Strona główna / Archwium dla tagu: mięso

Archwium dla tagu: mięso

Mięso drobiowe to nie tylko kurczak!

Mięso drobiowe

Chociaż statystyczny Polak zjada blisko 30 kilogramów drobiu rocznie, to w tej grupie znajduje się jedynie kurczak. Wiele osób zapomina, że mięso drobiowe to nie tylko udka, skrzydełka i filety z piersi, ale również zyskujące coraz większa popularność dzięki programom kulinarnym mięso z kaczki, indyka oraz gęsi. Do mięs drobiowych …

Czytaj więcej »

Mięso z probówki: czeka nas rewolucja?

mięso z probówki

W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia – jest odpowiedzialna za emisję gazów cieplarnianych na równi z transportem. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. To wciąż prawdziwe mięso, ale bez …

Czytaj więcej »

Jak kupować i przygotowywać homary?

Przygotowanie homara

Owoce morza cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością, a najsmaczniejszy z nich wszystkich jest homar, który może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Zaliczany jest do skorupiaków i żyje głównie w wodach Morza Północnego, Śródziemnego, a także w Atlantyku. Mięso homara należy do jednego z najsmaczniejszych i pomimo tego, że …

Czytaj więcej »

Wielkanoc w dawnej Polsce

Mazurki na Wielkanoc

Współczesna Wielkanoc, choć wydaje się, że nadal pieczołowicie kultywowana w polskich domach, ma niewiele wspólnego ze świętami obchodzonymi choćby w Rzeczpospolitej sprzed zaborów. Najbardziej zmianę tę widać nie tylko w kwestii podejścia do postu, ale i w potrawach obecnych na wielkanocnym stole.  Mięsne święta Polscy katolicy sprzed kilkuset lat zazwyczaj …

Czytaj więcej »

Czy mięso in vitro to nasza przyszłość?

mięso z in vitro

Obecnie Ziemia zamieszkana jest przez ponad 7 miliardów ludzi. Nieustanny przyrost populacji powoduje, że z roku na rok dla coraz większej liczby osób, szczególnie z państw Trzeciego Świata, brakuje żywności. Aby nie dopuścić do ogólnoświatowej klęski głodu, niezbędne jest drastyczne ograniczenie hodowli przemysłowej zwierząt. Mięso z probówki może się okazać …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto ograniczać mięso?

Jedzmy mniej mięsa

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12. Obawy konsumentów nasiliły …

Czytaj więcej »

Wegetarianizm na pół etatu, czyli flexitarianizm

Flexitarianizm

Wegetarianizm to styl życia, który polega na całkowitym wykluczeniu produktów mięsnych z jadłospisu. Nie wszyscy są jednak w stanie zupełnie zrezygnować ze spożywania posiłków mięsnych. Jak połączyć założenia wegetarianizmu z okazjonalnym jedzeniem mięsa? Odpowiedzią jest flexitarianizm. Idea Flexitarianizm można potraktować jako optymalne rozwiązanie dla osób, które – stosując tradycyjny sposób …

Czytaj więcej »

Jak grilluje się na świecie?

teppanyaki

Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach …

Czytaj więcej »

Zdrowe grillowanie

Zwyczaj grillowania dotarł do nas z Zachodu, ale  przyjął się jak swój. Wypoczynek w ogrodzie lub na działce, przy uczcie z mięsem i kiełbaskami w rolach głównych, który jest odpowiednikiem amerykańskiego barbecue, stał się jednym z popularniejszych sposobów spędzania letnich wieczorów przez Polaków. Czy jednak spotkania przy ruszcie nie szkodzą …

Czytaj więcej »