Strona główna / Archwium dla tagu: warzywa

Archwium dla tagu: warzywa

Czy trudno jest wybrać dobrą wyciskarkę?

soki wyciskane w szklanych butelkach

Wszędzie obecnie mamy dostęp i urządzeń kuchennych, które zawsze gwarantują wysoką jakość, o czym przekonują nas producenci. W gąszczu takich produktów czasami jednak trudno się połapać. Szczególnie duży problem mają amatorzy, którzy pierwszy raz kupują artykuły gospodarstwa domowego i nie wiedzą, jakie funkcje powinna mieć użyteczna wyciskarka. Okazuje się jednak, …

Czytaj więcej »

Zdrowo i wygodnie – czyli jakie są zalety korzystania z parowaru?

parowar warzywa

Odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta jest receptą na zachowanie dobrej kondycji. Zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna i unikanie stresu to recepta na długowieczność. W jaki sposób przyrządzać jedzenie, by było jak najbardziej wartościowe dla naszego organizmu? Gotowanie na parze to najzdrowsza forma obróbki termicznej potraw.  Wybór tej metody będzie najlepszym rozwiązaniem dla …

Czytaj więcej »

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …

Czytaj więcej »

Jak założyć warzywnik w ogrodzie?

Warzywnik w skrzyniach

Przydomowy warzywnik to bardzo duże udogodnienie, ale też rozwiązanie ekologiczne i coraz bardziej modne. Dzięki niemu, można serwować na obiad warzywa z pewnego źródła, które zawierają szereg wartościowych składników i są wolne od sztucznych substancji i nawozów. Planując wykonanie swojego małego, przydomowego warzywnika, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. …

Czytaj więcej »

Poznaj 3 produkty, które urozmaicą smak każdej potrawy!

pieczony pasternak na talerzu

Jeśli niemal codziennie gotujemy obiady dla siebie i bliskich, możemy z czasem popaść w rutynę. Nagle uświadamiamy sobie, że nawet nasze ulubione dania serwowane cyklicznie po prostu zaczynają się robić nudne i nie cieszą już tak, jak kiedyś. Może warto wtedy nieco urozmaicić smak potraw, zmieniając składniki? Albo zacząć przygotowywać …

Czytaj więcej »

Rozgrzewające dania wegetariańskie na zimę

kobieta trzymająca rozgrzewającą zupę w rękawicach

Kiedy termometry zaczynają wskazywać minusowe temperatury, a zimowa aura staje się coraz bardziej odczuwalna to znak, że należy wprowadzić do menu kilka zmian. Na szczęście roślinna kuchnia i o tej porze roku ma wiele do zaoferowania. Bezmięsne posiłki, tak jak ich tradycyjne odpowiedniki, są nie tylko niezwykle sycące, ale również …

Czytaj więcej »

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

sałatka warzywna

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku ciekawych składników już nigdy nie pomyślicie, że takie danie jest nudne. Przedstawiamy przepisy na smaczne, dietetyczne sałatki, które zasmakują każdemu domownikowi i zaskoczą gości, nawet na wykwintnym przyjęciu. Pierwszą sałatką, której powinniście spróbować jest wersja …

Czytaj więcej »

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

nowalijki

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. …

Czytaj więcej »

Kiełki – smaczny i zdrowy dodatek do posiłków!

zdrowotne właściwości kiełków

Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …

Czytaj więcej »