sałatka warzywna
Wakacje to idealny czas, by poeksperymentować z nowymi przepisami. Warto także spożywać sezonowe owoce i warzywa, kiedy mamy do nich najlepszy dostęp | fot.: StockAdobe
Strona główna / Styl życia / Smaki / Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku ciekawych składników już nigdy nie pomyślicie, że takie danie jest nudne. Przedstawiamy przepisy na smaczne, dietetyczne sałatki, które zasmakują każdemu domownikowi i zaskoczą gości, nawet na wykwintnym przyjęciu.

Pierwszą sałatką, której powinniście spróbować jest wersja z:

Kaszą bulgur, fetą i zielonym ogórkiem

Oto składniki potrzebne na dwie porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 duży ogórek
  • około 4 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki posiekanych listków mięty lub pietruszki
  • 1/2 owocu granatu (nasiona)
  • 125 g sera feta
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kaszę należy najpierw dokładnie wypłukać i wsypać do garnka, zalać przygotowanym wcześniej płynem i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po 15 minutach można wyłączyć palnik i poczekać aż kasza będzie miękka i wchłonie cały bulion. Następnie należy ją odparować, przestudzić i przesypać do średniej wielkości miski. Do kaszy dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, posiekaną cebulę i bardzo cienko skrojoną łodygę selera. Następnie dodajemy posiekane listki mięty lub natkę, wyłuskane ziarenka granatu oraz pokrojoną w kostkę fetę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy sok z cytryny i olej.

Ta szybka i pyszna sałatka urozmaici posiłki, a także dietę, gdyż nie ma wielu kalorii.

Kolejną fantastyczną propozycją na wakacyjną kolację będzie:

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i marchewką

Składniki potrzebne na dwie porcje:

  • dwie średniej wielkości marchewki
  • pęczek rzodkiewki
  • opakowanie kiełków brokuła
  • dwa jajka ugotowane na twardo

Dressing:

  • łyżka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Warzywa umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewkę pokroić w plastry. Połączyć sałatę, kiełki, startą marchew i rzodkiewkę. Dodać przygotowany dressing i całość dokładnie wymieszać.Na gotowej sałatce ułożyć pokrojone w ósemkę jajka, ugotowane wcześniej na twardo. Całość posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 Sałatka z indykiem, papryką i kukurydzą w pysznym sosie

Składniki na dwie porcje:

  • 300 g fileta z indyka
  • rukola
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • łyżka musztardy
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Indyka należy najpierw dokładnie umyć, następnie doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mięso trzeba odsączyć z tłuszczu odkładając je na papierowy ręcznik, a później pokroić w średnią kostkę. Rukolę opłukać i umieścić w misce, dodać do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę, a także pokrojonego indyka. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Wakacje to idealny czas, by poeksperymentować z nowymi przepisami. Warto także spożywać sezonowe owoce i warzywa, kiedy mamy do nich najlepszy dostęp. Są niezastąpionym źródłem witamin i błonnika. Smacznego!

DSZ

Sprawdź także

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Jedz zielone! – przepis na zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było …