Strona główna / Archwium dla tagu: warzywa

Archwium dla tagu: warzywa

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …

Czytaj więcej »

Jak założyć warzywnik w ogrodzie?

Warzywnik w skrzyniach

Przydomowy warzywnik to bardzo duże udogodnienie, ale też rozwiązanie ekologiczne i coraz bardziej modne. Dzięki niemu, można serwować na obiad warzywa z pewnego źródła, które zawierają szereg wartościowych składników i są wolne od sztucznych substancji i nawozów. Planując wykonanie swojego małego, przydomowego warzywnika, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. …

Czytaj więcej »

Poznaj 3 produkty, które urozmaicą smak każdej potrawy!

pieczony pasternak na talerzu

Jeśli niemal codziennie gotujemy obiady dla siebie i bliskich, możemy z czasem popaść w rutynę. Nagle uświadamiamy sobie, że nawet nasze ulubione dania serwowane cyklicznie po prostu zaczynają się robić nudne i nie cieszą już tak, jak kiedyś. Może warto wtedy nieco urozmaicić smak potraw, zmieniając składniki? Albo zacząć przygotowywać …

Czytaj więcej »

Rozgrzewające dania wegetariańskie na zimę

kobieta trzymająca rozgrzewającą zupę w rękawicach

Kiedy termometry zaczynają wskazywać minusowe temperatury, a zimowa aura staje się coraz bardziej odczuwalna to znak, że należy wprowadzić do menu kilka zmian. Na szczęście roślinna kuchnia i o tej porze roku ma wiele do zaoferowania. Bezmięsne posiłki, tak jak ich tradycyjne odpowiedniki, są nie tylko niezwykle sycące, ale również …

Czytaj więcej »

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

sałatka warzywna

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku ciekawych składników już nigdy nie pomyślicie, że takie danie jest nudne. Przedstawiamy przepisy na smaczne, dietetyczne sałatki, które zasmakują każdemu domownikowi i zaskoczą gości, nawet na wykwintnym przyjęciu. Pierwszą sałatką, której powinniście spróbować jest wersja …

Czytaj więcej »

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

nowalijki

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. …

Czytaj więcej »

Kiełki – smaczny i zdrowy dodatek do posiłków!

zdrowotne właściwości kiełków

Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …

Czytaj więcej »

Jesienne sałatki: dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Lunch box do pracy

Jesień to czas powrotów do szkół, na uczelnie, do pracy po ostatnich letnich podróżach. Jest to też czas, gdy dzień robi się coraz krótszy, słońca jest coraz mniej, za to pojawiają się częściej deszcze, chłodne poranki i wieczory, zimne wiatry. Na bazarkach coraz mniej już świeżych, pysznych, letnich warzyw w …

Czytaj więcej »

Świętuj sezon na warzywa!

Lato to czas na najsmaczniejsze warzywa i owoce! Cieszą oczy kolorami, podniebienie smakami i są skarbnicą wielu wartości odżywczych, w tymcennego kwasu foliowego. To najwdzięczniejsza pora na warzywno-owocowe zakupy. Do wyboru mamy m.in. sałaty, szparagi, jarmuż – wszystkie bogate w kwas foliowy, czyli witaminę B9, nazywaną również folacyną lub folianem. …

Czytaj więcej »