaj grillowania dotarł do nas z Zachodu, ale  przyjął się jak swój. Wypoczynek w ogrodzie lub na działce, przy uczcie z mięsem i kiełbaskami w rolach głównych, który jest odpowiednikiem amerykańskiego barbecue, stał się jednym z popularniejszych sposobów spędzania letnich wieczorów przez Polaków. Czy jednak spotkania przy ruszcie nie szkodzą …

Czytaj więcej »