przechowywanie żywności w lodówce
W okresie świąt czy w sytuacjach awaryjnych gromadzimy w swoich domach większe zapasy żywności. Właściwie je przechowując, zapewnimy im świeżość na dłużej - nawet w małej kuchni znajdziemy na to odpowiednie miejsce | fot.: depositphotos

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko w kuchni? Jak odpowiednio przechowywać świeże owoce i warzywa? Co zrobić z mięsem? Na te oraz wszystkie inne pytania odpowiedź znajdziecie w naszym poradniku.

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42% Polaków przyznaje się do tego, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35% z nich robi to nawet kilka razy w miesiącu. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów znajduje się: pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%), a także owoce (12,6%). Głównym powodem pozbycia się wyżej wymienionych rzeczy jest ich zepsucie (65,2%). 42% badanych wyrzuca żywność z uwagi na przeoczenie daty ważności. Odpowiednie przechowywanie żywności można znacząco poprawić te statystyki. Warto więc dowiedzieć się jak przechowywać poszczególne produkty.

Czy warzywa i owoce się lubią?

W przypadku warzyw i owoców, należy pamiętać o jednej kluczowej zasadzie – nie przechowujemy ich w tym samym pojemniku. Wydziela się wtedy etylen, czyli roślinny hormon, który w znacznym stopniu przyspiesza dojrzewanie i gnicie. Dla przykładu, jedno jabłko potrafi przyspieszyć proces dojrzewania niesąsiadujących z nim pomidorów. Warto dodać, że marchew nie przepada za jabłkami i gruszkami. Niestety w ich towarzystwie przechodzi goryczką. Cebuli nie warto trzymać z ziemniakami, ponieważ wydziela ona gaz, który przyspiesza gnicie. 

Co z mięsem i wędlinami?

Niestety mięsa i wędliny zajmują wysokie miejsca wśród najczęściej wyrzucanych przez nas produktów żywnościowych. Widok i zapach śliskiej i niezbyt apetycznie wyglądającej wędliny lub mięsa skutecznie odpycha nas od zrobienia kanapki czy przygotowania marynaty do pieczenia. Pomijając brak “urody” konkretnego kawałka boimy się także zatrucia. Warto pamiętać o tym, że świeżość zarówno mięsa, jak i wędlin pomaga przedłużyć nam odpowiednie opakowanie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się pergamin. Jeśli zakupiliśmy mięso w folii, po przyjściu do domu warto przepakować je w pergamin, który będzie wchłaniał wilgoć i chronił przed pleśnią i rozwojem bakterii.

Zarówno suszona kiełbasa, jak i kabanosy mogą leżeć w naszej kuchni miesiącami. Dlatego też są to najchętniej kupowane wyroby podczas kompletowania zapasów. Pamiętajmy o tym, że kabanosów nie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli położymy je w suchym miejscu, wytrzymają w temperaturze pokojowej naprawdę długo i co najważniejsze, nie zajmą potrzebnego w tym czasie miejsca w lodówce. 

Warto dodać, że na rynku znajdziemy kabanosy od firmy Tarczyński, które są pakowane w porcję “na raz”, dzięki temu nie musimy się martwić o otwartą paczkę tej przekąski, którą należy spożyć w ciągu dwóch dni. Co więcej, są to produkty z wysokiej jakości mięsa i specjalnie wyselekcjonowanej mieszanki przypraw. Jeśli np. zdecydujemy się na zakup szynki lub innej wędliny pakowanej próżniowo, powinniśmy zjeść ją w ciągu dwóch dni po otwarciu. Dlatego warto pamiętać o tym, aby nie otwierać kilku opakowań równocześnie wyłącznie dlatego, że chcemy spróbować każdego rodzaju “po plasterku”.

Jeśli posiadamy pojemniki FreshZone – warto z nich skorzystać i właśnie tam schować wędliny. Dzięki temu zostaną one dłużej świeże i nie stracą swojego smaku ani zapachu. Optymalna temperatura ich przechowywania wynosi od 2 do 7 stopni. W pojemniku ta temperatura waha się od 0 do 3 stopni. 

Zadbaj o sypkie produkty

Ryż, kasza i mąka – to właśnie te produkty najczęściej lądują w naszym koszyku podczas robienia zapasów. Pamiętajmy jednak o tym, że należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dlatego tuż po przyjściu ze sklepu należy przesypać zawartość całego pudełka np. do słoika. Dzięki temu w naszej spiżarni nie zadomowią się mole spożywcze, a żywność zostanie zabezpieczona przed wszelkiego rodzaju drobnoustrojami z zewnątrz – wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, najlepiej ze szczelnym zamknięciem.

Warto też wspomnieć o kawie i herbacie, te produkty równie często kupujemy “na zapas”. Każdy z nas lubi ich intensywny aromat – kiedy są zwietrzałe, nie smakują już dobrze. Dlatego po otwarciu opakowania warto przechowywać je w zamkniętych puszkach. Ten patent sprawdzi się także w przypadku przypraw.

W okresie świąt czy w sytuacjach awaryjnych gromadzimy w swoich domach większe zapasy żywności. Właściwie je przechowując, zapewnimy im świeżość na dłużej – nawet w małej kuchni znajdziemy na to odpowiednie miejsce. Stosowanie się do wyżej wymienionych wskazówek i zasad to mniej zmarnowanych produktów żywnościowych.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

pole pod warzywa

Jak wybrać dobry nawóz pod warzywa?

Uprawa warzyw na działkach czy koło domu cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób, które …