burrito
Burrito smakuje świetnie samo, ale możesz podawać je z jogurtem, śmietaną lub własnoręcznie zrobionym sosem czosnkowym | fot.: stock.adobe.com

A może klasyczne burrito?

Szukasz inspiracji na egzotyczną przekąskę? Lubisz spróbować kuchni świata? Już dziś wypróbuj tradycyjne, meksykańskie burrito. Zobacz jak łatwo przyrządzić go w domu. A samodzielnie zrobione smakuje jeszcze lepiej.

Kuchnia meksykańska to obok włoskiej, francuskiej, chińskiej czy amerykańskiej najpopularniejsza kuchnia na świecie. Ukształtowała się na wpływach Indian północnoamerykańskich oraz hiszpańskich i portugalskich kolonizatorów. Dziś jej specjały znajdziesz niemal w każdym zakątku świata. Jednym z typowych dań kuchni meksykańskiej jest burrito. By go posmakować wcale nie musisz jechać do Meksyku lub wybrać się do meksykańskiej restauracji czy bistro. Szybko i łatwo wykonasz je samodzielnie.


To tylko kilka składników

Do zrobienia idealnego burrito będziesz potrzebować składników najwyższej jakości. Oczywiście, potrzebne składniki znajdziesz praktycznie w każdym, nawet małym sklepie, ale warto po warzywa wybrać się do sprawdzonego warzywniaka lub na lokalny ryneczek. Mięso najlepiej kupić w sklepie, w którym masz gwarancje, że jest świeże i nie przetworzone, a ser wybrać taki w kawałku i samemu zetrzeć tuż przed przygotowaniem.


Burrito nie jest pracochłonną potrawą. Zrobisz go w kilkadziesiąt minut, a upieczesz w 10 minut.

Aby przyrządzić małą porcję, będziesz potrzebował:

  • 150 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 0,5 szklanki czerwonej fasoli
  • 3 tortille
  • 0,5 szklanki startego sera cheddar
  • 1 niedużą czerwoną lub żółtą paprykę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • wykałaczki

Przygotowanie burrito

Zacznij od przygotowania farszu. Wszystkie warzywa umyj i wysusz. Z cebuli zdejmij zewnętrzną warstwę i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek zetrzyj na tarce. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych i zielonych części pokrój na nieco grubszą kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulkę, cały czas mieszając. Do cebulki dodaj czosnek i paprykę. Nie zapominaj o mieszaniu, bo łatwo jest przypalić potrawę na tym etapie. Tak połączone składniki smaż około 3 minut. Do podsmażonych składników dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż zmieni się na kolor biały. Zwróć uwagę, by usmażyło się z każdej strony. Następnie dodaj czerwoną fasolę i passatę pomidorową. Nie zapomnij o soli, pieprzu i ostrej papryce. Cały czas mieszając, gotuj około 10 minut.

Pod koniec gotowania możesz już rozgrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni.

Na blacie lub tacy rozłóż tortille. Na środku każdej z nich nałóż przygotowany farsz. Powinieneś zużyć cały na wszystkie placki. Następnie posyp żółtym serem i zawiń każdy placek. Najłatwiej zawinąć w kopertę zaczynając od lewej lub prawej strony. Po zawinięciu jednej ze stron nie zapomnij podwinąć doły, by tortille nie rozpadły się podczas pieczenia. Można pomóc sobie wykałaczką.

Gotowe burrito wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Piecz bez termoobiegu.

Burrito smakuje świetnie samo, ale możesz podawać je z jogurtem, śmietaną lub własnoręcznie zrobionym sosem czosnkowym.

Tradycyjne, meksykańskie burrito świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny, ale również jako przekąska na domowej imprezie lub kolacji. Swoim smakiem i aromatem na pewno wszystkich zachwyci.

SMA

Sprawdź także

sałatka brazylijska na lato

Smak wakacji: sałatka brazylijska

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. …