czereśnie na stole
Czereśnie to bogactwo składników odżywczych | fot.: materiał partnera

Sezon na czereśnie: 5 pomysłów na letni przysmak

Czereśnie to jedne z najbardziej wyczekiwanych sezonowych owoców. Wykazują wiele właściwości leczniczych, są zdrowe, pyszne, aromatyczne i pożywne. Sprawdź, jakie dania i desery możesz z nich przygotować!

Witaminy i minerały zawarte w czereśniach

Czereśnie to bogactwo składników odżywczych. Są bogate w potas oraz witaminy A, C i z grupy B. Porcja czereśni dostarcza również wapń, magnez, fosfor, jod, a także dużą ilość błonnika pokarmowego. Czereśnie, ze względu na zasadowy charakter, odkwaszają organizm. Zawarty w nich potas dobroczynnie działa na nerki, stawy i serce, a witaminy z grupy B wspomagają leczenie artretyzmu. W czereśniach znajdziesz również garbniki, które są skuteczne w walce z bakteriami oraz wolnymi rodnikami (niwelują stres oksydacyjny). Witaminy A i C wzmacniają odporność organizmu, działają oczyszczająco, pozytywnie wpływają na kondycję i stan skóry.

Czy czereśnie odchudzają?

Czereśnie składają się w 80% z wody i są niskokaloryczne (ok 60 kcal/100 g). Jak już wspominaliśmy, działają oczyszczająco – pomagają w wydalaniu szkodliwych substancji z organizmu. Należy wspomnieć, że czereśnie zawierają jednak spore ilości cukru – jak najbardziej warto włączyć te owoce do diety, ale spożywać je z rozsądkiem. Na diecie odchudzającej najlepiej nie przekraczać 200 g czereśni dziennie.

Co zrobić z czereśni?

Czereśnie bez wątpienia świetnie smakują solo. Latem rekordy popularności biją także wszelkie desery z czereśniami. Za pomocą tych owoców przyrządzisz również aromatyczną zupę oraz różnorodne przetwory.

1. Kompot z czereśni

Czereśnie świetnie nadają się również do przygotowania aromatycznych napojów. Kompot z czereśni to wspaniała propozycja do obiadu czy na letnie przyjęcie przy ruszcie. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wydrylowanych owoców, cukru oraz czystej wody. Wodę zagotuj wraz z cukrem, a następnie dodaj do niej owoce. Całość wlej do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręć. Aby móc cieszyć się smakiem kompotu z czereśni jesienią i zimą, zagotuj je w wodnej kąpieli do czasu wrzenia wody. Daj słoikom ostygnąć, a następnie umieść je w zacienionym miejscu.

Kompot z czereśni to dobra opcja dla wszystkich, również dla osób, które nie mogą spożywać tych owoców na surowo. Należy pamiętać, że osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe o wiele lepiej tolerują owoce przetworzone niż surowe.

2. Ciasta z czereśniami

Idealną propozycją na lato jest ciasto z czereśniami i budyniem. Najpierw przygotuj masę na ciasto z mąki pszennej, żółtek jaj, proszku do pieczenia, masła i cukru. Kolejno przygotuj masę budyniową. Następnie przyrządź masę z czereśni – wyjęte z kompotu owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj do osiągnięcia konsystencji kisielu. Na upieczonym i ostygniętym spodzie ciasta rozsmaruj masę budyniową, a następnie masę czereśniową.  

3. Tarta z czereśniami

Kolejnym pomysłem na pyszne ciasto jest tarta z czereśniami. Jej najistotniejszym elementem jest kruche ciasto. Aby je przygotować, do miski przesiej mąkę pszenną, cukier puder, masło i zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Gdy ciasto się schładza, zacznij przygotowanie masy czereśniowej. Owoce wraz z cukrem, aromatem migdałowym, sokiem cytryny i skrobią ziemniaczaną umieść w misce i dobrze wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt koła (pasujący do średnicy formy na tartę), rozsmaruj na nim owocową masę i całość posyp podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez około 45 minut – voilà! Prosta, ale pełna smaku tarta z czereśniami gotowa!

4. Zupa czereśniowa z tymiankiem

Mylisz się, jeśli sądzisz, że czereśnie są jedynie świetną bazą  do różnego rodzaju deserów. Mogą one posłużyć również do przygotowania zup. Idealną propozycją na letni obiad jest zupa czereśniowa z tymiankiem. Jej przygotowanie rozpocznij od wydrylowania owoców, wrzucenia ich do garnka i gotowania przez 20 minut z wodą, cukrem, winem, tymiankiem, cynamonem i goździkami. Następnie wyciągnij przyprawy i zmiksuj całość w blenderze. Dodaj resztę wiśni i gotuj zupę przez kolejne 3 minuty. Możesz podawać ją na ciepło lub na zimno. Przepis na zupę czereśniową z tymiankiem oraz na inne oryginalne desery i dania znajdziesz na Carrefour.pl.

5. Przetwory z czereśni

Czereśnie to jedne z najlepszych owoców sezonowych na przetwory. Znakomicie nadają się na dżemy, galaretki i konfitury. W związku z tym, że sezon na nie trwa dość krótko, warto zaopatrzyć się w nie i przyrządzić pyszne owocowe przetwory na zimę. Dżem z czereśni idealnie pasuje do naleśników, pancakes czy lodów – tak samo zresztą, jak galaretki i konfitury.

Materiał partnera

Sprawdź także

przechowywanie żywności w lodówce

Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad …