etykieta rozszyfrowanie
Jeśli zależy ci na wyborze ekologicznych artykułów, zwracaj uwagę na etykietę | fot.: materiał partnera

Rozszyfrowywanie etykiet: Jak rozpoznać prawdziwe produkty ekologiczne?

Żywność ekologiczna zawiera co najmniej 95% surowców rolniczych. Wyróżnia się też większą ilością minerałów i witamin. Niestety, producenci artykułów spożywczych nadużywają określeń „bio”, „eko”. Po czym poznać certyfikowane wyroby? Co powinno mieścić się na etykiecie? Wyjaśniamy!

Czym jest żywność ekologiczna? Rozpoznawanie cech

Czy wiesz, że żywność ekologiczna nie bez powodu uznaje się za zdrową. W jej składzie znajdują się śladowe ilości pestycydów, azotanów i innych szkodliwych substancji. Artykuły spożywcze wytwarza się zgodnie z określonymi standardami oraz przepisami. Głównym dokumentem regulującym normy w tym zakresie jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 28 czerwca 2007. Produkcja wyrobów uwzględnia również zrównoważone praktyki rolnicze i troskę o środowiska. Do głównych cech charakteryzujących eko żywność zaliczają się:

  • Wykorzystywanie surowców bez dodatku nawozów chemicznych, syntetycznych pestycydów, antybiotyków, hormonów,
  • Brak składników modyfikowanych genetycznie (GMO),
  • Troska o humanitarne traktowanie zwierząt, np. poprzez zapewnienie optymalnych warunków bytowych,
  • Stosowanie roślin pochodzących ze zrównoważonych upraw.

Rozpoznawanie żywności ekologicznej: Cechy i właściwości

Jeśli zależy ci na wyborze ekologicznych artykułów, zwracaj uwagę na etykietę. Znajdziesz tam dokładny skład produktów. Nie sugeruj się hasłami typu: „zdrowa żywność”, „bio”, „z ekologicznych upraw”. Wytwórcy żywności często zamieszczają takie sformułowania, aby zwiększyć sprzedaż. W rzeczywistości jednak trudno zweryfikować ich wiarygodność. Do istotnych elementów zaliczają certyfikaty, które przyznaje się jedynie sprawdzonej i zdrowej żywności. Aby je otrzymać, trzeba spełniać normy prawne i wymogi instytucji certyfikacyjnych. 

Poznaj popularne certyfikaty ekologiczne

Jak wyglądają oznakowania żywności ekologicznej? Poniżej przegląd najpopularniejszych symboli.

  • Euroliść – do najlepiej rozpoznawalnych logotypów należy liść składający się z gwiazdek znanych z flagi UE. Symbol jest obowiązkowy w krajach unijnych. Funkcjonuje od 2010 r. Oznacza się nim ekologiczne jedzenie. Żeby zamieścić znak na etykiecie, produkty muszą spełniać wymogi zawarte w rozporządzeniu Rady UE (WE) 834/2007 dotyczącym ekożywności. 
  • Znak ekologiczny EKO – posiada biało-zielone barwy. Przyznaje go Polskie Centrum Badań i Certyfikacji SA. Produkty ocenia się według normy ISO 14024, a producenci żywności przystępują do programu certyfikacji na zasadzie dobrowolnej.
  • Znak BIO – oznaczenie jest zastrzeżone przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji SA. Stanowi potwierdzenie, że wyrób spełnia wymogi stawiane rolnictwu ekologicznemu.
  • Bio-Siegel – to oznaczenie wskazuje żywność pozyskiwaną z ekologicznych upraw. Znajduje się na wyrobach pochodzących z Niemiec. Spełnia takie same wymogi jak artykuły z symbolem eurliścia, jednak ze względu na dużą rozpoznawalność producenci żywności zza Odry wciąż ubiegają się o ten certyfikat.
  • Ecocert – symbol powstał we Francji w 1991. Służy do oznakowania żywności oraz kosmetyków zawierających co najmniej 95% surowców ekologicznych. Ponadto w produktach Ecocert nie ma barwników, wzmacniaczy smaków, GMO, sztucznych nawozów i stabilizatorów.
  • USDA Organic – symbol stosuje się obowiązkowo w Stanach Zjednoczonych. Żeby żywność została nim oznaczona, musi posiadać w składzie minimum 95% ekologicznych składników. Ponadto nie może zawierać GMO, sztucznych nawozów, konserwantów, stabilizatorów i barwników. Certyfikat przyznaje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
  • Fairtrade – znak wskazuje, że produkty pochodzą z rolnictw, w których pracownicy otrzymują sprawiedliwe wynagrodzenie. Najczęściej artykuły posiadające ten symbol pozyskuje się z Afryki, Azji, Oceanii, Ameryki Łacińskiej i innych egzotycznych rejonów. Fairtrade nie oznacza bezpośrednio żywności ekologicznej. W praktyce jednak większość gospodarstw wytwarza żywność bez dodatku sztucznych nawozów, GMO, konserwantów. Pracownicy dbają również o poszanowanie środowiska.

Wybierając żywność ekologiczną, sprawdzaj certyfikaty!

Ekożywność posiada dobry skład, a dodatkowo nie zawiera szkodliwych substancji. Wytwarza się ją z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt. Kupując wyroby z ekologicznymi certyfikatami, zapewniasz sobie i swoim bliskim artykuły wysokiej jakości. Znajdziesz je w sklepach z biożywnością. Pamiętaj, by dokładnie czytać etykiety i zwracać uwagę na uznane i rozpoznawalne symbole. Aby je otrzymać producent, musi spełniać wymogi określone w przepisach oraz narzucone przez jednostki certyfikacyjne.

Źródło:

  1. Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu, w: Probl Hig Epidemiol, 95(3), 556-560.

Materiał partnera

Sprawdź także

witamina C

Jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C?

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. …