przechowywanie żywności w lodówce
W okresie świąt czy w sytuacjach awaryjnych gromadzimy w swoich domach większe zapasy żywności. Właściwie je przechowując, zapewnimy im świeżość na dłużej - nawet w małej kuchni znajdziemy na to odpowiednie miejsce | fot.: depositphotos

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko w kuchni? Jak odpowiednio przechowywać świeże owoce i warzywa? Co zrobić z mięsem? Na te oraz wszystkie inne pytania odpowiedź znajdziecie w naszym poradniku.

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42% Polaków przyznaje się do tego, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35% z nich robi to nawet kilka razy w miesiącu. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów znajduje się: pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%), a także owoce (12,6%). Głównym powodem pozbycia się wyżej wymienionych rzeczy jest ich zepsucie (65,2%). 42% badanych wyrzuca żywność z uwagi na przeoczenie daty ważności. Odpowiednie przechowywanie żywności można znacząco poprawić te statystyki. Warto więc dowiedzieć się jak przechowywać poszczególne produkty.

Czy warzywa i owoce się lubią?

W przypadku warzyw i owoców, należy pamiętać o jednej kluczowej zasadzie – nie przechowujemy ich w tym samym pojemniku. Wydziela się wtedy etylen, czyli roślinny hormon, który w znacznym stopniu przyspiesza dojrzewanie i gnicie. Dla przykładu, jedno jabłko potrafi przyspieszyć proces dojrzewania niesąsiadujących z nim pomidorów. Warto dodać, że marchew nie przepada za jabłkami i gruszkami. Niestety w ich towarzystwie przechodzi goryczką. Cebuli nie warto trzymać z ziemniakami, ponieważ wydziela ona gaz, który przyspiesza gnicie. 

Co z mięsem i wędlinami?

Niestety mięsa i wędliny zajmują wysokie miejsca wśród najczęściej wyrzucanych przez nas produktów żywnościowych. Widok i zapach śliskiej i niezbyt apetycznie wyglądającej wędliny lub mięsa skutecznie odpycha nas od zrobienia kanapki czy przygotowania marynaty do pieczenia. Pomijając brak “urody” konkretnego kawałka boimy się także zatrucia. Warto pamiętać o tym, że świeżość zarówno mięsa, jak i wędlin pomaga przedłużyć nam odpowiednie opakowanie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się pergamin. Jeśli zakupiliśmy mięso w folii, po przyjściu do domu warto przepakować je w pergamin, który będzie wchłaniał wilgoć i chronił przed pleśnią i rozwojem bakterii.

Zarówno suszona kiełbasa, jak i kabanosy mogą leżeć w naszej kuchni miesiącami. Dlatego też są to najchętniej kupowane wyroby podczas kompletowania zapasów. Pamiętajmy o tym, że kabanosów nie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli położymy je w suchym miejscu, wytrzymają w temperaturze pokojowej naprawdę długo i co najważniejsze, nie zajmą potrzebnego w tym czasie miejsca w lodówce. 

Warto dodać, że na rynku znajdziemy kabanosy od firmy Tarczyński, które są pakowane w porcję “na raz”, dzięki temu nie musimy się martwić o otwartą paczkę tej przekąski, którą należy spożyć w ciągu dwóch dni. Co więcej, są to produkty z wysokiej jakości mięsa i specjalnie wyselekcjonowanej mieszanki przypraw. Jeśli np. zdecydujemy się na zakup szynki lub innej wędliny pakowanej próżniowo, powinniśmy zjeść ją w ciągu dwóch dni po otwarciu. Dlatego warto pamiętać o tym, aby nie otwierać kilku opakowań równocześnie wyłącznie dlatego, że chcemy spróbować każdego rodzaju “po plasterku”.

Jeśli posiadamy pojemniki FreshZone – warto z nich skorzystać i właśnie tam schować wędliny. Dzięki temu zostaną one dłużej świeże i nie stracą swojego smaku ani zapachu. Optymalna temperatura ich przechowywania wynosi od 2 do 7 stopni. W pojemniku ta temperatura waha się od 0 do 3 stopni. 

Zadbaj o sypkie produkty

Ryż, kasza i mąka – to właśnie te produkty najczęściej lądują w naszym koszyku podczas robienia zapasów. Pamiętajmy jednak o tym, że należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dlatego tuż po przyjściu ze sklepu należy przesypać zawartość całego pudełka np. do słoika. Dzięki temu w naszej spiżarni nie zadomowią się mole spożywcze, a żywność zostanie zabezpieczona przed wszelkiego rodzaju drobnoustrojami z zewnątrz – wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, najlepiej ze szczelnym zamknięciem.

Warto też wspomnieć o kawie i herbacie, te produkty równie często kupujemy “na zapas”. Każdy z nas lubi ich intensywny aromat – kiedy są zwietrzałe, nie smakują już dobrze. Dlatego po otwarciu opakowania warto przechowywać je w zamkniętych puszkach. Ten patent sprawdzi się także w przypadku przypraw.

W okresie świąt czy w sytuacjach awaryjnych gromadzimy w swoich domach większe zapasy żywności. Właściwie je przechowując, zapewnimy im świeżość na dłużej – nawet w małej kuchni znajdziemy na to odpowiednie miejsce. Stosowanie się do wyżej wymienionych wskazówek i zasad to mniej zmarnowanych produktów żywnościowych.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

czereśnie na stole

Sezon na czereśnie: 5 pomysłów na letni przysmak

Czereśnie to jedne z najbardziej wyczekiwanych sezonowych owoców. Wykazują wiele właściwości leczniczych, są zdrowe, pyszne, …