Strona główna / Archwium dla tagu: warzywa

Archwium dla tagu: warzywa

Kiełki – smaczny i zdrowy dodatek do posiłków!

zdrowotne właściwości kiełków

Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …

Czytaj więcej »

Jesienne sałatki: dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Lunch box do pracy

Jesień to czas powrotów do szkół, na uczelnie, do pracy po ostatnich letnich podróżach. Jest to też czas, gdy dzień robi się coraz krótszy, słońca jest coraz mniej, za to pojawiają się częściej deszcze, chłodne poranki i wieczory, zimne wiatry. Na bazarkach coraz mniej już świeżych, pysznych, letnich warzyw w …

Czytaj więcej »

Świętuj sezon na warzywa!

Lato to czas na najsmaczniejsze warzywa i owoce! Cieszą oczy kolorami, podniebienie smakami i są skarbnicą wielu wartości odżywczych, w tymcennego kwasu foliowego. To najwdzięczniejsza pora na warzywno-owocowe zakupy. Do wyboru mamy m.in. sałaty, szparagi, jarmuż – wszystkie bogate w kwas foliowy, czyli witaminę B9, nazywaną również folacyną lub folianem. …

Czytaj więcej »

Czym jest dieta frutariańska?

Frutarianizm

Dieta frutariańska to bardzo restrykcyjna dieta, ponieważ zakłada on spożywanie wyłącznie owoców, które wprawdzie stanowią bogactwo witamin oraz minerałów, jednak warto mieć świadomość tego, że zawierają one również spore ilości cukru, który niestety nie należy do najzdrowszych składników. Wiele osób zastanawia się nad ty, czy dieta frutariańska wpływa korzystnie na …

Czytaj więcej »

Lekki pomysł na kolację: sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

sałatka z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną …

Czytaj więcej »

Najlepsze węglowodany na utratę wagi

produkty na odchudzanie

Węglowodany mają dość słabą reputację u wszystkich odchudzających się. Cukry są trawione dość łatwo i podnoszą poziom glukozy we krwi. Kiedy to nastąpi, uwalniana jest insulina. Insulina przenosi glukozę do komórek organizmu, a te mogą ją wykorzystać do przechowywania energii lub wykorzystania później. Insulina wspomaga też magazynowanie tłuszczu. Z tego …

Czytaj więcej »

Poznaj produkty najlepiej odkwaszające organizm!

Sałatka kolorowa

Na nic nie chorujesz i masz dobre wyniki badań laboratoryjnych, lecz ciągle źle się czujesz oraz brakuje Ci energii? To może być oznaką zakwaszenia organizmu. Jest to objaw zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej na skutek częstego spożywania takich produktów jak mięso, nabiał, pieczywo, dania mączne, kawa czy alkohol. Zakwasić możemy się również …

Czytaj więcej »

Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują

jesienne warzywa

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak …

Czytaj więcej »

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

kongres warzyw i owoców

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowi wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 …

Czytaj więcej »